Харчування дітей в місті Буча: 40% комфортності

0

19 січня відбулась позачергова сесія Бучанської міської ради, на якій, окрім бюджетних і податкових питань, в порядку денному раптом з’явилося питання про харчування учнів 1-4 класів.

Депутатам повідомили, що виконком заклав таку норма фінансування – 40% з місцевого бюджету, 60%  за кошти батьків. Раніше фінансування дітей початкової школи було за кошт бюджету.

Повна вартість обіду відтепер в школах Бучі складатиме 19 гривень, а, відповідно, 60% – це 11 гривень 40 копійок, про що батькам вже розповіли на батьківських зборах у школах.

У проектах рішень, які були розіслані депутатам напередодні сесії, повідомлялося, що позачергова сесія мала розглядати лише бюджетні питання і питання врегулювання податкових відносин, але отримавши після реєстрації порядок денний, побачив там також і дане питання.

Міський голова Анатолій Федорук був відсутній на сесії, головував секретар міської ради Василь Олексюк.

Моє зауваження з приводу того, чому дане питання не пройшло профільну комісію з питань освіти, що  порушенням регламенту ради, було ним проігноровано, хоч в тексті проекту рішення чітко зазначалось, що контроль за виконанням покладено на нашу комісію.

Виходить, що контролювати ми маємо те, що навіть не розглядали.

На моє запитання, яке стосувалось того, щоб повністю забезпечити послуги харчуваннях за кошти місцевого бюджету, отримав від головуючого відповідь, що Буча не може собі такого дозволити.

Досить дивно, так як в більшості міст Київської області кошти на це знайшли.

Виходить, що більше 10 мільйонів на благоустрій знайшлося, а 4 мільйони на харчування дітей немає?

В підсумку питання було проголосовано: 26 депутатів – за, 2 – проти, відповідно лише двоє “свободівців” проголосувало проти.

Один депутат “свободівець” – Олександр Животовський зараз знаходиться в зоні бойових дій, тому на позачерговій сесії був відсутній.

Також на сесії не було частини депутатів від Партії захисників Вітчизни та Нашого Краю.

Бучанська “Свобода” категорично не погоджується з даним рішенням ради, яке було прийнято в обхід профільної комісії.

Відповідно, як результат, направив звернення до міського голови з приводу ветування даного рішення.

1

Стосовно змісту рішення, вважаємо, що є неприпустимим в умовах соціальної нестабільності харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх закладів перекладати на плечі батьків, навіть і на 60%.

Вважаємо, що необхідно вжити усіх можливих заходів для пошуку додаткових джерел фінансування або реструктуризації видатків місцевого бюджету, для забезпечення харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх закладів в повному обсязі за рахунок місцевого бюджету.

Також у тексті «Програми розвитку системи освіти м. Буча на 2016-2017 роки» з’явиться додаткова норма, що «у разі відмови оплати харчування дитини за рахунок батьківської плати учнів 1-4 класів, фінансування за рахунок коштів місцевого бюджету послуг харчування – не проводиться, та компенсація за надані послуги рахунок коштів місцевого бюджету не здійснюється».

Дана норма цієї програми порушує принципи рівності дітей у школі, оскільки діти 1-4 класів ще важко сприймають соціальну нерівність в суспільстві і це може негативно відбитися на дитячій психіці.

Як вирішення цієї проблеми є винесення на чергову сесію Бучанської міської ради питання внесення змін та доповнень до комплексної програми «Програма розвитку системи освіти м. Буча на 2016-2017 роки», де потрібно буде закріпити забезпечення харчування учнів 1-4 класів загальноосвітніх закладів в повному обсязі за рахунок місцевого бюджету, попередньо опрацювавши його в профільній депутатській комісії та відповідними виконавчими органами Бучанської міської ради Київської області.

 

1Автор: Іван Окоєв, депутат Бучанської міської ради від партії “Свобода”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539