Котеджі і кладовища: “цінності” забудовників Бучі

0

kladovyshcheАвтор: Дмитро Лига

У місті Буча розгортається чергова онтологічна драма. Місцева влада, нехтуючи законом та нормами моралі, роздає землю під забудову поряд із кладовищем. Зараз триває неприхована боротьба: право на вічний спокій проти права мешкати у “елітних” квадратних метрах в сосновому лісі.

Людська жадоба поки перемагає.

Поряд із територією бучанського кладовища № 1 по вул. Малиновського ударними темпами будують житло на продаж.

Навпроти центрального входу до кладовища вже готові чотири котеджі, ще два добудовують поряд, на вулиці Некрасова. Це так звані “дуплекси” — типові будиночки на 2 господаря, яких уже чимало набудували в Приірпінні.

kotedzh

Та проблема в тому, що тут їх будують у санітарно-захисній зоні навколо кладовища, де здійснюються поховання. Ось і свіжі могили.

mohyla

Щоб було зрозуміло, “дуплекси” про які ідеться, побудовані на ділянці по вул. Малиновського (за 70 м до кладовища) та на вулиці Некрасова (відстань — рівно 100 м).

Згідно з нашим законодавством, санітарна зона повинна складати не менше 300 метрів. У санітарній зоні заборонено зводити не лише житлові об`єкти, а й взагалі будь-які споруди. У міськраді про це чудово знають.

miskrada

Як же сталося, що міська рада Бучі, санепідемстанція і прокуратура закривають очі на ці порушення?

kladovyshche

Відповіді довго шукати не прийшлося. В розділі “Реалізовані проекти” сайт забудовника duplex.in.ua рясніє неприкритими натяками:

“Наші досягнення…: ЖК “Новатор”, ЖК “Варшавський двір”, ЖК “Буча Квартал”, ЖК “Річ Таун…”

sait

Як відомо багатьом бучанцям, забудовниками усіх цих житлових комплексів виступили ТОВ “Будрегіонінвест” і ТОВ “Сарафан” — компанії, що нині фактично займають монопольне становище на ниві житлової забудови в нашомі місті.

А безпосередніми засновниками ТОВ “Будрегіонінвест” є дружини голови міськради Анатолія Федорука та його колишнього заступника Володимира Карплюка, якого всі також знають як кума міського голови Бучі.

Тож не дивно, що всі запити від громадян у різноманітні інстанції, які повинні здійснювати контроль за дотриманням законодавства в цій сфері (зокрема до прокуратури), було проігноровано. Проблему замовчують.

Працівники Бучанської міської ради пояснюють свої дії тим, що начебто це кладовище давно вважається закритим, тобто таким, де немає місць для облаштування нових могил, а після настання певного строку давності (15–20 років), санітарна зона такого кладовища може бути зменшена до 50 метрів.

Свіжі могили датовані 2014 роком — це пряме свідчення того, що ховають досі. До речі, міська рада так і не надала жодного документу про закриття кладовища, хоча і щодо цього питання ми надсилали запити.

За офіційною інформацією, тільки в 2010 році на кладовищі № 1 було здійснено 69 поховань.

Про те, що кладовище відкрите, досі свідчить і стенд, де зазначено:

“Кладовище № 1 відкрите з 9.00. до 18.00, з питань отримань дозволу на поховання звертайтесь за адресою…”

tablo

Виходить, працівники міськради, коли говорять про начебто закрите кладовище — просто брешуть членам громади.

До речі, поряд із кладовищами також категорично не дозволяється розміщувати водопровідних мереж, адже в разі пориву водогону це може призвести до забруднення їх грунтовими водами з кладовища.

Хто в такому разі відповідатиме за отруєння людей?

Як повідомляє нам сайт забудовника: “…в якості бонусу власник дуплекса отримує  можливість перебувати ближче до природи, на свіжому повітрі, жити далеко від нескінченного шуму загазованих вулиць мегаполіса”.

У випадку котеджів на вул. Некрасова, окрім специфічного вигляду зі спальні у вигляді могил, майбутній власник також отримує бонус у вигляді сміттєзвалища під вікнами, яке тільки на моїй пам’яті комунальні служби не прибирають роками.

Ось так воно виглядає зараз.

smitta

Тож, маємо надію, що міський голова Анатолій Петрович, який так пишається благоустроєм нашого міста, нарешті приділить трохи уваги якщо не незаконним забудовам кума, то бодай смітнику поблизу його новобудов.

Уявити собі притомного покупця цієї “елітної” нерухомості — дуже складно.

Але є надія й на інше. Сподіваємось, що за нових умов в країні новопризначений прокурор області зверне увагу і на незаконну забудову дружин Федорука та Карплюка.

Автор: Дмитро Лига

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539