Ірпінь хоче приєднати Коцюбинське, а мешканці хочуть до столиці

3

На сесії Коцюбинської ради селищний голова Вадим Садовський зачитує лист від Ірпінської міської ради:

“В Ірпені позавчора була сесія і вона вирішила надати згоду на об’єднання територіальних громад.  Тут 14 населених пунктів і в тому числі селище Коцюбинське. Якщо хочете я прочитаю: “…надати згоду на добровільне об’єднання територіальних громад Ворзель, Гнатівка, Гореничі, Горенка, смт Гостомель село Дмитрівка, Забуччя, місто Ірпінь, Капітанівка, смт Клавдієво, село Мироцьке  село Михайлівська Рубежівка, смт Немішаєво, село Блиставиця…”.

Зачувши такий перелік населених пунктів депутати в залі почали жартувати, що утвориться Ірпінська область.

Активістів селища перспектива приєднання до Ірпеня не тішить.

“Ми за кілька годин, як дізналися, що на сесії буде зачитуватись це звернення від Ірпеня почали збирати підписи проти того, щоб приєднуватися до Ірпеня і за те, щоб приєднатися до Києва,” – говорить вдова загиблого комбата Олена Гуменюк.

“Лише за кілька годин назбирали кілька сотень підписів,” – наголошує Гуменюк.

Згідно з даними соцопитування, яке проводив Центр соціальних та маркетингових досліджень SOCIS у 2013 році, більше Коцюбинчан бачить Коцюбинське, яке вкраплене в територію столиці – повноправною частиною Києва.

“Якщо обирати між приєднанням до Ірпеня чи Києва, то я б обрала Київ. Звісно, краще, щоб селище залишилось селищем. Але приєднуватися до Ірпеня – не вихід. Моя мати їздила в лікарню, я її відвозила. Сполучення геть незручне. Не у кожного ж є донька Тоня, яка повезе на машині,” – говорить депутатка Антоніна Степаненко.

Депутатка та журналістка Ірина Федорів виступає за приєднання селища до столиці не перший рік:

“Ми не можемо ніяк домогтися нижчих тарифів на опалення. У нас немає комунального транспорту – лише маршрутне таксі. Мою дитину по швидкій везли через Київ до Ірпеня. Яке безглузде адміністративне підпорядкування, коли людину не мають права довезти до ближчої лікарні, а вечуть через столицю до іншого населеного пункту”.

“Так, більшість депутатів не у захваті від приєднання до Києва. Їх тримає вже другу каденцію ділянки у Біличанському лісі. Ну і треба розуміти, що якщо приєднають нас до Києва, то уже не буде депутатів і 30 місць в раді, де вирішується питання оренди землі – МАФ-и, парковки. Власниками яких є переважно депутати та їхні родичі. Благо для громади, як то дешевший проїзд, ціни на опалення,  їх ніколи не цікавило. Я подала депутатське зверненя до Київради з проханням розглянути цей варіант,” – додає Федорів.

Секретар Київради Олексій Резніков подібну ініціативу підтримує, тим більше, що Київрада вже голосувала за таке рішення і передбачила для Коцюбинського збереження статусу 4-ї чорнобильської зони.  

“Зрозуміло, що дуже часто такі речі політизовані, мають ускладнення і юридичного характеру, але ситуація, коли на території міста Києва знаходиться по суті анклав — селище, яке користується всіма комунальними сполученнями, транспортом, мешканці якого працюють в Києві, вимагає за необхідне врешті решт завершити питання визначення меж міста Києва разом із сусідніми територіальними громадами,” – наголошує Резніков.

“До речі, комунальні платежі в м. Києві нижчі, аніж в області. І це вигідно для мешканців. Вони зможуть на законних підставах користуватися послугами швидкої допомоги, навчати дітей, водити їх в дитсадочки, користуватися усіма благами, які дає статус киянина. В тому числі, карткою киянина. Мені здається, що переважна кількість селища Коцюбинське бажає цього. Але в нас до сих пір немає інституту територіальних референдумів, навіть плебісциту. Хоча зробити опитування не так складно, бо населення Коцюбинського всього близько 15 тисяч громадян. Таке опитування допоможе визначити, що реальна більшість коцюбинчан бажають бути киянами. Кияни ж, в свою чергу, з радістю приймуть їх до себе, до складу територіальної громади м. Києва. І тоді знімуться усі питання пов’язані в тому числі з Біличанським лісом,” – додає секретар Київради.

Один з організаторів дерибану Біличанського лісу – голова земельної комісії селища Коцюбинського Владислав Євстифєєв, зачувши про звернення депутатки Федорів запевнив, що приєднання – неможливе.

“Пані Федорів, на сьогоднішній день закон не передбачає об’єднання різних громад. Він доволяє тільки в межах областей. Стосовно об’єднання з містом Києвом, я думаю що це питання воно заслуговує розгляду”.

Євстифєєв наголосив, що без місцевого референдуму це неможливо. А зараз в Україні немає закону, який би дозволив місцевим громадам проводити референдум.

Експерт Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, який спеціалізується на темі децентралізації, наголошує, що об’єднання селища Коцюбинське та Києва – можливе:

“Закон цього не забороняє. Більше того, можна об’єднатися і не на підставі цього закону”.

Редакції “Громади Приірпіння” ще один експерт з децентралізації Юрій Ганущак (Реанімаційний пакет реформ) наголосив, що готуються й нові зміни до законодавства, які можуть вплинути на вирішення ситуації:

“Одночасно будуть вноситися зміни до закону про Київ. Це має погоджувати ВРУ з подачі Кабміну. Кабмін у свою чергу має провести консультації між Києвом та областю. Нинішня схема – тупикова. Ні Київ, ні область не хочуть йти назусріч одне одному. Єдиний спосіб це припинити – прийняте рішення Кабміном (за нового законодавства – прим. ред.) Ви можете і зараз приєднатися при наявності згоди області.”

Джерела редакції в КОДА стверджують, що облрада, яка лобіювала затвердження меж для проведення дерибану в Біличанському лісі, не проголосує в цьому складі за приєднання Коцюбинського до Києва.

“Ми все одно продовжуємо збирати підписи за приєднання до міста Києва. Люди не просто пасивно за Київ. Поки ми їхали в маршрутці і обговорювали це питання після сесії, одна пасажирка – пані Тамара – підійшла до нас, попросила листки для збору підписів і сказала, що вона категорично проти Ірпеня, бо він далі для нас, ніж Київ і це не може бути зручне адміністративне підпорядкування. А якщо є така проактивна позиція – питання рано чи пізно вирішиться. Це логічно,” – каже коцюбинчанка Ольга Матюшина.

 

 

 

3 коментарі

  1. Автошка 27 Квітня 2015 at 23:47

    В цьому питанні згода депутатів Коцюбинської селищної ради не потрібна. Громада- це прості мешканці села. Вони можуть зібрати з числа актива ініціативну групу та провести загальні збори Громади селища. Ті підняти питання приєднання до міста Києва.

  2. Иван Иваненко 28 Травня 2015 at 16:25

    Когда же мы наконец выгоним этих воров! Уже и ихнего янека нет, а они все “при деле” Не будем ждать Атошников, самим надо!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539