Політичні династії: чому політика стає родинною справою (графіка)

0

“Громада Приірпіння” вирішила в новому році розповісти мешканцям регіону про політичні династії. Після місцевих виборів вони утворилися не лише на рівні депутатських корпусів, а й серед мерів міст та селищних голів.

Так, селищною головою Ворзеля стала рідна сестра екс-регіонала Анатолія Федорука, який незмінно очолює Бучу й має вплив на розподіл земельного ресурсу громади з 1998 року. Залишилися при депутатських мандатах у Ворзелі династія Ковальчуків. Мандати здобули рідні брат і сестра, яких активісти пов’язують із земельними скандалами минулої каденції: тоді екс-регіоналці Алевтині Ковальчук довелося піти із посади секретаря селищної ради.

Аби знову здобути мандат Алевтині Ковальчук довелося вдруге брати участь у виборах на окрузі, бо у першому турі вона набрала з опонентом рівну кількість голосів.

У Бучі, щоправда, попри потужну кампанію “Нових облич” й значний вплив Федорука, вибори стали провальними для династії Лисенків. Восени Іван Лисенко (який свого часу зрадив активістів й очолив бучанський осередок партії екс-регіоналів та дерибанників “Нові обличчя”) вирішив балотуватися до Бучанської ради зі своєю донькою-студенткою Валерією Лисенко. Але навіть внутрішньопартійний рейтинг династії Лисенка не допоміг їм здобути мандат. Вони залишаються аутсайдерами.

(Клікніть двічі на графіку, щоб збільшити).

links (2)

Найпотужнішою в регіоні залишається династія екс-регіоналів Прилипків. Селищний голова екс-регіонал Юрій Прилипко має аж трьох дітей. Всі вони встигли побувати у депутатських кріслах Гостомельської ради впродовж попередньої каденції. Але на цей раз при мандатах лише дві доньки. Вони не просто стали депутатами Гостомельської ради, а й обоє увійшли до стратегічної земельної комісії.

Як відомо, Ольга Прилипко має безпосередній стосунок до забудов у Гостомелі. Відтак, у династії Прилипків, як і в династії Федоруків, є прямий конфлікт інтересів.

Прилипки — не єдина династія з “регіональним” минулим у Гостомельській раді. До бюджетної комісії тут увійшов екс-регіонал та дерибанник Олег Мамчур, який  цього разу завів і в раду, і в бюджетну комісію свого сина — Сергія Мамчура.

Династія Домбровських проявила себе лише на цих виборах. Учасник російсько-української війни та подій на майдані Ігор Домбровський у політичному житті Приірпіння брав активну участь задовго до 2010 року. Він допомагав захисникам Біличанського лісу. У 2010 році балотувався в депутати Ірпінської ради від селища Коцюбинське, але тоді перемогла “тушка” — головна лікарка Коцюбинської амбулаторії Людмила Бідула.

На цих виборах завдяки новій системі виборцям Домбровського пощастило, й він став депутатом облради. Тут увійшов до комісії, що зокрема покликана боротися із корупцією.

Його син у політичному житті регіону проявив себе рік тому як активіст та учасник толок. Після того, як селищна голова Ольга Матюшина почала формувати команду на цих виборах, Євген Домбровський виграв вибори до Коцюбинської селищної ради, де, як і батько, висловив бажання працювати в регламентній комісії, яка на думку Домбровського-молодшого, має також виконувати антикорупційну функцію.

“На вулиці, де я проживаю люди просили мене неодноразово кандидуватися в селищну раду. Але я прийняв для себе рішення, оскільки я балотувався вище, то я загітував свого сина взяти на себе цей громадянський обов’язок. Впевнений, що він нашу родину не має підвести, чесно працюючи на громаду,” – повідомляє Домбровський.

Куми в українській політиці прирівнюються до родичів. Про те, що міський голова Бучі екс-регіонал Анатолій Федорук — кум міського голови Ірпеня Володимира Карплюка, неодноразово повідомляли в ЗМІ.

У Гостомельській раді — також кумівські зв’язки. Депутатка Гостомельської ради Жанна Лінчук є кумою Ольги Прилипко й увійшла разом із двома доньками екс-регіонала Прилипка до земельної комісії. Таким чином, родина Прилипків де-факто сформувала більшість у цій комісії попри наявний конфлікт інтересів.

Депутат Ірпінської ради та член виконкому Коцюбинської селищної ради є кумом доньки екс-регіонала та екс-селищного голови Вадима Садовського, якого зараз судять за корупцію.

Заступник міського голови Ірпеня екс-регіонал Дмитро Христюк, який провально балотувався до облради як перший номер “Нових облич”, перед виборами вирішив взяти у похресники дітей вдови загиблого комбата Гуменюка. Дружина Гуменюка не пішла в лавах “Нових облич”, а отримала довіру громади як самовисуванка й стала депутатом Коцюбинської селищної ради.

Навіть попри ці зв’язки кандидатуру Гуменюк, яка балотувалася разом із активстами в команді селищної голови Ольги Матюшиної, “Нові обличчя” не підтримали на посаду секретаря ради. Але Гуменюк, яка має підтримку громади, своїх виборців не зрадила.

Якщо читачам “Громади Приірпіння” відомі династії або кумівські зв’язки в регіоні, про які у матеріалі не зазначено, прохання повідомити на редакційну пошту pigmaliones@gmail.com . Такі зв’язки допомагають стежити й викривати ймовірні конфлікти інтересів політиків, які розпоряджаються не лише фінансами, а й земельним та рекреаційним ресурсом громади.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539