ГПУ спростовує фейк про арешт 890 га в Бучі

0

Бучанці нібито масово оспорюють в судах “незаконні дії прокуратури”. Про це йдеться на сайті from-ua.

У новині повідомляється про те, що через арешт, який прокуратура нібито наклала на 890 га лісу в Бучі,  “бучанці бояться, що будинок кожного з них може опинитися поза законом”.

“Безпрецендентне рішення Генеральної прокуратури, згідно з яким були арештовані 890 га Бучі, викликало цілком справедливе обурення містян”, – цитує сайт адвоката Віктора Гошко.

1

Посилання на сайт прокуратури та на рішення Генпрокуратури, яке адвокат Віктор Гошко називає “безпрецедентним” у новині немає.

В реєстрі судових рішень справді є ухвала про арешт землі в Бучі. Її виніс Печерський районний суд. Мова там іде не про арешт 890 га, а про арешт лісових угідь комуніста Ігора Калєтніка та ще близько 100 земельних ділянок, які були виділені Бучанською радою в протизаконний спосіб.

Гошко значиться як адвокат, який надає юридичні консультації з медичних питань.

1

До слова, на позачергових виборах до Верховної ради у 2014 році Гошко був довіреною особою кандидата в нардепи по 96-му округу Олександра Провоторова.

Ймовірно Провоторов був одним із технічних кандидатів. Він набрав 460 голосів.

Зараз він виступає в ролі адвоката Бучанського міського голови екс-регіонала Анатолія Федорука у Печерському суді у справі щодо перевищення службового становища.

1

Народного депутата Ольгу Червакову дивуть маніпуляції адвоката, викладені у новині:

“Вони вдаються до маніпуляцій свідомістю бучанців, наприклад, пишуть, що Генпрокуратура щось “арештувала”, заздалегідь знаючи, що в прокуратури нема таких повноважень, це справа суду. А люди вірять. З метою утриматися при владі бучанську дерибанники доводять людей до сказу, продукуючи страх, ненависть, поширюючи дезінформацію. Фактично з влади на місцях вони перетворилися на протилежність влади – апологетів анархії і хаосу. Такі дії можуть спричинити дуже серйозне соціальне загострення в регіоні, бо межують з диверсійною діяльністю. Думаю, що компетентним органам варто було б придивитися до таких дій”.

“Є висновки Верховного Суду України. Як адвокат сміє піддавати сумніву рішення найвищої судової інстанції? Треба вже на таких “адвокатів” писати скарги. В цивілізованій країні адвокату в голову не прийде критикувати рішення ВСУ”, – додає нардеп.

Депутат Бучанської ради від Партії захисників Вітчизни бучанець Олександр Таможній розповів “Громаді Приірпіння” як він намагався оформити свій будинок в щойно відкритому бучанському Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП). Центр пафосно відкривався запрошеними гостями – нардепом від “Батьківщини” Сергієм Власенком та головою КОР Ганною Старковою.

1

Працівники ЦНАПу, посилаючись на особисту вказівку Федорука, відмовляються реєструвати бучанцям право власності та вносити дані до реєстру.

“Я прийшов до Центру надання адмін послуг у Бучі, щоб зареєструвати право власності на свій будинок. У мене на руках є декларація про готовність будинку та всі необхідні документи. Працівниця центру мені сказала, що для реєстрації потрібна довідка про присвоєння адреси, хоча адреса є. Потім вона сказала, що треба внести земельну ділянку до реєстру, який діє з 2013-го року. Я пішов до державного реєстратора в Бучі Артура Лозинського. Він мені повідомив, що в зв’язку з рішенням про 890 га вони не вносять ділянки в реєстр. Те ж саме мені сказали в архітектурі Бучанської ради, тому що там також опираються на це рішення”, – розповідає як хотів оформити свій будинок депутат Бучанської ради Олександр Таможній.

“Після хождінь по цих установах, я підійшов до Федорука й запитав, що відбувається, чому я не можу зареєструвати право власності? Федорук відповів: ми дамо відмову, а ти йди до суду. Мені ситуація була не зрозумілою, тому що працівники міськради мені підказали, що в Ірпінському ЦНАПі реєструють право власності і вносять до реєстру земельні ділянки, які знаходяться в Бучі. Реєструють ділянки й нотаріуси Бучі та Ірпеня. В результаті я пішов до нотаріуса в Бучі й нотаріус мені вніс земельну ділянку до реєстру та зареєстрував право власності. Щоправда, у нотаріуса ця послуга, на відміну від ЦНАПу, платна. Мені не зрозуміла ця ситуація. Реєстр один, він не закритий, доступ до нього прокуратурою не заблокований, землі Бучі не арештовані. То що ж відбувається в ЦНАПі Бучі? На якій підставі вони відмовляють бучанцям?”, – додає Таможній.

Буанка Ірина Литвиненко, яка не один рік захищає сосни та дуби Лісової Бучі від знищення також наводить приклади безперешкодного оформлення майна:

“Найбільше питання, яким маніпулює теперішня бучанська влада -це “Чи є життя після Федорука”? Для того, щоб довести бучанцям, що із відстороненням звинуваченого у крадіжці державного лісового фонду мера у Бучу прийде  Апокаліпсис, тобто кінець Бучі, теперішня влада використовує різні маніпуляції свідомістю бучанців. Один з методів врятувати човен, що тоне, та прикритися мешканцями Бучі – це підняття паніки між бучанцями. Мовляв: “Що ж буде далі”?  Деякі мешканці справді піддаються такому психологічному тиску . Мені це нагадує спогади з мого дитинства, коли сусідська бабуся в сльозах та істериці прибігла до нас повідомити , що помер Брєжнєв: “Ой, що ж далі буде? Мабуть, війна з Америкою!”. Зараз я інколи чую щось подібне: “Федорук же в Бучі стільки клумб збудував, стільки гірлянд на стовпи навішав – стало справжнє європейське місто! Як же ми без нього?” А про те, що скільки було вкрадено чомусь сором’язливо мовчать, адже : “Де ви бачили чиновника, який не краде?” Дуже дієвими також виявилися плітки про те, що через дії Генпрокуратури бучанці не  зможуть здійснити жодних операцій зі своєю нерухомістю у Бучі. Проте за свідченнями моїх знайомих, які здійснювали операції з продажу власної  садиби у вересні-жовтні 2016 року, жодних  перепон для них не було. Натомість, бучанцям, які користуються своїми присадибними ділянками з діда-прадіда Бучанська міська рада відмовляє в приватизації, мотивуючи це тим, що Буча – це державний лісовий фонд”.

Як відомо, 11 жовтня представниками Генеральної прокуратури чиновникам було повідомлено про підозру.

15 жовтня Олексюка було відсторонено від посади й обрано міру запобжного заходу – домашній арешт та носіння електронного браслету.

Після обрання міри запобіжного заходу Федоруку та  Олексюку представники місцевої влади влаштовували “псевдовіче” на центральній площі, на яке прийшло кілька сотень людей та перекрили трасу міжнародного значення.

Але на Генеральну прокуратуру такі заходи не вплинули й чиновники вирішили маніпулювати людьми, розповідаючи, що у них забрали Бучу.

На нібито захист Бучі влада організовує збори в кінотеатрі “Акваріус”. На збори примушують іти медиків та вчителів. вони переконані в тому, що в них заберуть землю. Про це бучанці повідомляють у соцмережі facebook.

“Вчителів Бучанських шкіл також змушують іти в неділю в кінотеатр “Акваріус”. Про це мені повідомили в моїй рідній школі, де я провчився з першого класу, де навчається моя дитина. Та не просто змушують, а розповідають усякі небелиці: “БУЧІ СКОРО НЕ БУДЕ, 890 га ЛІСОВОЇ БУЧІ ПРИЄДНУЄТЬСЯ ДО КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКОГО РАЙОНУ КИЄВА“. Цікаво, чи знайдеться розумний вчитель й скаже відкрито , що це вже ДІСТАЛО”, – пише бучанець Володимир Гусак.

1

Бучанці жартують з приводу “істерики” місцевої влади та насміхаються над проведенням зборів та організацією псевдовіче”. В соцмережі вже поширюють “фотожаби” про чергові збори.

1

“А може стадіон зберемо?! Щоб усі бучанці помістилися… А ні, тільки кінотеатр, – щоб не всі.. всіх-то ризиковано зібрати, можна й гарбуза отримати..”, – коментує дії влади бучанець Олег Соколов.

22 липня в маєтках Федорука, Карплюка та ще близько 30-ти осіб. причетних до махінацій з розкрадання державної власності, були проведені обшуки й вилучені дедятки документів, які вказують на причетність даних осіб до махінацій з землею.

16 грудня Верховний Суд України відмовив Бучанській міській раді та Галині Калєтнік у задоволенні заяви щодо перегляду судових рішень судів нижчих інстанцій у справі незаконної передачі бучанського лісу комуністу Ігорю Калєтніку й підтвердив незаконність рішення Бучанської ради від 25 червня 2002-го року.

Представник Генеральної прокуратури Наталія Сахно в суді заявила:

“Землі лісогосподарського призначення, які були предметом в цій справі, вони є власністю народу України і вони не можуть відчужуватися й передаватися у приватну власність”.

“890 га землі в Бучі не арештовано, арештовано близько 20 гектарів, які роздані дотичним до влади особам, в тому числі підставним. Інформація, що землі під садочками, школами, поліклінікою та іншими закладами соціальної інфраструктури арештовані не відповідає дійсності, це спекуляція. Землі добросовісних набувачів не були й не будуть арештовуватися. Владі вигідно маніпуляти, тому що вони таким чином закликають на свою сторону бучанців. Тим більше ГПУ не уповноважена накладати арешт, це виключно компетенція суду”, – коментує “Громаді Приірпіння” ситуацію з розповсюдженням фейкових статей начальник Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Володимир Гуцуляк.

“Враховуючи санкцію статті, за якою їм доведеться відповідати, це єдине, що їм лишається. Мешканці Бучі можуть бути спокійні, працівники мого підрозділу не збираються позбавляти їх власності”, – додає Гуцуляк.

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539