Резніков: Приєднання Коцюбинського до Ірпеня – це мародерство на останньому подиху

0

Поки на сході країни триває війна, а під Васильковом четверту добу борються з пожежею на нафтобазі, у селищі Коцюбинське розгорнулись баталії адміністративного характеру.

Місцеві мешканці кажуть, що Коцюбинське приєднали до Ірпеня без обговорення з громадою.

А депутатка Коцюбинської селищної ради Ірина Федорів запевняє, що навіть депутатів не всіх покликали на сесію 20 травня, де розглядали одне-єдине питання: пропозицію Ірпеня приєднати Коцюбинське до себе. Більше того, громадських слухань, як це передбачено законом, також ніхто не проводив.

На наступному засіданні на сесію селищної ради прийшли представники територіальної громади, але їх не пропускали до зали засідань. Частина людей, яка таки потрапила на засідання, кричала депутатам, що не хоче приєднуватись до Ірпеня.

Коцюбинське має спільну межу з Києвом, однак депутати потай від громади проголосували за приєднання до ІрпеняНаразі, за словами Ірини Федорів, депутати переконують громаду, що Київ проти об’єднання з Коцюбинським, а активісти збирають підписи проти приєднання Коцюбинського до Ірпеня. Тим часом громада хоче лише одного – провести громадське обговорення питання приєднання та дозволити їй прийти зважене рішення.

“Українська правда. Київ” вирішила з’ясувати, чи дійсно Київ проти об’єднання з Коцюбинським та що отримають коцюбинчани у випадку приєднання до столиці.

На питання відповів секретар Київради Олексій Резніков.

– Олексію Юрійовичу, депутати Коцюбинської селищної ради переконують коцюбинчан, що Київ не хоче об’єднатися з Коцюбинським? Що ви можете сказати з цього приводу?

– Той, хто говорить про те, що Київ не хоче  об’єднуватися з Коцюбиським, говорить неправду. Ці люди зумисне вводять в оману коцюбинчан. Тим паче, минула каденція Київської міської ради вже робила пропозицію Коцюбинському й зверталася до Верховної Ради та Кабінету Міністрів з проханням приєднати селище Коцюбинське до Києва.

Своє рішення селищна рада прийняла не провівши громадські обговорення. Чи можливо приймати такі рішення без урахування думки громади, яка навпаки – за приєднання до Києва, а не до Ірпеня?

На сьогодні є нове законодавство, яке чітко регулює, в ому числі, процедуру об’єднання громад, і воно передбачає обов’язкову процедуру громадських слухань, бо в даному випадку не може представницький орган прийняти таке рішення.

І це неможливо без згоди сусіда, а в цьому випадку Київ є найбільшим і головним сусідом і ми ніколи не дамо згоду на затвердження меж нової територіальної громади, Ірпенсько-Коцюбинської чи Коцюбинсько-Ірпенської, тому що вони знаходяться на території Києва.

Відповідно їх рішення ніколи не буде реалізовано і жодна судова інстанція, правоохоронні органи не дозволять це зробити також. Вже з самого початку ця історія рухається в нікуди.

– Коцюбинчани працюють у Києві, їхні дітки навчаються в столичних школах, дитсадках, відвідують розважальні заклади Києва, користуються громадським транспортом Києва, послугами столичних медичних закладів тощо.

– Добре, але що отримають коцюбинчани внаслідок об’єднання саме з Києвом?

Коцюбинське вкраплене в межах Києва, коцюбинчани –  живуть, по суті, на території столиці, проте не мають статусу киян і не користуються всіма пільгами, які мають кияни.

І це все при тому, що працюючи на підприємствах Києва, які сплачують податки в міський бюджет, з коцюбинчан навіть той самий ПДФО перераховується в бюджет міста.

При всьому цьому, вони не мають ані дешевших комунальних послуг, ані пільг за Карткою киянина. Більш того, після того, як Кабінет Міністрів відмінив пільговий проїзд майже всім категоріям громадян, Київ винайшов кошти все ж таки компенсувати ці затрати і кияни-пільговики, як і раніше, не дивлячись на постанову Кабміну, користуватимуться метро та іншим громадським транспортом безкоштовно. Це могли б мати й пільговики-коцюбинчани.

І щоб розвіяти всі сумніви: навіть після приєднання до Києва, за територією буде збережено статус четвертої чорнобильської зони й, відповідно, збережені пільги за цією статтею для коцюбинчан. Це було одним із основних пунктів звернення Київради до державної влади в 2012 році.

Ми розуміємо, що це хвилює коцюбинчан, і тому, аби усіх заспокоїти, хочу наголосити, що будь-яке рішення, яке буде прийматися щодо об’єднання громад Києва і Коцюбинського буде в себе включати обов’язкове збереження за Коцюбинським цього статусу.

– До якого району Києва, на Вашу думку, можуть приєднати Коцюбинське?

– Звісно до того, з територією якого селище межує, та в межах якого вкарплене – до Святошинського району.

– Яке представництво громада селища після приєднання до Києва може потенційно мати у Києві?

– Як і всі кияни – своїх представників в райрадах, після їх створення, та представників в Київраді, яких оберуть на виборах. Вони зможуть і будуть впливати на політику розвитку Києва, як частина територіальної громади Києва.

– Яка юридична процедура для того, щоб селище приєднали до Києва?

– Рішення Київради про звернення до Верховної Ради щодо приєднання селища до Києва проголосоване і є діючим. Далі питання лишилося за малим – за парламентом.

Я вважаю, що треба прийняти розумне рішення, об’єднатися в рамках великого міста, в якого і можливості, і бюджет, а не те, що їм пропонують, нав’язують, вже в найближчому майбутньому колишні депутати, бо восени, я певен, цих депутатів самі ж коцюбинчани переоберуть.

Я переконаний, що з їхнього боку це така собі спроба мародерства на останньому подиху.

Українська правда. Київ

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539