Обіди в школах Бучі: чому ціна 10 гривень?

2

Через проблеми з тендерами діти-чорнобильці у регіоні уже більше півроку не харчуються безкоштовно.

Гроші за обіди має повертати держава через управління соцзахисту.

Це за умови, якщо батьки щомісяця готові пройти всю бюрократичну процедуру.

Але, як з’ясувала редакція “Сайту громади Приірпіння”, обіди у школах Бучі коштують 10 гривень, а повертають у соцзахисті лише 8. 

Постачальник тут – комунальне підприємство Бучанської міської ради “Продсервіс”, яке харчує школи з 1999 року.

До слова, під час виборів президента на дільниці, де голосував міський голова Анатолій Федорук, саме це КП торгувало наїдками.

Але цьогоріч для навчальних закладів “Продсервіс” не виграв повторний тендер, який у квітні ініціювало міністерство. У Бучі скасували торги через невідповідність документації.

“По нашому лоту торги не відбулися. Їх відхилили. Причина банальна – пропозиція не відповідає умовам документації. Завжди відповідала, а зараз чомусь не відповідає. Торги мали бути в квітні, потім у вересні,” –  зазначає директор КП “Продсервіс” Віталій Рябчун.

У такій ситуації за відсутності постачальника КП досі забезпечує школи гарячим харчуванням.

Безымянный

З березня місяця по травень у школах, де харчування забезпечує “Продсервіс”, видавались, як і всюди, талони на обіди вартістю 8 гривень. Але з вересня місяця батьки талонів не бачать. Натомість ціна зросла до 10 гривень.

У інших населених пунктах регіону, де харчують інші підприємства, аналогічний обід восени коштував 8 гривень.

Редакція “Сайту громади Приірпіння” намагалась з’ясувати, чому ж школярі у Бучі переплачують.

“2 гривні – кошти ніби й не великі але якщо їх скласти, то виходить кругленька сума. Наприклад, в мене двоє дітей, яких мають годувати взагалі безкоштовно. Якщо рахувати з 1 вересня – це вже три місяці. За цей час мені повернули в фонді соцзахисту 180 грн на дитину за місяць. На двох – 320 грн. Недодали за місяць близько 100 грн”, – розповідає Ольга, чиї діти навчаються у школі № 3.

І це не єдина школа Бучі, де обід дорожче на 2 гривні. У школі № 5 відзняли відео, де чітко чути, скільки ж коштує тут обід.

У школі № 1 Бучі обіди також по 10 гривень.

Дітей-чорнобильців у місті Буча – 2 786. Це офіційна статистика. З 10-ти гривень повернути в соцзахисті можна 8, та й не всі мами йдуть за кількома сотнями гривень щомісяця. Але ті, хто за грошима звертається, запитують: хто ж має повертати батькам ці 2 гривні?

За місяць всім батькам, діти яких відвідують бучанські школи й мають право на безкоштовне харчування, не відшкодовують понад 120 000 гривень (2 гривні*22 навчальних днів*2786 чорнобльців).

За півроку – буде більше півмільйона гривень різниці.

“Ми підняли це питання на батьківських зборах і почали питати вчителів, чому відшкодовують лише 8 гривень але ті сказали, що нічого не знають і порадили звертатися до відділу освіти або в соцзахист”, – додає Ольга.

Редакція “Сайту громади Приірпіння” звернулась за коментарем до начальника відділу освіти міста Буча – Олега Цимбала:

“А що відшкодовують по 8 гривень? Ніде не виникало цього питання, я навіть не знаю, чого так. Ви Рябчуну задайте це питання. До вересня ми готували довідки по 8 гривень”.

Тобто начальник відділу освіти не знає, що харчування у школах вже не перший місяць дорожче, аніж в інших школах регіону.

У соцзахисті теж розводять руками:

“До нас ходять батьки, сваряться. Запитують, чому ми повертаємо лише по 8 гривень, тоді як обід коштує 10. Ми нараховуємо дітям від 6 до 10-ти років по 180 грн, 11 – 14 років – 185 грн, з 15 до 18 років – 190 грн. В середньому, обід має коштувати 8 гривень. Але ці питання не до нас!”

У школах сусіднього Ірпеня, зі слів міського голови Володимира Карплюка,тендер виграло місцеве комунальне підприємство і вже близько місяця у школах є безкоштовне харчування й батьки з талонами не повинні ходити за компенсаціями в управління соцзахисту.

“Мої діти навчаються у школі № 2 в Ірпені. Їх вже харчують безкоштовно. До того обіди коштували по 8 грн і на них до того, як виграли тендер постачальники, видавали талони”, – розповідає мати учнів Наталя.

Попри те, що в сусідньому Ірпені ситуацію вже вирішили, начальник бучанського управління освіти Олег Цимбал переконаний, що проблему тут можуть не вирішити ані цього, ані наступного року – чекають на новий тендер:

“До нового року харчування не буде. Сьогодні спілкувався з Рябчуном. Він сказав, що суди тривають. Судяться з міністерством соцполітики. Але й з нового року невідомо чи буде. Будуть проводити новий тендер, а коли розпочнеться харчування – невідомо. Виграла тендер якась фірма, здається, з Києва, у якої нема навіть бази. Вони колись займалися харчуванням. Але зараз вони вже відмовилися від намірів харчувати школи в нашому регіоні”.

Рябчун підтвердив інформацію Цимбала але додав, що окрім судів з міністерством КП “Продсервіс” позвалося до антимонопольного комітету. Щодо питання по відшкодуванню коштів, Рябчун переконує, що до дзвінка редакції “Сайту громади Приірпіння” навіть не знав, що держава повертає батькам лише по 8 грн:

“Ми розрахували, що обід має коштувати 10-12 гривень. У нас в Бучі організоване гаряче харчування, обід коштує 10 грн. Якщо брати по нормі, затвердженій Кабміном, то обід має коштувати від 20 до 25 грн. Держава має перерахувати й відшкодовувати по 10, а не по 8 гривень”.

Але джерело в соцзахисті переконує, що згідно норми, затвердженої Кабміном, держава не компенсує суми у розмірі 10 – 25 гривень.

Згідно з цими документами компенсація за обіди навіть старшокласникам не перевищує суми 8.50.

Безымянный

Безымянный

Згідно з рекомендаціями Мінфіну, харчування в школах можуть взагалі скасувати. Також передбачається перегляд меж чорнобильських зон, а з ними переглянуть і пільги.

Новопризначений міністр соцполітики Павло Розенко у ексклюзивному інтерв’ю журналістам СТБ зазначив, що на уряді ці пропозиції ще не розглядались.

Наступне засідання уряду, де мають вивчити це питання, відбудеться на наступному тижні.

2 коментарі

  1. Марина 19 Грудня 2014 at 13:53

    Проблема не тільки в школах. В дитячих садочках ще більша проблема. Але влада Ірпеня досі мовчить. Особливо по питанню садочку «Фортеця»!Коли вже його передадуть у комунальну власність?

  2. Освіта 23 Грудня 2014 at 11:11

    Шановні батьки та зацікавлені громадяни!

    Наводимо роз’яснення щодо ситуації, яка склалась у питанні забезпечення дітей, які мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС в загальноосвітніх навчальних закладах м. Буча.
    У зв’язку з тим, що установа, яка була визнана за процедурою відкритих торгів Міністерства соціальної політики не змогла організувати харчування дітей в навчальних закладах м. Буча, цю функцію продовжувало виконувати КПГХ «Продсервіс», яке і раніше забезпечувало дітей харчуванням. Тобто, надавач послуги по харчуванню не змінився.
    Змінився лише рух коштів, призначений на оплату цієї послуги. Державою передбачено виділити на харчування дітей 1-4 кл. – 180 грн. на 1 дитину в місяць, 5-8 кл. – 185 грн., 9-11 кл. -190 грн.
    Ці гроші мають піти на харчування або через надавача послуги, або, як сталося в Бучі, через батьків, які отримають їх як компенсаційну виплату в Управлінні праці та соціального захисту.
    Статистичними розрахунками на підставі аналізу відвідування навчальних закладів встановлено, що в середньому (відмінусувавши канікули та пропуски занять з поважних причин) дитина відвідує школу 17-18 днів у місяць.
    Якщо 180 грн. : на 18 = 10 грн.
    190 грн. : на 18 = 10,55 грн.
    Тобто 10 – 10,55 грн. виділяється дитині на харчування, що відповідає нинішній ціні 1 талону на обід. Харчування дітей обідом за 8 грн. приносило економію до домашнього бюджету (відраховуючи з отриманих батьками від держави коштів по 2 грн. щоденно).
    В зв’язку із зростанням цін на продукти і необхідністю підтримки поживності та різноманітності харчування, з початку нинішнього навчального року вартість шкільного харчування становить 10 грн. і не дає економії домашнього бюджету.
    Є діти, батьки яких отримують виплати на харчування дітей, але ці діти не харчують в шкільній їдальні.
    На них також батьки в середньому витрачають із зазначених коштів не менше 10 грн. в день, надаючи продукти або страви з дому.
    Станом на теперішній час, до Управління праці та соціального захисту для отримання компенсації звернулись 1249 осіб з числа батьків постраждалих від ЧАЕС дітей.
    За період з 1 вересня по 1 грудня 2014 року виплачено компенсацію на загальну суму 609 926 грн.
    Процедура отримання компенсації максимально спрощена органами місцевої влади. Необхідно лише звернутися до Управління праці, а щомісячні довідки про відвідування дитиною навчального закладу будуть передані працівниками школи.
    Якщо Ваша дитина має статус потерпілого від ЧАЕС, а Ви ще не скористались можливістю отримати компенсації, звертайтеся до Управління праці з відповідними документами, або отримайте додаткову інформацію по тел. 49-906 (каб.20)

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539