Усі на суботник, або Вбережімо ліси від пожеж

0

Мешканці Коцюбинського зібрались в лісі на суботник, оскільки в Україні оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки в лісах. Ініціативу активістів підтримали лісники. Найбільшу загрозу, окрім багать відпочивальників, становлять скляні пляшки. Якщо сонячні проміння переломлюються, то за ефектом лінзи може зайнятись суха трава, а далі й дерева.

Щоб провести суботник та вивести сміття активісти звернулися до Олександра Кулика – лісника Святошинського лісогосподарства Києва. За умов підвищеного рівня пожежної небезпеки лісництво надало увесь необхідний реманент та транспорт для вивезення сміття й взяло участь у позачерговому суботнику.

Лісник Олександр Кулик радий, що громада селища усвідомлює рівень можливої небезпеки для лісу й селища й активно допомагає

На суботник, окрім мешканців селища, працівниками лісогосподарства були залучені громадяни України з Одеси та Донецьку, які проходять період реабілітації від наркозалежності.

Вони зокрема навчили учасників суботника, як правильно поводитися з шприцами та голками, знайденими в лісі. Задля власної безпеки “крила” шприца треба загнути й голкою вниз вкинути в будь-яку знайдену пластикову пляшку. Якщо є корок, то пляшку бажано закрутити. Коли викидатиметься мішок із сміттям, при дотриманні правил безпеки не буде загрози випадкового поранення.

За першу годину прибирання одна людина знаходила в середньому п’ять шприців з голками. Про високий рівень наркоманії й алкоголізму в Коцюбинському активісти начувані. Вони планують звернутися до фонду Олени Франчук “АНТИСНІД”.

Учасники суботнику вважають, що шприців у лісі не буде або стане значно менше і можна буде уникнути загрози поранення й інфікування під час відпочинку, якщо вийде в селищі організувати пункт обміну використаних одноразових шприців та голок.

Щоб зменшити кількість наркозалежних й допомогти їм ефективно проходити реабілітацію при пункті обміну шприців слід забезпечити роботу фахівців: наркологів, психологів тощо. З цими людьми потрібно працювати, вважають коцюбинчани. Громада селища вдячна мешканцям Донецька та Одеси, які проходять процес реабілітації й беруть участь суботниках в Коцюбинському.

Активісти в своєму оголошенні попереджали мешканців Коцюбинського, щоб на суботник брали лише закрите взуття

Скло за умов аномальної спеки – це сприятливий фактор для займання лісів. Розпечена сонцем пляшка, особливо гранена, може спрацювати, як лінза, й стати причиною займання.

Учасники суботника сортували окремо пластик та скло. Вони за екодружню культуру

Найбільші кучугури сміття були поблизу столів з лавами. Лісники поблизу кількох таких місць вирили спеціальні ями.

У суботнику взяла участь також журналістка телеканалу “СТБ” програми “Вікна-Новини” Наталія Соколенко, яка робила сюжети про незаконне винищення цього прадавнього лісу.

Наталія Соколенко сумістила приємне з корисним: бере участь в суботнику й пропагує здоровий спосіб життя

Журналістка обурена діями селищної ради Коцюбинського, яка роздала понад півтисячі ділянок цього прадавнього київського лісу у приватну власність мешканцям Дніпропетровської області та депутатам селищної ради.

“Що в головах тих людей, які віддали під сокиру цей прекрасний ліс? Садовського й депутатів самих слід віддати під ніж – ніж правосуддя. Вони порушили десятки чинних законів України. А невдовзі, я сподіваюся, їх судитимуть ще й за новими законами, що визначають “злочини проти майбутніх поколінь”. Я почула цей термін від Б’янки Джагер – очільниці Всесвітньої Ради Майбутнього під час її виступу у Раді Європи”, – сказала під час прибирання лісу Наталія Соколенко.

“У національних законодавствах, кримінальному кодексі кожної країни, за глибоким переконанням Б’янки Джагер, слід прописати статтю за “злочини проти майбутніх поколінь” і чітко виписати покарання за ці дії. Передавання під сокиру лісів навколо Коцюбинського – це не що інше, як злочин проти майбутніх поколінь. Ще ненароджені діти ніяк не можуть захистити своє право гуляти у цьому лісі, дихати його чистим повітрям. Годовані дядьки й тітки за 30 срібляків, як Юда, зрадили тих, хто народиться тут у Коцюбинському й у Києві. Що побачать діти за 10 років? Величезні паркани замість величних дубів та сосен? Це злочин. Не можна красти майбутнє у наших дітей. Треба гуртом зупиняти цих злочинців, аби одного ранку не прокинутися у лісі парканів”, – додала вона.

Щодо небезпеки винищення лісу висловився і Андрій Скипальський, координатор програми з організаційного розвитку “Інтерньюз”, який проживає в Коцюбинскьому.

“Історія налічує достатньо прикладів міграції, погіршення якості життя та знищення цивілізацій через знищення лісів. Коли Європейці у 18 столітті висадилися на о. Пасхи, вони побачили безлісу місцевість, напівпустелю. Колись о. Пасхи був колискою потужної цивілізації давніх рапануйців, що створили відомі на весь світ близько 230 гігантських камінних статуй. Наразі вчені єдині в одному – причиною стало бездумне винищення лісів, які колись покривали весь острів, і завдяки яким рапануйці досягли високого рівня розвитку”, – пояснив можливі наслідки Андрій Скипальський.

Працівники СТБ та Інтерньюзу вирішили, такі суботники слід проводити частіше

“Українські Олешківські піски – найбільша пустеля у Європі. “Українські Каракуми”, “степова Сахара”, – як тільки їх не називали. У прадавні часи голих сипучих пісків в Україні не було, навіть Олешківські піски були вкриті величезними масивами дібров та борів. Коли у 18 столітті почалося масове заселення степової зони України, для будівництва та опалення використовувалася лише деревина.

Люди бачили, що частішають піщані бурі й пісок засипає поля, але продовжували нищити ліси, які згодом перетворилися на мізерні рештки могутніх колись борів. Так виникла пустеля у Херсонській області, яку тепер вже не зупинити, і яка колись була квітучим краєм”, – додав він.

Волонтери за пару годин назбирали цілий причеп сміття й на цьому вирішили не зупинятися. Наступні суботники планують організовувати по периметру селища із залученням ще більшої кількості мешканців та гостей селища.

Учасникам наступних суботників активісти Коцюбинського гарантують веселий настрій та дружню компанію

Активісти закликають всіх громадян України не бути байдужими й ставати на захист наших лісів від пожеж та протиправного відчуження рекреаційного ресурсу у приватну власність.

Ірина Федорів, Українська правда

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539