Ніч на дільниці: довго рахуємо через непрофесійність

5

БезымянныйАвтор: Василь Плосконний

Я родом з Краматорська. На Київщину переїхав приблизно 10-ть років тому.

Пройшов майдан і, якби не вік, – пішов би захищати свою Донеччину.

Вибори – це шанс для всього народу змінити владу й зробити так, щоб люди, котрі віддали життя за нашу державу зробили це не намарне.

Саме тому я пішов вперше у житті спостерігачем на виборчу дільницю. На волонтерських засадах працював на “Самопоміч”. Це мій вибір.

Перша в житті ніч на дільниці змусила мене усвідомити, що ми так довго рахуємо через непрофесіоналізм і небажання підходити до найвідповідальнішої справи – вибору народу – відповідально.

Я досі не розумію, як можна було поставити голову та секретаря комісії, які не мали належного досвіду роботи в комісії. У мене особисто склалося враження про те, що ці люди, які мали керувати роботою всієї ДВК, взагалі ніколи не те що не головували, а не були навіть простими членами ДВК.

Тому, на відміну від світової практики, ми рахуємо голоси не кілька годин, а подекуди і кілька днів. А будь-яке затягування у роботі дає можливості при бажанні й потребі фальсифікувати вибори.

Як я зрозумів, така ситуація в нас в регіоні (а швидше за все і по всій Україні) виникла саме тому, що голови та секретарі комісій недосвідчені. І комусь це вигідно.

Так “Сайт громади Приірпіння” вже писав у своєму передвиборчому марафоні про те, що низку членів ДВК, голів та секретарів змінювали в останній день.

Безымянный

Потім під час підрахунку голосів стає очевидно, що 21-річна голова ДВК не може виконувати своїх прямих обов’язків через відсутність елементарного досвіду.

І це на одній із найбільших дільниць – у податковій академії Ірпеня. Тут, коли закрилась дільниця, навіть не знали, скільки отримали бюлетенів.

Для того, аби зрозуміти, як організовувати роботу на дільниці перед відкриттям, варто лише подивитись відеоролик, де громадський діяч Олег Рибачук докладно це пояснює.

Голова комісії мав роздати всі бюлетені на руки членам комісії. У сейфі чи будь-де не має бути взагалі жодного бюлетеня.

Тобто все лежить на столах у членів ДВК й перед відкриттям дільниці оголошується кількість бюлетенів на кожному столі та в протокол, який буде дозаповнюватись увечері, вносяться дані про кількість виданих бюлетенів.

Саме через недотримання цього правила на дільниці в академії, де не знали, скільки бюлетенів отримали, і виникла проблема, яка забрала кілька годин для вирішення.

Отже, всі бюлетені мали б бути роздані на столи. Про це йдеться у відеоролику, який можна переглянути і за 20 хвилин знати, як організувати виборчий процес під час голосування.

Дивимось, що у нас відбувалося на столі, де не сиділи члени ДВК і не видавали бюлетені.

IMG_5335

Спостерігачі мають заявити про те, що треба роздати абсолютно всі бюлетені. Якщо голова чи секретар не реагує – спостерігач складає акт, який підписує ще два виборці чи два спостерігачі.

У нас на дільниці це зроблено не було. Спершу біля бюлетенів поставили “сторожа” і лише потім роздали на столи членам ДВК.

А подивіться, скільки людей пройшло повз стіл з бюлетенями під час відкриття дільниці.

IMG_5329

І це добре, що це порушення закону закінчилось не фатально для результатів волевиявлення на дільниці. А могло бути й по-іншому.

Варто зазначити, що попри чергу, були такі столи, до яких не було спершу масового напливу виборців. Тут уже в комісії вистачило здорового глузду поставити людину, яка оголошувала людям у черзі, до яких столів можна підійти поза загальною чергою, щоб розвантажити коридор.

Щоправда, після обіду, голосувати можна було і без черги. Потік пенсіонерів вщух.

І ось дільниця зачинена.

Що треба робити після закриття дільниці пояснює у відео курсі Єгор Соболєв.

Тут чітко пояснюється, що спершу розглядаються заяви та скарги. Далі підраховуються голоси та підписуються протоколи.

Три такі елементарні етапи затягуються на всю ніч.

Спрешу треба опрацювати списки виборців і їх запакувати. Далі підраховуються невикористані бюлетені та контрольні талони (відірвані від бюлетенів, які давали виборцям) – і теж запакувати.

Далі відкривають урни й один з членів комісії проводить підрахунок.

Так от на нашій дільниці, де було одне єдине зауваження (не було масових скарг чи заяв) урни відкрили лише близько першої ночі. Тобто на 5-ту годину після закриття дільниці.

Отже елементарний підрахунок списку виборців, а також “вершків та корінців” забрав аж 5-ть годин часу. (Це на дільниці всього було 1752 бюлетені).

Невикористані бюлетені –  “гасяться”. Обрізається кут бюлетенів.

Під час цих дій дані в протокол вносяться паралельно з їхнім оголошенням, а не тоді, коли будуть результати.

Підрахунок не могли розпочати дуже довго в тому числі й через те, що голова і секретар не знали, що за чим робити. Ми їм читали порядок із своїх методичок (у мене був посібник для спостерігача від “Самопомочі”).

Головні на дільниці показували, що все знають. А насправді не знали, що за чим. А це ж саме вони мають керувати роботою членів ДВК.

Ось друга частина відео курсу від Єгора Соболєва, де він докладно все розповідає для тих, хто хоче розуміти, чим йому на дільниці цілу ніч займатися.

Є ще детальні настанови, як слід готувати протоколи.

Тобто при бажанні й наявності години часу абсолютно спокійно можна ознайомитись із детальним порядком за допомогою відеокурсів. Я навів приклад такого відео за 2012-й рік (є і спеціально створений відео курс для 2014-го року, хоча технічна процедура незмінна роками) .

З поміж відеокурсів можна обрати той, який Вам більше до вподоби. Головне продивитись перед тим, як організовувати чи брати участь у найголовнішй справі країни – підрахунку голосів і визначенні народного волевиявлення.

Відеокурси навіть можна звантажити собі у гаджет і використовувати як відеоіснтрукцію для всіх на дільниці, хто вдома полінувався переглянути подібні настанови.

Фальсифікацій на моїй дільниці я не побачив. Звісно, така організація й сум’яття створюють всі умови для фальшування. Але для фальсифікацій не було не лише умислу… З такою підготовкою у них би просто не стало хисту. Такою “організацією” вони залишили хіба що поле для зовнішнього втручання.

Як відповідальна людина, я пишу цей матеріал не для того, щоб розповісти, як були організовані ці вибори. А для того, аби ця інформація стала в нагоді тим, хто піде працювати членом ДВК, секретарем, головою чи просто спостерігачем.

Тоді, можливо, країна не буде рахувати голоси кілька днів, а о 1 чи 2-й ночі всі підуть додому. А голови ДВК до 5 – 6 ранку здадуть результати до ОВК.

А зранку, коли прокинеться вся країна, зайшовши на сайт ЦВК, можна буде вже знати майже 100 % результат голосування.

Автор: Василь Плосконний, спостерігач

5 коментарів

  1. ляля 30 Жовтня 2014 at 17:37

    действительно много поменяли представителей в субботу 25 октября от Глущенка и Решетняка и к тому же убрали людей с опытом, а поставили без малейшего опыта участия в выборах!другие партии и кандидаты в депутаты тоже не всегда подают опытных людей что и приводит к затягиваю подсчета и к тому же каждый раз вносят изменения в закон о выборах не в лучшуую сторону. вот объясните мне, зачем надо было пересчитывать бюллетени в каждой стационарной урне по отдельности чтоб внести в протокол???????????? потеря 1-2 часа и большая усталость членов комиссии обеспеченна, что приводит к ошибкам и невнимательности в дальнейшей работе. вот из таких факторов и происходит затягивание подсчета голосов. молчу уже о том что за две недели так и не сподобилось ОВК провести хоть одну учебу для председателей и секретарей ДВК. научить людей правильно без ошибок заполнять протокол, чтоб не было возвратов протоколов для исправлений. год из года люди делают одни и те же ошибки. про работу ОВК даже не хочу писать. кстати в ночь подсчета голосов посмотреть в интернете все что связано с документацией выборов не реально, сайты от перегрузок просто слетают

    178.94.172.**

  2. Лорик 30 Жовтня 2014 at 21:03

    У мене до автора статті декілька запитань. По-перше, де Ви були зі своїми відеороликами напередодні виборів?!!!! Ви ж знали, як все буде відбуватись, знали що в Коцюбинському на 5 виборчих дільницях 3 голови взагалі без досвіду роботи!!!!! Якщо Ви бачили, що голова і секретар розгублені, а досвідчені члени комісії із принципу відмовляються допомогати, то чому Ви не підійшли і не запропонували свою допомогу?!!!! Складається враження, що Вам було цікаво спостерігати за нами щоб мати привід поглузувати над нашою бедпорадністю!!!!!!!! Як Ви вважаєте, якщо голову комісії призначили 18 числа,за тиждень до виборів, кинули її як сліпе кошеня в болото, без жодного досвіду роботи в комісії, могла вона за такий короткий термін належним чином організувати роботу комісії?!!!!!!!!!! Що Ви хотіли довести своєю статтею – те що у нас в державі все організовано через ж…..у? Так це і без Вас всім відомо. Яка користь від вашої “Самопомочі”, чим Ви допомогли в конкретному видадку? Розкритикували роботу комісії і розказали як все мало бути?!!!! Неоціненна допомога!!!!! На майбутнє, дуже Вас прошу, якщо Ви такий борець за справедливість, надавайте допомогу до виборів, а не після. І людям допоможете, і собі самооцінку піднімете!!!!

    95.158.20.**

  3. Лорик 31 Жовтня 2014 at 07:46

    Добре критикувати сидячи дома на дивані. А чому Ви не запитали у голови своєї комісії, яку допомогу їй надала місцева влада? На дільниці не було навіть ксерокса, канцтовари, мило, туалетний папір, аптечку докупляли за власний рахунок, харчування за власний рахунок, на протязі 2-х тижнів голова щодня їздила до Ірпеня також за власний рахунок!!!!! Ніхто не виділив жодної копійки! Ви мабуть, як і більшість мешканців, вважаєте, що члени комісії гроші лопатами загрібають? Селищна рада надала автобус для поїздки за бюлетенями, але з кожної комісії зібрали по 50 грн. на бензин!!!!! То де в цей час була Ваша “Самопоміч”? Чому ж Ви, такій патріот, і борець за світле майбутнє, після підрахунку голосів пішли додому спати, а не поїхали разом з членами комісії до ОВК здавати протоколи?!!!! Посиділи б там до вечора, знову ж таки, харчуючись за власний кошт, і подивились як “прозоро” і “справедливо” іде приймання бюлетенів. І от тоді б я залюбки прислухалась до Ваших “вчасних” порад!!!!

    95.158.20.**

  4. Петрусь 4 Листопада 2014 at 19:45

    Лорик, читайте та вивчайте закон, якщо йдете працювати у комісію, ви ж, мабуть, свідомо заяву писали або не ходіть туди, раз там так тяжко і мало платять. До речі, і не мало-від партії та від овк. Так шо, тьотю, пийте заспокійливе і не ходіть у ті комісії.

    146.0.84.1**

  5. Виктор Узерчук 28 Жовтня 2015 at 00:51

    А почему год назад “Нові Обличчя” не были виновны в срыве выборов???

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539