Нові факти дерибану в Бучі: “підставні” заявили в прокуратуру

0

Жертви схеми підставних написали заяви до правоохоронних органів.

Деякі люди “продали” своє право на земельну ділянку за 100 доларів учасникам схеми, а дехто і не знав, що став власником землі у Бучі.

“Після суду прокурор сказав, що для того, аби покарали винних у цій афері, знайшли й викрили усіх, хто займався оформленням землі на Рози Люксембург, постраждалі мають звернутися до прокуратури. Я вирішила написати заяву”, — розповідає Тамара, одна з ошуканих.

заява 2

На суд Тамару викликали ось такою повісткою. Оскільки суддя зачитав у залі засідань всі прізвища, імена, по батькові тих, хто отримав земельні ділянки, то редакція оприлюднює повістку повністю:

Безымянный

Повістка складається з двох аркушів.

2

 

Додаток — ще 70 сторінок.

Ошукали не лише пані Тамару. Землю також оформили на її сина, інваліда другої групи. На відміну від багатьох інших “підставних”, Тамара не отримала за оборудку навіть 100 доларів.

“Жінку, яка обманним шляхом втягнула мене в цю аферу, звати Марія Ландау, саме вона обманним шляхом заволоділа нашими документами і далі замість нас оформила цю землю”, — додає Тамара.

Постраждала стверджує, що окрім Ландау пошуком “підставних” також займався гостомельчанин Віталій Татарчук, який і сам отримав ділянку за парканом.

Татарчук

Зі слів постраждалих, переоформлення землі здійснювалася в ірпінського нотаріуса Максима Нельзіна. Нагадаємо, що саме в цього нотаріуса відбувались оформлення угод купівлі-продажу ділянок в роздерибаненому Біличанському лісі.

Схемою на Рози Люксембург та Грибоєдова займався, зі слів джерел редакції, депутат Бучанської ради від “Батьківщини” Олег Квашук.

На його ім’я було написано кілька довіреностей, серед яких ось ця.

kvashuk

Ділянка розташована в межах так званого “Бучанського Межигір’я”.

Прокуратура вже відкрила кримінальне провадження за фактом шахрайства.

“Внесено відомості до ЄДР про порушення кримінального провадження за ст. 190 КК України — шахрайство”, — розповідає заступник прокурора міста Ірпеня Іван Дудчин, який на суді представляв інтереси держави у справі про “Бучанське Межигір’я”.

“Сьогодні справу буде направлено в органи внутрішніх справ Ірпінського міського відділення міліції для проведення слідчих дій. В ході справи буде отриманий доступ до земельної комісії Бучанської міської ради задля того, щоб ознайомитися з документами, заявами, хто їх писав, зробити почеркознавчу експертизу. Будуть допитані свідки, посадові особи Бучанської ради. Справа буде в нас на контролі”, — додає Дудчін.

За інформацією джерел редакції “Сайту громади Приірпіння” у реєстраційній службі, окрім “підставних” землю за величезним парканом отримали: Святослав Вакарчук

вакарчук 3

Олег Ляшко, який спершу запевнив журналістів, що ділянку не отримав, а придбав. 

Ляшко 2

члени родини нардепа та члени його “Радикальної партії”, а також інший нардеп-комуніст Руслан Скарбовійчук.

скарбовыйчук 3

Родину Скарбовійчука теж не обділили.

Ділянку тут отримав і депутат облради, екс-“регіонал” Сергій Ареф’єв…

Арефев 2

і його дружина Людмила Ареф’єва.

Наділи від держави освоїв і син екс-регіонала, екс-начальника Бучанського “Лісництва”, депутата Бучанської ради та екс-голови Згурівської районної ради Миколи Шкаврона — Анатолій Шкаврон та інші відомі в Приірпінні особи.

Але під час журналістського розслідування цієї історії редакція “Сайту громади Приірпіння” виявила ще одне землеволодіння, утворене подібним шляхом.

До прокуратури після сюжету на СТБ звернувся бучанець Богдан, який вважає, що щодо нього були вчинені шахрайські дії.

Як з’ясувалося, його ділянка, вкрита соснами та дубами, в районі Ястремщини, зараз обнесена парканом, схожим на той, що навколо Бучанського межигір’я.

Богдан розповідає, що в 2011 році йому запропонували оформити на себе ділянку по вулиці Дунаєвського в Бучанському лісі (р-н Ястремщини).

Як повідомило джерело “Сайту громади Приірпіння” в Бучанській раді, саме в 2011 році на вулиці Дунаєвського виділялись земельні ділянки депутатам Бучанської ради та “підставним”.
“Оформленням землі тоді займалися секретар ради, екс-регіонал Василь Олексюк та “бютівець” Олег Квашук. За свою роботу вони та їхні родичі також там отримали наділи.

Юля Квашук

Ось і ділянка дружини Квашука – Юлії.

 

Також відомо, що Анатолій Федорук одразу ж після виділення скуповував ту землю по 35 тисяч доларів за ділянку. Потім перепродав її нібито для Ігоря Калєтніка, але вже по 50 тисяч доларів. Тоді в раді гуляли готівкою “зелені”. Хоча серед депутатів і були незадоволені через те, що мало дали, усі мовчали, боялися”, — розповідає джерело.

“Також земельну ділянку на “підставну” Марію Корольчук з Рівненщини на вулиці Дунаєвського отримав Ярослав Місяць (екс-УДАРівець, депутат Ірпінської ради — прим. ред.). Ділянку Федорук надав Місяцю як подяку за партію “Рідне місто”, що була раніше зареєстрована на Місяця”, — додає джерело.

До слова, “підставна” Марія Ковальчук — з того ж села, що й депутатка Ірпінської ради Марина Власюк, яка є цивільною дружиною Місяця.

Зараз ділянки по вулиці Дунаєвського, за інформацією джерела, загальною площею близько 12 га, огороджені суцільним парканом.

Поряд з ділянками на Дунаєвського земельні наділи отримала Наталя Могилевська.

Ці землі впритул прилягають до замку академіка Штамма, територія якого підпорядкована Київській міській раді.

Изображение

Саме її на зустрічі з Іриною Геращенко просив віддати в комунальну власність Бучі кум міського голови Володимир Карплюк.

2_1_1

Депутат Олег Квашук не заперечує, що його дружина отримала ділянку на Дунаєвського і каже, що оформленням не займався.

Там отримали землю всі депутати, хто на себе, а хто на родичів. Так, моя дружина отримала. Але оформленням я не займався. В той час займалися скуповуванням землі під котеджну забудову якісь фірми. В той час ми всі їх дружно продали десь за такі гроші. Ні для кого не секрет, що кожну каденцію всі депутати отримують земельну ділянку — ті, що в раді кілька скликань, отримують по кілька ділянок”, — говорить Квашук.

Квашук не виключає, що могли скуповувати для Калєтніка, але переконаний, що по факту їх скупили шестеро різних фірм під котеджну забудову.

Тобто, по суті, депутат Квашук фактично підтвердив слова джерела редакції в Бучанській раді.

Стосовно нардепа-комуніста Скарбовійчука, в раді стверджують, що торгівля землею — його бізнес.

Раніше він працював із брокерами, згодом перейшов до співпраці напряму з керівництвом місцевої ради.

Василь Олексюк також заперечує свою причетність до масового оформлення ділянок, переконує, що й Федорук цим не займався.

У самого ж Федорука отримати коментар не вдалося, за інформацією джерел в раді, він перебуває поза межами України.

zhezheraАвторка: Олена Жежера, журналістка.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539