Замість щоденників по 18 гривень – знайшли по 5

0

Школа громадського контролю на ЛьвівщиніСкандальна колонка Тетяни Друк про те, що у бучанській школі № 5, змушують закуповувати щоденники по 18 гривень, дала свої результати.

На зборах батьківського комітету директор Михайло Наконечний вирішив запитати батьків, які щоденники потрібні їхнім дітям.

Нагадаємо, начальник відділу освіти Олег Цимбал в коментарі Сайту громади Приірпіння сказав, що збирати гроші на щоденники можна лише тоді, коли є на це згода батьків.

“Директор довго вмовляв батьків, що щоденник по 18 гривень набагато кращий за ті, які продають на базарі. Але батьки вже потроху почали розуміти, що до чого і не погодилися на пропозицію Наконечного,” – розповідає одна з мам, що входить до батьківського комітету.

“Батьки запропонували досить непоганий варіант – щоденники за 8 гривень. Якість нічим не відрізняється від щоденників за 18,” – додає жінка.

Дирекцію школи батьки попросили ретельніше вивчити ринок й шукати дешевші пропозиції не за роздрібною, а гуртовою ціною.

Не минуло й тижня, як школа таки знайшла щоденники по 5 гривень і закупила 700 штук. Значно дешевші щоденники зроблять за спецзамовленням у Бучі ще й з логотипом школи.

На пропозицію ввести електронний щоденник вчителі так і не пристали.

elekronnyi_shodennyk

Пояснили, що ним нікому буде займатись через брак часу.

Варто зазначити, що в столичних школах електронні щоденники успішно діють й батьки дистанційно можуть довідатись про всі оцінки.

На батьківських зборах, де обговорювали питання благодійних внесків, повідомили, що відкрили рахунок у нібито благодійному фонді школи “Логос-5”.

Нагадаємо, у 5 школі виник скандал через те, що з батьків протизаконно збирають благодійні внески готівкою.

Прозвучала інформація, що фонд створили самі батьки на чолі з Василем Костащуком на базі громадської організації “Поклик поколінь”. Але, як з’ясувалось, “Поклик поколінь” створив директор школи Наконечний, а не батьки.

Начальник Бучанського відділу освіти Олег Цимбал стверджує, що така організація не може бути благодійним фондом для батьків школи:

“Громадська організація, створена директором школи – не є фондом. Наконечний нам подав ці документи, ми розглянули – але це не та структура, яка має право брати в батьків благодійні кошти. Це не є Благодійний фонд. Я не знаю, що там на зборах казав директор, але фонд мають створювати батьки. Якщо, звісно, в них буде бажання здавати кошти.”

Довідавшись про це, батьки звернулися до Костащука, аби з’ясувати, хто ж засновник фонду.

“Туди входить багато батьків, хто конкретно, я не помню… Микола Максименко, батько учениці 5-го класу займався оформленням””Логос – 5”, – відповідає Костащук батькам.

На питання, коли ж збирались батьки, відповідає таким чином:

“Не помню… Збирались і на канікулах, і постоянно…”

Зрештою Костащук рознервувався так, що вдався до відвертих погроз:

“Щоб моє прізвище ніде не згадували, бо я цього не терпітиму.. викличу хлопців, які   всіх вас позавозять разом з родинами у карпатські ліси, де вас ніхто ніколи не знайде!”

Микола Максименко, якого згадав роздратований Костащук, пояснює все лаконічно:

“Займався всім Костащук”.

Він навіть показав батькам якийсь статут, де не було вказано жодних прізвищ, не було печаток, тощо. Тобто це був листок формату А-4 з текстом.

“Гадаю, що школа продовжує вперто відмовляютися від  відкритого та прозорого  діалогу з батьками, на їх місце в раді школи вже претендують інші батьки, більш лояльні до дирекції, та котрі з усім погоджуються і не ставлять зайвих питань,” – пояснює Тетяна, що очолює батьківській комітет в одному з класів.

“Мене навіть цього разу на раду школи вирішили не запрошувати, сказали, що батьки класу ніби висловили мені недовіру… Хоча в класі питання недовіри навіть не обговорювалося,” – додає Тетяна.

Прозорість дій чиновників та посадовців – це те, за що боролись люди на Майдані незалежності. За нових умов для годиться посадовці перефарбовуються. Директор бутанської школи № 5 не виняток.

Зараз він пропонує учнів водити на майдан, щоб знали історію, а ще тиждень тому на сайті був відеоролик про ініціативи Януковича, який запопадливо зняли.

Та редакція Сайту громади Приірпіння ще раніше встигла завантажити цей ролик й викладає його в мережу.

“Я шокована, як можна дитину змушувати таке розказувати на камеру? Це просто в голові не вкладається,” – дивується побаченому мати Олена.

Батьки акцентують увагу на тому, що за власник дітей потрібно нести відповідальність і контролювати роботу дирекції шкіл.

“На сьогодні існує та множиться нормальна громадянська позиція батьків, які мають право знати, що відбувається у школі, де вчиться  їх дитина, у раді їх міста, селища, ЖЕКу, а звідси — у державі, де ти живеш, а також мають право знати на що і куди витрачається кожна їхня копійка,” – переконана Тетяна.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539