Харчування в дитсадках Бучі: куди ще мають звернутися батьки?

3

Вже кілька місяців триває тяганина щодо пошуку справедливості батьками в дитячих садочках Бучі.

Два місяці я просто дивуюся з того, що в нашій країні, фактично на всіх рівнях ніхто не може захистити батьків та їхніх дітей, а також ніхто не може покарати винних.

Мова йде про факти неякісного харчування в бучанському ДНЗ “Козачок“, про що вже розповідала “Громада Приірпіння”.

Ситуація змінилася після скандалу в ЗМІ лише на тиждень.

Далі батьків дитсадка “Пролісок” шокувала “шарлотка”.

Так в меню назвали батон із натертим згори яблуком.

1

Батьки почали звертатися в різні інстанції, аби вирішити проблему. Звернення писали до Міносвіти, народних депутатів, Мінсоцполітики, на Урядову лінію Кабміну, до облдержадміністрації, санстанції Київської області, до правоохоронних органів, а також до бучанського відділу освіти.

І жодна з цих установ не взяла на себе відповідальність за майбутнє наших дітей. Одне з перших наших звернень було до місцевого відділу освіти.

Ми просили детально перевірити діяльність КП “Продсервіс”, який постачає продукти в наш садочок, та якість цих продуктів та попросили повідомити батьків про результати перевірки.

Але комісія, як виявилося, суттєвих порушень не побачила, зауважила лише, що “має місце порушення режиму видачі їжі, відсутність в інформкуточках для батьків щоденного меню з підписом керівника закладу”.

Але ж мова йшла про те що діти недоїдають через те, що порції значно менше норми. А також батьків хвилювала якість харчування – морожені кури та у сезон жодного свіжого овоча.

https://i0.wp.com/kotsubynske.com.ua/wp-content/uploads/2015/09/3.jpg?resize=601%2C532

І що ми бачимо зараз в садочку після перевірки?

Щоденні меню досі не підписуються і біля позицій “яйце”, “сосиска”, “яблуко” й інше – цифри в грамах або штуках не зазначаються.

Про створення комісії з перевірки якості харчування – нікого з батьків, які ініціювали дві перевірки якості харчування в садочку, навіть не повідомили, не те щоб включили до складу!

Про склад цієї комісії довелося дізнаватися через інформаційний запит. Ми запитували заступницю міського голови екс-регіонала Анатолія Федорука – Ларису Матюшенко про склад комісії, але відповіді на усне прохання так і не отримали.

Довелося писати запит і лише тоді ми дізналися склад комісії.

Склад комісії

Чітко було зрозуміло, що місцевий відділ освіти ніколи, а особливо напередодні виборів, не визнає своїх помилок, оскільки це напряму вплине на результати виборчих перегонів.

Мушу зазначити, що 11 представників освітньої сфери – балотувались в депутати Бучанської ради (в тому числі начальник відділу освіти – Олег Цимбал (від партії “Най край”, до якої увійшли екс-регіонали) і методистка, яка працювала у складі цієї ж комісії – Лариса Опеньок (вона йшла від “Нових облич”). Тому, достовірність даної перевірки залишається під сумнівом.

На щастя – в Бучі є батьки, які розділяють одну із основних європейських цінностей – верховенство права. Тому не зволікаючи, ми направили звернення до Міносвіти. Ми чітко розуміємо, що “освіта повинна бути спрямована на повний розвиток людської особистості і збільшення поваги до прав людини і основних свобод”, згідно ч. 2 ст. 26 “Загальної декларації прав людини”, але ми-батьки, які хочемо дізнатись реальну причину неналежного харчування – отримали знову банальну відписку.

Відпов з міносвіти

Так як Україна, як країна-учасниця підписання Конвенції про права дитини, визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, морального і соціального розвитку дитини (ч. 1 ст. 27), ми звернулись до міліції із заявою про злочин, керуючись ст. 367 (Службова недбалість) Кримінального кодексу України. Проте вона не отримала належного розгляду, бо допитали ЛИШЕ завідуючу садочка Тетяну Морозенко і отримали знову ж таки відписку-висновок. Хоча в заяві зроблено акцент на якість продуктів, які постачає КП ГХ “Продсервіс”.

висн з мылыції

Як на мене грамотність правоохоронців не варто обговорювати. Залишається одне питання: “вважав-би” якби що?

Наступного дня вирішили звернутися до депутата ВР від нашого округу Ярослава Москаленка, щодо виявленого факту невідповідності порцій нормативам, який в свою чергу направив депутатські звернення Голові КОДА та Начальнику ГУМВС України в Київській області.

Виявляється, керівництво Бучанського відділу освіти знало, що діти отримують порцій харчування на 40 % менше норми! Про це говорив Олег Цимбал на засіданні постійної депутатської комісії з питань освіти – про що в своєму пості написала секретар цієї комісії Світлана Остапа.

Остапа

Тобто, ХТОСЬ взяв на себе відповідальність і свідомо порушував права всіх дітей в м. Буча не відомо скільки часу! Про такий стан ситуації – батьків ніхто не попереджав і на цій же комісії прозвучала інформація , що «90%» батьків не згодні з підвищенням цін, хоча на той момент ніхто не робив ніяких опитувані. Відповідно, на основі чого прийнятий такий висновок – нам невідомо.

Збентежені батьки ходили на прийом до Федорука з аналогічним зверненням, від якого чітких відповідей на наші питання – не почули. Ми звернули увагу на тиск керівництва садочку на педагогічний персонал та висловили свою негативну думку щодо діяльності КП “Продсервіс”, зокрема, якості продуктів. Відповіді від голови міста, який знову виграв вибори, на своє питання ми не почули навіть перед виборами.

Нас і досі цікавить, хто відповідатиме за те, що діти недоотримують належного харчування?

Щоправда наші числення звернення мали наслідки. Але не такі, яких ми очікували:

1. Відміна платних послуг фотографування та театральних вистав;

2. Звільнення двох засновників благодійного фонду “Мрії дітей” при садочку з займаних посад (включно з головою фонду – дочки завідуючої – Аліни Кислицької та бухгалтером).

3. Проведення анкетування батьків, в перелік питань яких входили: харчування, методи вдосконалення роботи з дітьми та інше, але отримані результати не можна вважати правдивим відображенням реальної ситуації, оскільки опитування не були анонімними.

Нам не відомо, чи всі анкети, які заповнялись правдиво потрапили на стадію опрацювання. Дане анкетування – не має права вважатись об’єктивною реальною інформацією.

анкета

4. Без будь-якого обґрунтування на дошках оголошення садочку розвісили повідомлення щодо підняття цін на харчування, навіть після факту встановлення завищення цін, по яким постачаються продукти КП “Продсервіс” порівняно з цінами в супермаркетах “Новус” та “Еко-маркет“.

оголш про пын цын

На основі зібраних фактів направлено звернення до Уповноваженого Президента з прав дитини Миколи Кулеби. Оскільки були факти, які нас батьків дуже турбували, такі як: в групу до своїх дітей керівництво ДНЗ нас не пускає, мотивуючи різними причинами. Завідувачка та методист ДНЗ “Козачок” з невідомих причин безпідставно збирала педперсонал зі всіх груп на позачергові наради (іноді 2 рази на день!), тим самим вони заважали та відволікали педперсонал від виконання своїх посадових обов’язків. Нам, як батькам, не подобався такий метод тиску на наших вихователів! (Прим. Зараз вже такі позачергові наради проводяться значно рідше).

Микола Кулеба в свою чергу звернувся до Голови КОДА, з проханням вивчити ситуацію, яка склалася з харчуванням дітей в ДНЗ “Козачок” і в разі підтвердження – вжити відповідних заходів реагування, взяти під особистий контроль забезпечення дітей якісним харчуванням.

Кулеба 1

Зараз в розвитку України складний етап, бо наша держава потребує значних змін в законодавстві, але саме такі перехідні етапи – найважчі.

Наступним логічним нашим кроком – було звернення до Головного управління Держсанепідемслужби у Київській області, оскільки перевірка якості харчових продуктів в садочках – їхня пряма компетенція. Але ми отримали відповідь, де зазначено, що згідно змін від 20.09.15 ЗУ “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення” та згідно Положення про Державну санітарно-епідеміологічну службу України до повноважень даного органу не входить пункт здійснення державного контролю та нагляду за дотриманням вимог законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів.

І от наше звернення перенаправили до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України у Київській області.

CЕС Киъв обл

Ця установа у свою чергу зазначає, що органи ветеринарної медицини не уповноважені на здійснення контролю за раціональним режимом харчуванням та збалансованістю раціону для дітей у ДНЗ і перенаправили наше звернення до Державної інспекції навчальних закладів України.

Вет служба

Збираючи ці відписки – розумію, що глибоко займатись цим питанням ні одна служба не хоче, перекидаючи звернення стурбованих батьків з інстанції до інстанції. Дітям повинні бути забезпечені повноцінним та збалансованим харчуванням, так як без цього не можливо зберегти хороший імунітет та здоров’я вцілому.

На разі ми маємо: неповноцінність харчування та переповнені групи в садочках (на 100 місцях – 183 дитини!), то як батькам сподіватись на високий рівень імунітету?

перепов садочкыв

Я впевнена, що питання неповноцінності харчування в ДНЗ України потрібно вирішувати комплексно із залученням активної частини батьківських комітетів.

Важливе питання про оплату гуртків в дитячих садочках. Вартість який коливається в межах 200 гривень за місяць. Ці кошти сплачуються готівкою на руки завгоспу. У мене питання – яким чином ці кошти обліковуються і чи сплачується з них податок?

 

Збір коштів

Але найбільшою проблемою у даній ситуації я вбачаю той факт, що більшість батьків, напевно, внутрішньо ще не готові до відстоювання європейських цінностей та стандартів щодо дотримання прав своїх дітей, навіть у питанні харчування в садку. І це дуже добре розуміють чиновники й не поспішають реагувати на звернення поодиноких активних мам.

Якщо батькам і надалі буде байдуже до розвитку своїх дітей – ми ніколи не зможемо досягти високого суспільного розвитку як нація.

За фактом неналежного харчування детей у садочках Бучі прокуратурою Ірпеня відкрите кримінальне провадження.

БезымянныйАвторка: Ірина Влащук, бучанка

3 коментарі

  1. Андрій 3 Листопада 2015 at 13:43

    В управління праці! Може таким батькам роботу знайдуть, ато видно що нічим зайнятись.

  2. Вдумливий Читач 3 Листопада 2015 at 22:31

    Влащук Ірина Михайлівна – помічник народного депутата № 21 у списку партії “Блок Петра Порошенка” – то ХТО обікрав дітей (і всіх українців!), знецінивши гривню так, що прогодувати дитину на 19 гривень в день (така вартість харчування в ДНЗ) стало нереально??!

  3. Алиса Ильченко 4 Листопада 2015 at 10:12

    А ви вважаєте нормальним, що вихователі минулого навчального року
    просили батьків приносити хочаб печиво, бо під кінець дня (18.00) діти
    вже вкрай голдні ходили?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539