Буча: громада воює за землю під гаражами

7

В гаражному кооперативі “Кермо” пройшли збори співвласників. Люди висловилися проти будівництва на місці гаражів багатоповерхового паркінгу для ЖК “Нова Буча”. Паркінг на місці “Керма” забудовники спільно з владою міста запланували всупереч генплану міста.

Занепокоєні члени “Керма” хочуть спільно та організовано напрацювати механізм захисту своїх інтересів. Більшістю голосів було прийнято рішення звернутись до Бучанської ради з проханням передати всю земельну ділянку під гаражами у власність кооперативу.

Владу таке рішення не задовольнило. Завідувач юридичного відділу Тарас Шаправський та завідувач земельним відділом Бучанської міської ради разом з головою траспортної комісії Дмитром Паустовським почали наполягати на тому, щоб кожен член кооперативу приватизував окремо на себе свою частину землі під гаражем. Як не дивно, першим, хто кинувся  пропонувати власникам гаражів пристати на пропозицію влади, став депутат Олександр Таможній, який донедавна позиціонував себе як опозиційний. Він почав схиляти членів кооперативу пристати на пропозиції юридичного та земельного відділів Бучанської ради – у жодному разі не приватизовувати землю всім разом однією площею.

Очевидно, що у вартість проекту землеустрою для окремого члена кооперативу можна закласти більший відсоток рентабельності, ніж у загальний проект землеустрою всієї площі земельної ділянки. Так, ринкова вартість проекту землеустрою для всієї площі ділянки буде коштувати приблизно 10000 грн, а от від депутата Таможнього на зборах “Керма” надійшла пропозиція вирішити це питання за 1000 гривень для кожного члена кооперативу окремо, що в сумі становитиме 478 000 гривень.    Звичайно, шкода, що політичні принципи деяких депутатів закінчуються там, де є можливість наживи.

Місцева влада ігнорує бажання членів “Керма” та норми Земельного кодексу

Натомість, заступник міського голови Ярослав Добрянський, відомий земельним скандалом у селі Білогородка, говорить представникам кооперативу про неможливість приватизації земельної ділянки на даний час і пропонує оформити право власності на них кожному члену автогаражного кооперативу окремо.

1

Хоча, відповідно до ст. 41 Земельного кодексу України, “…гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для житлового і гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду ….”.

Отже, право гаражного кооперативу отримати земельну ділянку у власність  закріплене законодавчо. А тепер щодо регулювання процедури передачі земельної ділянки у власність. У Науково‑практичному коментарі Земельного кодексу України написано: “Системне тлумачення ст. 41 ЗКУ у поєднанні з положенням ЗКУ про приватизацію земель громадянами не дає підстав вважати, що земельні ділянки кооперативів можуть бути приватизовані громадянами – членами кооперативу. Ч. 3 ст. 116 кодексу серед різних способів набуття земельних ділянок громадянам не згадує можливість отримання громадянами земельних ділянок житлово-будівельних (житлових) та гаражних кооперативів”.

Виходить, що члени гаражного кооперативу не мають права приватизувати земельну ділянку кооперативу чи її частину без відповідних змін до Генплану міста, договору оренди та Статуту кооперативу. Також зазначено, що процедура передачі земельної ділянки у власність гаражного кооперативу є неоднозначною і до кінця не допрацьованою,  за що так намагається зачепитись юридичний відділ Бучанської ради.

Провідні науковці Анатолій Мірошніченко та Роман Марусенко, які є авторами наукового коментаря до Земельного кодексу України, визнають можливість передачі земельної ділянки гаражному кооперативу:  “Разом із цим слід зазначити, що практика поступово починає з’являтись попри відсутність процедурного забезпечення передачі земельних ділянок у власність житлово-будівельним (житловим) та гаражно-будівельним кооперативам. Так, наприклад, рішенням Ялтинської міськради від 23.03.2010 № 472 дано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки гаражно-будівельному кооперативу”.

1

Варто наголосити, що така практика поширена не тільки в Ялтинській раді, а й скрізь по Україні: Київ, Хмельницький, Кіровоград, Знам’янка, Дубно та в багатьох інших містах.

Так, наприклад, в місті Бориспіль Київської області в 2011 році гаражному кооперативу “Військовий” рішенням сесії міської ради надано земельну ділянку в оренду на 10 років, а в 2015 році вже ту ж саму ділянку ГК “Військовий” передано у власність. Рішення опубліковано на офіційному сайті, що дає підстави вважати його підписаним міським головою Борисполя, членом політичної партії “Наш край” Анатолієм Федорчуком.  Дивно, що однопартійці Ярослав Добрянський (який вважає передачу земельної ділянки у власність кооперативу протизаконною і неможливою)  та Анатолій Федорчук (який поставив свій підпис під аналогічним рішенням, а отже, визнав його законним) не мають спільної позиції з приводу такого очевидного питання.

Лише передача у власність всієї земельної ділянки “Керму” дасть гарантії того, що гаражний кооператив не знесуть через деякий час, бо наразі обіцянки влади про те, що гаражі ніхто не зачепить, є лише порожніми словами, оскільки було доведено, що Генплан міста для них простий папірець, а зміни до ДПТ по 191,5 га ніхто не збирається вносити.

Бажання догодити кримському інвестору перемогло Генеральний план міста

Нагадаю, що в Бучанському будинку культури пройшли громадські слухання з приводу розгляду  матеріалів  “Детального плану території орієнтовною площею 191,5 га”. Замовником цього Детального плану є Бучанська рада, а розробником – ТОВ “КВВ Проект”, співвласником якого є Євген Казьмін. Останній, як відомо, підозрюється у сепаратизмі та фінансуванні російських військових.

Фактично, влада українського міста сприяє інвестиційній діяльності фірм, прибутки яких, ймовірно, йдуть на патрони для російських солдат. Невже Буча поховала мало хлопців на цій російсько-українській війні? Чи гроші кров’ю не пахнуть?

Міська влада та будівельне лобі міста на догоду таким інвесторам постарались провести громадські слухання успішно та під гучні аплодисменти своїх “вірнопідданих”. Для цього за день до слухань владою міста було змінене місце проведення слухань – з актової зали будівлі міськради  на Будинок культури, куди організовано привезли своїх працівників автобусом, влаштувавши їм таким чином позаплановий вихідний. Мета – “правильно” підняти руки.

На території площею 191,5 га заплановано розселити 25 000 жителів (!!!), не зважаючи на те, що відповідно до Генплану Бучі, там би мало проживати трохи більше семи тисяч. А це ще декілька тисяч машин зранку до Києва, декілька тисяч претендентів на місця в дитячих садках і школах Бучі, які і так катастрофічно перенавантажені. Узявши до уваги хоча би будівництво по вул. Бориса Гмирі (ЖКБуча Квартал”), бачимо: вже друга черга здається, а обіцяного дитячого садка там ще досі немає.  Очевидно, що його появу доведеться чекати ще довго, бо будівництво дитячих садків та шкіл у Бучі не таке пріоритетне, на відміну від будівництва “променадів”  і набережних із виглядом на місця позбавлення волі.

1

26 травня на черговій сесії Бучанської міської ради мною було внесено проект рішення про створення погоджувальної комісії по цьому Детальному плану з метою захистити майнові інтереси бучанців – членів  “Керма”. Також я запропонував депутатам не голосувати за затвердження Детального плану в такому вигляді, де порушуються умови, склад  та показники Генплану міста.

1

Депутати від “Нових облич”, “Батьківщини”, БПП, “Нашого Краю” та “УКРОПУ” не підтримали навіть включення мого питання в порядок денний, нехтуючи таким чином проханнями членів кооперативу захистити їхні законні інтереси.

23 червня на сесії депутати вирішуватимуть долю земельної ділянки «Керма»

16 червня мною подано до міської ради відповідний проект рішення, що дасть можливість почати процес передачі земельної ділянки у власність кооперативу “Кермо”. Таким чином можна буде захистити спільні інтереси всіх членів кооперативу. Проект рішення зареєстровано і , відповідно до ст. 19 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”, він повинен бути включений у порядок денний чергової сесії.

1

 

Отже, 23 червня на черговій сесії міської ради депутати будуть приймати рішення про те, чи вони на стороні членів автогаражного кооперативу “Кермо”, чи кримського забудовника.

 

1

Автор: Іван Окоєв, депутат Бучанської міської ради від партії “Свобода”.

 

7 коментарів

  1. Таможній Олександр 22 Червня 2016 at 20:25

    “Страшніше популізму лише корупція!” Цей вислів саме про депутата БМР Окоєва ВО “Свобода”, що написав цю нісенітницю. Собачої будки не зробив в своєму житті, не розуміє чи не хоче зрозуміти, що таке закон. Фактично знущається з людей вводячи їх в оману.

  2. Yana 22 Червня 2016 at 23:36

    Де Ви, пане Таможній, знайшли в цій статті нісенітницю?
    В тому, що Ви пропонували своі платні послуги? Так це правда – Ви ж самі це пропонували на Загальних зборах кооперативу.
    В тому, що будучи депутатом Бучанськоі міськоі ради Ви ні одного разу не посприяли членам кооперативу у вирішенні даного питання ?
    Що стосуеться “собачоі будки” – якому соціальному об’екту міста Буча Ви особисто дали “життя”? Скільки дитячих садків та шкіл збудовано з Вашоі “подачі”?
    Як можна, будучи спеціалістом в області права, не знати тлумачення статті 41 Земельного кодексу Украіни?
    На Киівщині та в самій столиці Вас знають як відомого “інтриганта” (відомо з особистих розмов людей з якими Ви в свій час співпрацювали) та радять не мати з Вами ніяких справ, тому що Ви ніколи не доводите почату справу до кінця.
    Громада кооперативу майже десять років просить від Бучанськоі міськоі ради виконання іхнього законного права – надання земельноі ділянки безоплатно у власність кооперативу. Чому за стільки років Ви, будучи депутатом вулиці де знаходиться кооператив, нічого не зробили?
    Стосовно Вашого коментару, можу зробити единий висновок, що Ви лишній раз ніколи не підете проти корумпованоі системи – Ви радше будете працювати в системі беззаконня, чим виступите проти.
    Щодо знущань над людьмижителі міста чудово знають – що це Ваша “фішка” роботи.
    Тому моя Вам порада – не судіть всіх по собі. Ще е люди, які хочуть працювати і працюють законно і без корупціі.

  3. Таможній Олександр 23 Червня 2016 at 06:07

    Скажіть, хто буде відповідати перед людьми за наслідки після прийняття цього рішення? Ви? Окоєв? Чи всі як завжди попіаряться, зникнуть в хвилях брехні та популізму?

  4. Yana 23 Червня 2016 at 07:52

    За які вже надумані наслідки мають відповідати люди? Ви на цей раз, що знову придумали? Чергову казочку для бабусь з дідусями?
    Може вже досить робити перепони? Чи Ви не можете безпосередньо займатися своею роботою? Чого ж Ви так переживаете за відповідальність людей – які люди будуть нести відповідальність? Ви особисто – ні. То за кого ж Ви так слізно переймаетесь?
    Чи вказані у статті факти просто Вам не подобаються? Це Ваша особиста думка.
    Якщо ж Ви когось поливаете брудом – будьте завжди готові до того, що Ваші руки будуть вимащені цим же брудом.
    А стосовно піару на чужій біді та зникнення – Ви великий віртуоз в цій справі. Всі інші просто з Вами не зрівняються.

    P.S. Як же дійсно важко спілкуватися з людиною, яка намагаеться бути розумною і навіть мае диплом, а нічогісінько не розуміе і других підбивае. Я розумію, що знущатися майже десять років над людьми легше, чим пийняти відповідальне та законне рішення. Свою ділянку землі Ви ж отримали – та й не одну. А ось законно виділити громаді кооперативу не можна – не угодні вони Вам та й міській раді. Чи Ви вважаете, що ніхто не знае про замовлені наізди із прокуратури, податковоі та міліціі на кооператив та чиіх це рук діло? Часом не Ваша дружина там працюе?
    Можливо саме пора зрозуміти, що пора “дев’яностих” вже закінчилась!

  5. Таможній Олександр 24 Червня 2016 at 13:07

    За наслідки мають відповідати не люди, а популісти не маніпулюйте.Популісти які заради своєї політичної користі дурять людей.А взагалі час покаже тоді поговоримо.

  6. Таможній Олександр 24 Червня 2016 at 15:44

    Що скажите на це відео? Де депутат ВО Свобода Окоєв, якого Ви так захищаєте, обіцяє повернути 600000 тисяч гр.що зникли з рахунку кооперативу “Промінь”,який очолював його однопартієць Руденко ,та в квартирі якого Окоєв зареєструвався під час виборів.

  7. Yana 26 Червня 2016 at 13:35

    Я побачила, як були чітко названі прізвища винних у нібито крадіжці такої суми. і це не прізвище Івана Окоєва. Скажіть це знову Ваш маніпуляційний хід? Ви так переживаете за гроші “Променя” – що аж дивно стає. Чомусь, коли Кермо зверталося у БМР з таким же проханням (тому що гроші були викрадені з рахунку Керма працівниками прокуратури) Вас і Вашого популізму не було. І кооператив отримав відмову.

    Наступне і також важливе питання – де в кооперативі взялося стільки грошей – аж 600 тисяч гривень? Всі ми вчили математику в школі та можемо порахувати скільки приблизно було там коштів на рахунку. всього членів кооперативу Промінь 350. Членскі внески минулого року були 800 грн., тобто за рік надійшло 349 (не враховуємо Оладько – вона ніколи не сплачує такі кошти) * 800,00 = 279 200 грн. необхідно за кожний рік сплачувати електроенергію, оренду земельної ділянки, заробітну плату працівникам та податки і збори.
    Сумма в 279 200 гривень суттєво зменшується.
    Щоб зберегти статус неприбуткової організації на кінець кожного року необхідно щоб ні нарухну в банку ні в касі підприємства не було залишку грошей.
    Наступне питання стосовно боргу по орендній платі за землю – де взялась така інформація, адже всі члени даного кооперативу як і фінансовий відділ БМР знають, що боргу такого не існує тим паче в таків видуманій сумі.

    Приводити людей, які нібито є членами того чи іншого кооперативу – не личить діям депутата, не потрібно штучно набивати собі політичні бали.
    Краще Ви б це робили своєю працею, але чесно.

    З Вашого відео чітко видно і чутно, що депутат Окоєв, стверджує про те, що кошти будуть повернуті та винні будуть наказані після розгляду відповідними органами кримінальної справи. В цій же справі і будуть названі винні особи.

    Проте у Вашому відео немає ні одного слова, що особисто Іван Окоєв поверне ці кошти і про те, що він винен в цьому.

    А як відкрита кримінальна справа по надуманому факту? Невже Ви особисто не лобіювали дану справу перед органами прокуратури? Вам це не важко зробити!

    Шановний пан Таможній, невже Ви не можете боротися з опонентами чесно – керуючись фактами, а не “казками і чутками”?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539