ГПУ підтвердила: Фонд громади Приірпіння працює чесно

2

logoАвторка: Анастасія Попсуй

“Фонд громади Приірпіння” допомагає родинам майданівців.

Звинувачення щодо непрозорої роботи Фонду лунали не лише від ЗМІ.

Деякі народні депутати зверталися до правоохоронних органів з вимогою перевірити діяльність Фонду.

“Нам стала відома інформація щодо нецільового використання благодійних коштів, які перераховували громадяни для допомоги родинам загиблих Героїв “Небесної сотні”, — йшлося у зверненні нардепів.

“За наявною інформацією, із перерахованих громадянами 52 мільйонів гривень залишок на вказаному рахунку становить 40 гривень”, — зауважили депутати.

lyst

Після цієї заяви до правоохоронних органів, аби заспокоїти всіх, ми оприлюднили довідку з банку: на рахунку Фонду на той час було понад 42,5 мільйони гривень.

lyst2
Більше того, для аудиту діяльності Фонду було залучено міжнародну компанію Ernst&Young. Ми надавали всі документи для аудиту.

Таблица

Аудитори підтвердили, що коштів для майданівців ніхто не крав. Вони перераховані родинам загиблих та пораненим майданівцям.

zvit11

Це лише одна сторінка зі звіту. Прізвища майданівців ми не маємо права розголошувати на вимогу родин, тому у документі, що публікується, заретушували прізвища та по батькові.

А ось і витяг із висновку аудиторів.

ernst

Але після звернень та численних скарг нас по тому перевіряла Генпрокуратура, Прокуратура міст Києва та Ірпеня, Головне слідче управління МВС України в місті Києві та Ірпені.

29 липня 2014 року слідчі закрили кримінальне провадження проти Фонду за відсутності складу злочину.

У Печерському суді Києва відбудеться друге судове засідання за позовом “Фонду громади Приірпіння” про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації. Це станеться 19 липня, у вівторок.

Відповідачами виступають народні депутати України Олександр Бригинець, Леонід Ємець, Володимир Ар’єв, а також виконавчий секретар Громадської організації “Асоціація дослідників голодоморів в Україні” Любов Стасів, керівник Громадської організації “Київський міський комітет порятунку бізнесу” Микола Криворот та керівник Міжнародної громадської організації “Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи” Алла Ландар.

Саме ці особи систематично розповсюджували неправдиву інформацію про розкрадання грошей, зібраних для потреб родин “Небесної сотні”, що насправді було брудною політичною PR-кампанією, яка нанесла важкий удар по всій прозорій благодійності в Україні.

“Фонд громади Приірпіння”, який створили ще 2007 року, продовжує активно працювати і демонструє тверду позицію щодо організації благодійної діяльності на основі прозорості, відкритості та підзвітності.

Саме підзвітність перед громадянами України — це додатковий аргумент, аби благодійним організаціям довіряли.

Тому попри те, що кримінальне провадження закрили, а аудитори зробили свої висновки, ми вбачаємо за необхідне після перевірок оприлюднити звіт про витрачені кошти.

В рамках Програми допомоги постраждалим на Майдані на кінець липня “Фондом громади Приірпіння” здійснено понад 250 виплат 96 родинам Небесної Сотні та пораненим загальним обсягом п’ятдесят мільйонів гривень.

Станом на 29 число виплачено 39 992 943,30 грн. благодійної допомоги родинам загиблих (33 505 944,31 грн. безпосередньої допомоги і 6 486 998,99 грн. податку).

Окремо на дітей виплачено 4 800 000,00 грн. (3 991 795,20 грн. допомоги і 808 204,80 грн. податку).

dovidka

Ще близько десяти мільйонів гривень виплачено на важко поранених. Деякі виплати затрималися через об’єктивні причини (очікування приїзду нерезидентів до України за отриманням допомоги, судові спори між родичами тощо).

Також на рахунок “Фонду громади Приірпіння” у вигляді відсотків від ПАТ “Кредобанк” надійшло 190 670 грн. Згідно з рішенням більшості членів експертної ради (насамперед — представників родин загиблих) вони спрямовані на допомогу пораненим.

zapototskyi

За усіма цими цифрами, що здаються комусь страшенно великими, — реальні страшно покалічені життя і безмежна вдячність тих, кому допомогли повернути рідних. Важко з чимось порівняти щастя молодої дружини, якій практично з того світу повернули чоловіка — 34-річного юриста з Луцька Артема Запотоцького.

Снайперські кулі перебили Герою легені та роздробили хребет. Українські лікарі не мали можливості зарадити біді — довелося шукати порятунку за кордоном. Документи направлялися у різні клініки різних країн світу, але зголосилася прийняти важко пораненого лише одна — в Ізраїлі.

Там чоловіка врятували і подарували надію піднятися з інвалідного візка. Там же, в Ізраїлі, завдяки благодійним коштам, зібраним на рахунку “Фонду громади Приірпіння”, волонтерам вдалося врятувати і поставити на ноги ще чотирьох майданівців зі схожими історіями: Олександра Гуча

guch

Романа Пятковського, Володимира Бондаренка (обох поставили на ноги)

та Олександра Шкіля.

І попри наші зусилля провідні ЗМІ говорили про зловживання з нашого боку.

Не міг залишитись осторонь і посол Ізраїлю Геннадій Надоленко, який разом з волонтерами займався цими питаннями і знав ціну цієї роботи.

Його лист до телеканалу 1+1 опублікував Євромайдан СОС. Я наводжу тут лише уривок.

evromaidan

Бухгалтерська документація і листування з родичами загиблих, медичними установами, правоохоронними органами та благодійниками складає вже десятки томів.

Попри ажіотаж навколо благодійних грошей, охочих знайомитися з тими томами небагато.

Набагато більше тих, хто переповідає чутки: неперевірені факти — дуже небезпечна і, хоч як прикро, але ще дуже актуальна у світі зброя.

Тому українське суспільство має винести важливий урок із цієї ситуації. ЗМІ в новій демократичній державі мають усвідомлювати, що підтримка добра — справа не так честі, як совісті, яку не можна регламентувати редакційною політикою чи гонораром. Це ж стосується і всіх нас, споживачів коментарів, статей, інтерв’ю.

На жаль, ще багатьом українцям легше, поклавшись на популярні стереотипи, повірити і передати брехню, ніж напружити свою голову і перевірити почуте.

Хоча для того, хто прагне бути об’єктивним, це зробити дуже просто: зайти на сайт Фонду громади Приірпіння чи ініціативи “Родина Майдан” і подивитися офіційні звіти та висновки аудиторських перевірок, або зайти в офіс Фонду в Ірпені і ознайомитися з людьми і документами.

Та не зважаючи ні на що, Ірпінь виконав велику місію для України. І програма допомоги постраждалим на Майдані може бути приводом для ірпінців пишатися своїм краєм. Фонд громади Приірпіння гідно витримав суворі виклики і знову гуртує небайдужих ірпінців для вирішення важливих регіональних і національних завдань. Попереду нові проекти, нові адреси, і обов’язково — гарні чесні новини.

До участі у великому благодійному проекті допомоги родинам Небесної Сотні Фонд, який функціонує з 2007 року, встиг реалізувати десятки регіональних програм.

Зокрема, допомагав ремонтувати та оновлювати матеріально-технічну базу дитячих садочків, закуповував обладнання для дітей з особливими потребами, організовував міжнародні молодіжні обміни і навчання громадських активістів, впроваджував енергоощадні технології, створював і навчав ОСББ, допомагав втілювати в життя місцеві благодійні ініціативи тощо.

Зокрема, проводимо суботники.

subotnyk

Довідка. Засновниками Фонду є три громадські активістки: Анастасія Попсуй, Тетяна Ледньова та Алла Заблоцька. Поточну діяльність Фонду здійснює Дирекція (директор — Анастасія Попсуй), а спрямовують і контролюють роботу Правління і Наглядова рада.

Всі рішення організації приймаються колегіально, а до Правління та Наглядової ради залучаються лише поважних авторитетних людей із незаплямованою репутацію.

З-поміж них:

Почесний громадянин Ірпеня, виконавчий директор Київського регіонального відділення Асоціації міст України Гаррі Мартін,

керівник багатьох благодійних національних програм, тренер, автор тренінгових програм та інформаційно-методичних посібників Дар’я Непочатова,

головиний редактор всеукраїнського журналу “Оксамит” Тамара Маркелова, режисер,

бард, літератор Олександр Столяров,

всесвітньо відомий фотограф, викладач, куратор виставок і член міжнародних творчих організацій Юрій Косін,

керівник Ірпінського клубу органічного землеробства Олександр Алборов,

Голова СОГ “Демократична Київщина”, радник Міністра охорони здоров’я Ігор Найда,
автор і розробник державної програми “Доступне житло”, колишній начальник відділу розвитку житлового будівництва Управління економіки та організації будівництва Мінбуду України Галина Єгорова,

інші відомі в регіоні люди. І що є надзвичайно важливим —  жодного політика!

popsui

Авторка: Анастасія Попсуй, директор “Фонду громади Приірпіння”

 

 

2 коментарі

  1. Милолика 19 Серпня 2014 at 21:02

    А-ха-ха!
    Ну, правда ведь все, я почти поверила!
    После просмотра перечи ” Гроші”, после того как возбудили уголовное дело, после интервью с вдовами погибших?
    Ты нас что за идиотов принимаешь?
    Расскажи эти сказки психиатру!
    Дураков нет!

    213.111.69.2**

  2. Viki 15 Червня 2016 at 16:13

    Фонд цей ще під час майдану вкрав біьше 250 000 000.00 грн! коли я почала задавати питання – всі представники з реквізитами і скриньками з КМДА зникли!! то шо там каже ГПУ???

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539