Прокуратура вручала повістки на допит Новим обличчям: депутати тікали

0

На сесії Коцюбинської селищної ради попросив слова представник прокуратури Київської області. Слідчий Іван Кісілевич наголосив на тому, що не всі депутати бажають співпрацювати зі слідством. За його словами, більшість не бажає з’являтися й давати свідчення у справі щодо захоплення адмінбудівлі та виготовлення гербової печатки.

“Ми констатуємо, що не всі депутати хочуть співпрацювати зі слідством. Ми неодноразово викликали на допит депутатів щодо захоплення адмінбудівлі та виготовлення підробної печатки. Вони не приходять. Якщо викликані свідки не з’являються після вручення повістки, то далі через рішення суду їх приводять силою вже в кайданках. Ще на них може бути накладений штраф від половини до 2 мінімальних заробітних плат за злісне ухилення від явки до органів досудового розслідування,” – наголошує слідчий в коментарі “Громаді Приірпіння”.

1

Депутат Віктор Анісімов, якого вирішили в прокуратурі допитати як свідка, витратив на підписання повістки кілька секунд і сів на місце. Коли справа дійшла до Нових облич, то в залі запанував безлад.

Першим, хто почав задавати питання прокурору, який веде справу про захоплення адмінбудівлі селищної ради під час перевороту влади та підробки печаток, був медіаконсультант Сандея Аделаджі Петро Щербина. Його цікавило, чи покарають ТВК й чи змусять свідчити у якійсь із справ народну депутатку Ольгу Червакову. На що слідчий відповів, що особисто він розслідує справу щодо захоплення адмінбудівлі, яке сталося 8 квітня 2016 року, а не виборчий процес, який відбувався наприкінці липня.

1

“Так і не зрозуміло мені, яке відношення Червакова має до виборчого процесу, якщо на засіданнях ТВК був щоразу Щербина та чиновник Денисенко, який всім казав, що він – журналіст. Депутати Нових облич, їхні родичі почали травити слідчих. Кричали. Але те, що вони злякалися і не знали, що робити, було видно навіть з останніх рядів зали. Був присутній секретар Ірпінської ради Юрій Денисенко. Також були присутні юристи, яких ми неодноразово бачили в суді, які обстоювали інтереси Нових облич. Такий штат юристів і технолога Щербину тримають тут, щоб вони керували депутатами Нових облич. Щербина просто сідає з ними на місця для депутатів і розповідає, що робити. Зауважу, що ці всі люди жодного відношення не мають до селища Коцюбинське,” – розповідає Юрій Устіновський.

1

Депутатка Нових облич Катерина Корбут-Ющенко наголосила, що про повістку знає. Її інформували навіть через соцмережі. Далі депутати Нових облич попросили не вручати їм повістки під час сесії. Селищна голова, дослухавшись до депутатів, оголосила перерву в сесійному засіданні, щоб депутати та прокуратура узгодили між собою механізм цивілізованої взаємодії.

“Тільки Матюшина оголосила про перерву, як депутати Нових облич кинулися навтьоки із зали засідань. Втекли на вулицю, де їх одразу ж обступили юристи, яких привіз Денисенко.

1

Одразу було видно, що вони налякані і не знають, що їм робити. Так вони постояли на вулиці хвилин 15 – 20, доки не отримали інструкції. Зауважу, що вони кинули на сцені у секретаріаті депутатку Багінську. Повернулися згодом в залу на свої місця і тут почалося. Жоден з депутатів – публічних осіб – не хотів називатися,” – додає Устиновський.

1

Втечу депутатів від правоохоронця коментують у соцмережах. Коцюбинці пишуть, що добре було б вручити повістки депутатам, щоб їхали захищати країну у зону АТО.

Безымянный

Депутат Анатолій Столяр, який до слова уникав свого часу того, щоб отримати і повістку до зони АТО, прикривав обличчя проектами рішень і вдавав, що він їх детально вивчає. Коли слідчий назвав його прізвище, він і далі прикривався.

Депутатка Олена Сокотюк вирішила прискорити процес.

“Я розуміла, що у порядку денному стоять такі важливі питання, як проблеми комунального господарства  – вивезення сміття, відключення світла. Питання з колишнім садком “Білочка”, яке зріє не першу каденцію і яке треба вирішувати. Тому задля того, щоб зберегти час я публічно допомогла слідчому і вказала, де сидять депутати, які не хочуть співпрацювати з слідством. Взагалі мені не зрозуміло, чому депутати, особливо чоловіки, не мають сили волі встати і назвати своє прізвище й підписати повістку. Якщо вони переконані, що діяли законно, то співпрацювати з слідством в їхніх же інтересах. Які проблеми. А те, що вони то вибігали з сесійної зали всі гуртом, то викидали повістки долі – це не серйозно. Ця вся процедура забрала у нас мало не годину, хоча, якщо б депутати розписалися за 5 – 10 хвилин ми б цю годину заощадили для вирішення важливих справ,” – наголошує Олена Сокотюк.

1

Коли повістку вручили Столяру, колишня секретарка Коцюбинської селищної ради Юлія Главацька, яка була організатором перевороту в ніч з 8 на 9 квітня, почала на загал викрикувати, що вона не Главацька, а Столяр.

“Я Столяр! Я Столяр!” – кричала Главацька з місця.

Коли справа дійшла до повістки Главацької, їй її віддали особисто. Очевидці твердять, що спершу Главацька дуже агресивно спілкувалася з слідчим, а потім заявила, що їй погано, бо вона вагітна.

Процес передачі повісток слідчі прокуратури фільмували на відео, щоб депутати не змогли у судовому порядку заперечити факт публічного вручення повісток.

Свою повістку Главацька відкинула на підлогу.

1

Зрештою, коли всі повістки були вручені, робота сесії відновилася близько 19:00. На порядку денному мали б бути питання щодо розірвання договорів оренди землі та приміщення колишнього дитсадка “Білочка”, а також питання налагодження безперебійної роботи комунального сервісу селища. Ці питання депутатська більшість зняла з порядку денного. Про це “Громада Приірпіння” детальніше напише дещо згодом.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539