Федорів: В Україні жоден політик не сів – треба над цим працювати

1

Журналістка Ірина Федорів відвідала Сполучені Штати Америки.

“У нас був обмін досвідом з колегами з усього світу щодо прозорості роботи влади та залучення громадян до моніторингу роботи державних структур. Наш досвід розвитку громадянської журналістики у Приірпінні показав, що присутність на сесіях рад та контроль громади дитсадків й інших установ має неабияке значення у боротьбі з корупцією,” – наголошує Федорів.

“Більше того, у США ставлення до конфлікту інтересів дуже чутливе. Коли забудовники йдуть до влади й стають мерами, як це трапляється у нас в Пріирпінні – це нонсенс. Про те, що у нас мер Ірпеня – це де-факто забудовник у владі, який зареєстрував 67 квартир у США знають тепер всюди – від Міжнародного Валютного Фонду до журналістів “Голосу Америки”. І ще вони проінформовані про те, що у нас б’ють активістів, які протидіять дерибанникам і правоохоронці за весь цей час так і не знайшли винних,” – додає журналістка.

Представник громадської організації “Common Couse Meryland” Ноель Ісама таж акцентує увагу на ролі простих громадян у боротьбі з корупцією і на згубному впливі конфлікту інтересів політиків на результати роботи у місцевому самоврядуванні та державному секторі:

“Корупцію у місцевих радах можна подолати тоді, коли депутати та мери знають, що за ними спостерігає громада. Люди мають розуміти важливість ролі місцевого самоврядування. На жаль, у США теж явка на місцевих виборах нижча, аніж на президентських, хоча люди по суті обирають тих, хто відповідатиме за благоустрій і рівень життя конкретно їхньої громади.”

“Саме громада має стежити за тим, щоб службові машини, які оплачують з бюджету, мери не використовували як приватні. Аналогічно і телефони. Якщо депутат чи голова поїхали на якусь конференцію за бюджетний кошт, вони мають прозвітувати чому навчилися і що саме використають і як в інтересах громади. У США дуже розвинені місцеві ЗМІ. Саме вони є сторожовими псами демократії на місцях. В Україні теж треба розвивати такі ЗМІ і залучати до їхньої розбудови донорів і громаду,” – додає Ноель Ісама.

“Голос Америки” запросив координаторку регіональної мережі Громадського руху ЧЕСНО Ірину Федорів на прямий ефір, аби поговорити зокрема і про корупцію в Україні.

“У Румунії вже 2 000 чиновників сидять. З-поміж них 60 високопосадовців. Представники Румунії про це гордо заявили на тренінгу. В Україні ще жоден з високопосадовців політик не сів – треба над цим працювати,” – розповідає Федорів американським колегам.

Безымянный

Знаково, що практично у той же час у ЗМІ поширили інформацію про те, що затримали народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука. Разом з ним був і депутат Ірпінської ради Ярослав Місяць, який не так давно перебував у розшуку, але правоохоронці тоді не дали хід справі.

Безымянный

З-поміж делегатів з України до США приїхала і Олександра Увтинова з Центру протидії корупції. Саме ця організаця взялася за тему Бучанського межигір’я та пише звернення до прокуратури щодо фактів

unnamed (1)

“Громада Пріирпіння” продовжує стежити за ситуацією в регіоні й заохочує жителів регіону до написання матеріалів задля контролю влади та викорінення корупції на місцях.

1 Comment

  1. Виктор Узерчук 29 Жовтня 2015 at 19:52

    И еще ни один дописувач за “базар” не ответил. Лети лайно куда дует ветер…

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539