Харчування учнів 1-4 класів у Бучі таки буде безкоштовним?

0

У середу 27 січня відбулось спільне засідання освітньої та бюджетної депутатських комісій, де було погоджено рішення “Про зміни до “Програми розвитку системи освіти м. Буча на 2016-2017 роки”.

У цих змінах передбачено забезпечення харчування учнів бучанських шкіл 1-4 класів 100% за рахунок місцевого бюджету. Варто зауважити, що мова йде лише про другу страву.

Але при бажанні батьки зможуть докупити за власні кошти першу страву, яка обійдеться їм у 6 гривень.

Вартість другої страви для бюджету обходитиметься у 13 грн в день на одну дитину.

1

“Спільними зусиллями разом з активістами та небайдужими батьками нам вдалось відстояти безкоштовне харчування для учнів 1-4 класів, не зважаючи на те, що решта депутатів 19 січня на позачерговій сесії Бучанської міської ради прийняли з порушенням регламенту ганебне рішення про платне харчування для дітей молодших класів”, – розповідає депутат Бучанської ради, член освітньої комісії Іван Окоєв, який написав для “Громади Приірпіння” колонку про харчування дітей у Бучі.

“Одразу після цієї позачергової сесії мною було зареєстровано депутатське звернення до міського голови, який чомусь на цю сесію не з’явився, про ветування даного рішення, про що раніше писалося. Під тиском громадськості і зростанням суспільного розголосу даної проблеми вдалось змусити міську владу забезпечити безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів в школах Бучі”, – додає Окоєв.

Кілька днів тому, на черговому засіданні освітньої комісії про безкоштовні обіди не було й мови. Присутнім на засіданні батькам не  дали можливості навіть питання поставити.

“Я просиділа на комісії кілька годин. Хотіла поцікавитися. чому депутати проголосували за відміну безкоштовного харчування та про те, що буде будуватися біля першої школи. Голова комісії – директор школи № 5 Михайло Наконечний сказав, що 40% з бюджету, а 60% за кошт батьків – це по закону і вони нічого не можуть зробити. Склав свої речі й пішов, навіть не дослухавши мене до кінця”, – розповідає як було на попередній освітній комісії бучанка Інна Гургура.

В соцмережі бучанці обговорювали постанову Кабміну, в якій харчування дітей молодших класів покладалося на місцевий бюджет.

1

У рішенні Кабміну наголошується, що харчування школярів можуть фінансувати органи місцевого самоврядування з місцевих бюджетів.

Не дивлячись на це, на сесії, яка відбулася 19 січня, депутати Бучі проголосували за відміну безкоштовного харчування для школярів, посилаючись на постанову Кабміну.

Про те, що депутати та освітяни не можуть вплинути на відміну безкоштовного харчування розповідав на батьківських зборах і директор школи № 5, депутат від партії екс-регіоналів “Наш край” Михайло Наконечний.

Але міський голова прийняв інше рішення.

“Зміна рішення Федорука зайвий раз доводить, що депутати в раді (за невеликим виключенням)лише маріонетки, які виконують його вказівки, не думаючи за що голосують. 19-го проголосували за відміну безкоштовного харчування, а 28-го проголосують за безкоштовне. А якщо Федорук на наступну сесію напише ще один проект рішення, проголосують і за нього, щоб ви не сумнівалися”, – розповідає журналістка Олена Жежера.

1

Після розгляду на освітній комісії питання безкоштовного харчування дітей в школах Бучі розглядатися на сесії, яка відбудеться 28 січня о 10:00 в будинку культури по вул Пушкінській, 61.

Відкритим лишається питання вартості харчування та якості продуктів, які поставляє в шкільні їдальні КП “Продсервіс”.

Нагадаємо, батьки дитячих садочків Бучі нарікають на цього поставника і вважають ціни на харчування в садочках завищеними, а продукти не якісними.

Тим часом у Ірпені й селищах, які адміністративно підпорядковані місту, ситуація незмінна. Вартість харчування, за словами батьків, їм доведеться оплачувати самим навіть попри розголос у ЗМІ.

За свідченням депутатів ні міського голови Бучі  Анатолія Федорука, ні голови Ірпеня Володимира Карплюка, на сесіях, де депутати проголосували за відміну безкоштовного харчування, не було.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539