Як підтримати біженців

5

foto3Авторка: Галина Скіпальська

Біженці гостро потребують не лише матеріальної, а й психологічної  допомоги. До колишнього приміщення дитсадка селища Коцюбинське, де розмістили понад сотню біженців зі Сходу, приїхали працівники нашої міжнародної організації “Право на здоров’я”.

“Люди в гострому стресі, тому психологічна допомога потрібна всім, як дорослим, так і дітям. У цьому таборі є багато підлітків — це особлива група, з якою треба працювати. Їм зараз найтяжче. Я запропонувала свою допомогу, планую їздити туди й надалі, підключати волонтерів-психологів з інших організацій”, — говорить Тетяна Сіренко, психолог центру “Право на здоров’я”.

Коцюбинчани зауважують, що лише нещодавно біженці-підлітки почали гратися з місцевими дітьми на волейбольному майданчику в лісі.

“Спершу і їхні, і наші діти-підлітки тримались осторонь. Але от днями вперше між ними почались дружні взаємини, й вони граються разом”, — радо говорить Леся, яка мешкає у сусідньому будинку.

Ми запропонували не лише психологічну реабілітацію, а й юридичні консультації чи допомогу в потенційному працевлаштуванні. Такі консультації можливі як тут, на місці, так і центрі, що розташований у Києві, по вул. Довженка, 2 (станція метро “Шулявська”). Дехто з мешканців притулку каже, що просто не має грошей на проїзд.

Для початку ми привезли з собою гігієнічні набори та одяг.

dopomoga

Думаємо ще про організацію дозвілля дітей, адже більшість із них весь час проводять тут.

dity

Для нас отримати квитки на виставу для них не складно, складніше організувати проїзд. Зараз ведемо переговори щодо цього із Київським міським центром соціальних служб.

Біженці постійно потребують і матеріального забезпечення, і продуктів. М’ясо, риба, овочі та медикаменти потрібні щодня.

Частину ліків волонтери отримують від деяких місцевих політиків.

liky

Вирішувати проблеми переселенців та біженців досить складно навіть для заможних країн, а для України за таких умов — тим паче. На облаштування та соціалізацію людей, яких спіткала така біда, потрібні значні матеріальні, фінансові ресурси.

Обов’язково необхідно залучати соціальну та психологічну службу для роботи з дорослими і дітьми. Також має належним чином функціонувати біржа праці і, безумовно, має бути належний доступ до медичної інфраструктури.

На все це, на жаль, у Міністерстві соціальної політики України коштів нема. Тих кілька сотень фахівців із соціальної роботи, які допомагали впродовж двох років сім’ям у скруті, а тепер могли б долучитися до цієї роботи в м. Києві та області, звільнили з 1 травня.

Тому важливо, щоб кожен із членів територіальної громади Приірпіння посильно допоміг їм. І тут важлива не лише матеріальна допомога.

Біженці повинні відчувати підтримку місцевого населення, з ними треба розмовляти, допомагати адаптуватися й соціалізуватися в громаді, де вони зараз проживають.

У спілкуванні з ними можна довідатись про фах людей і тоді, можливо, коли у вас з’явиться інформація про вакансію, ви зможете допомогти людині самій заробляти на життя, вирішувати свої проблеми й допомагати іншим землякам-біженцям.

Для дівчат та жінок “Право на здоров’я” планує наступний візит до біженців вже за тиждень.

skipalskaАвторка: Галина Скіпальська, директорка представництва міжнародної організації “Право на здоров’я”

5 коментарів

  1. Надія 18 Червня 2014 at 17:58

    Доброго дня ! Я практичний психолог , працюю у Центрі творчості у Гостомелі. Я б могла у вихідний день надавати психологічну допомогу біженцям . Також я можу запропонувати Вам офеційно звернутися до Відділу освіти Ірпеня, вони мають надати психологічну службу для підтримки людей.

    95.158.48.**

    • Юлія 25 Липня 2014 at 09:57

      Надія, хотіла би з Вами зв”язатись з приводу психологічної допомоги. Дайте Ваші контактні дані будь-ласка, Дякую! Можна на пошту naja@bigmir.net

      95.158.38.1**

  2. Марія 23 Червня 2014 at 17:05

    Підкажіть, будь ласка, точну адресу, за якою знаходиться цей дитсадок. Дякую.

    (Лісова 21-а)

    15.195.185.**

    • Іра 20 Липня 2014 at 23:11

      вул Лісова, біля будинку 20

      46.185.11.**

  3. Лариса 18 Липня 2014 at 00:50

    Дякую за змістовну статтю.

    213.111.69.2**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539