У Гостомелі перед 1 вересня школа під загрозою закриття

0

У середу 10 серпня вчителі початкової школи № 15, що на Баланівці в Гостомелі, побачили навколо приміщення школи будівельну стрічку й оголошення про те, що дана будівля аварійна.

Як з’ясувалося, натягнув стрічку й розвісив оголошення нібито власник будинку, син одіозної юристки КСП “Бучанського” Лариси Павлюк – Богдан Павлюк.

“Зранку сьогодні у нас був присутній представник управління освіти Тетяна Балашова, яка запевнила, що навчальний процес буде нормальний. Але о 13-й годині приїхав нібито власник – Павлюк Богдан Ростиславович і почав, не заходячи в школу, обклеювати стрічкою й розвішувати оголошення. Ми в нього запитали, а що відбувається? Він нам каже – звільніть приміщення, воно в аварійному стані. Ми кажемо, дайте нам якісь документи, які підтверджують те, що школа в аварійному стані, але жодного документу він не надав”, – розповідає директорка школи Світлана Чумак.

1

Павлюк нібито є власник 1/2 приміщення. Іншою частиною володіє дочка голови Гостомельської ради екс-регіонала Юрія Прилипка Ольга Прилипко, яка стала депутатом Гостомельської селищної ради. Хоча жодних документів на право власності чи оренду приміщення ніхто не бачив.

“Ми говоримо, якщо у вас половина, то будь ласка, робіть ремонт на першому поверсі. Другий поверх – це школа. У нас навіть різні адреси, школа зареєстрована за адресою – вулиця Молодіжна, 1, а контора – Молодіжна, 9. Ми не знаємо, чи справді він власник, бо ми не бачили жодного документу, який підтверджує, що він власник. Друга частина приміщення належить Ользі Прилипко. Вона ніяких претензій до нас не пред’являє, тільки в усній формі нам Лариса Павлюк розказує, що Прилипко підтримує її думку і на їхній стороні, але фактично ми її ніколи не бачили. Лариса Павлюк – це мама Богдана Ростиславовича, яка фактично організовує цю діяльність”, – додає стурбована Чумак.

Ось вигляд будівлі з боку контори.

1

Робітники, які за словами місцевих, жили в цій будівлі всю зиму, активно виносили меблі з приміщення й складали до вантажівки.

“Їм дали наказ вивезти всі речі з приміщення. Ми побоюємося або якогось підпалу, або вибуху – від них усього можна чекати. Треба їхати в поліцію й просити охорону школи”, – хвилюється директорка.

Коли почався процес огороджування стрічкою, вчителі викликали поліцію, адже працівникам школи не давали можливості потрапити на робочі місця.

За словами директорки, поліція внесла відомості до ЄРДР.

Журналісти Громади Приірпіння оглянули школу й переконалися на власні очі, що в школі зроблений ремонт, встановлені нові дошки та нові парти зі стільцями, є комп’ютерний клас, спальна кімната для наймолодших з новими меблями.

1

“Ми готові на 100% приступати до навчального процесу. Але власники розповідають, що приміщення дерев’яне, що дерев’яні сходи, що може зайнятися проводка. В нашій школі 5 років тому повністю була замінена проводка, бо ми створювали комп’ютерний клас і треба було дотримуватися правил безпеки. Говорили, що санвузол у нас спільний з дітьми. Але раніше санвузол у нас взагалі був на вулиці, це ми своїми силами його зробили”, – розповідає про свою школу Чумак.

1

На місце прибули й депутати з освітньої комісії Гостомельської ради – Юрій Марчук та Вадим Дубас.

“Приміщення школи в гарному стані, зважаючи на те, що школа тут більше 70-ти років, я вважаю, що вчителі та батьки добре попрацювали на її збереження. Щодо аварійності – приміщення контори справді потребує ремонту, але яке відношення воно має до школи?”, – говорить голова освітньої комісії Дубас.

Марчук, який у попередньому скликанні входив до бюджетної комісії, зауважив, що приміщення було нібито продане, але кошти на рахунки так і не надходили:

“Два роки тому ми дізналися, що будівля, в якій розташована школа в приватній власності. Почали запитувати документи, з’ясовувати, за скільки ж продали її й де кошти. Але досі не отримали відповіді на жодне питання. Мені відомо лише про договір, укладений забудовником Андрієм Друзенком, який будує Гостомельські Липки на ділянці Богдана Павлюка, що поряд, з Ірпінським відділом освіти про оренду приміщення для школи до 2017 року. Чому договір підписаний Друзенком, також невідомо”.
1

На сьогоднішній день у школі навчається 64 дитини. В цьому навчальному році до першого класу йде 22 учні.

Батьки та вчителі зібралися на батьківськи збори. Але так і не почули обіцянок захисту від влади.

1

До слова, в цій школі вчиться й онук колишнього селищного голови Гостомеля Анатолія Кириченка, але навіть він активно не протистоїть забудовникам “сім’ї” Прилипків.

1

Батьки стурбовані й готові перекривати трасу, якщо школу закриють.

1

У соцмережі цю тему гостомельчани жваво обговорюють й нарікають на те, що люди не бажають думати, коли обирають владу в селищі.

1

“Мікрорайон росте, а перспективи влаштувати дітей в школу немає. Батьки хвилююються, куди їм діти своїх дітей. Військове містечко вже напевно на дві зміни перейде, бо школа переповнена, на Склозаводі школа № 13 також заповнена вщент, Буча наших дітей категорично не бере, бо у них своїх дітей нікуди дівати, Блиставиця також”, – занепокоєна директорка. 

Вчителі також скаржаться на те, що на Баланівці будуються нові й нові житлові комплекси, а про дітей ніхто й не збирається думати:

“В цьому році до нашої школи йде 5 дітей з нового будинку. Там заселилося 5 родин і в кожній малі діти. А скільки ще прийде дітей протягом року. Будуть заселятися й шукати, куди найближче віддати дітей”.

Будівництво обіцяної нової школи закінчилося на стадії риття котловану.

Зараз там росте бур’ян.

1

Натомість нові й нові висотки у Гостомелі, як і в усьому пристоличному Пріирпінні – явище вже звичне.

1

На місці школи №15 нові власники, ймовірно, планують будівництво нових багатоповерхівок.

Нагадаємо, що перед виборами Прилипко обіцяв збудувати в Гостомелі садок та школу, це були його передвиборні обіцянки, виконання яких мешканці селища чекають і досі.

За офіційною відповіддю попедньою владою у Приірпінні збудували за бюждетні гроші тільки один дитячий садок.

Натомість, щороку винищуютьс зелені зони, земля заводится на підставних і забудовники, які наближені до міських і селищних голів зводять там висотки. Соціальна інфрастурктура не розвивається.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539