Як підготуватися до випускних тестів: поради студентів для школярів

0

On-line реєстрація на пробне тестування завершується 10 грудня. Студенти, які вже не раз випробували свої сили у попередніх роках, влаштовують у школах свої невеличкі майстер-класи й діляться з учнями досвідом.

До відкритого уроку в селищі Коцюбинське вдалося роздобути навіть оригінали зошитів, які були цього року на тестуванні.

Виявляється, знайти їх не так уже і важко. Український центр оцінювання якості освіти зголосився їх надати, але попросив направити звернення від депутата селища.

Зразки завдань та відповіді за 2010 рік є в Інтернеті. При бажанні їх можна знайти і на Петрівці. Головне розуміти, чи відповідають вони офіційній версії.

Отже, викладачів та школярів не так уже і важко забезпечити оригінальними зошитами попередніх тестувань. Тепер учні можуть звернутися до дирекції й зробити собі при потребі ксерокопію. Організатори тренінгу попросили викладачів наприкінці уроків приділяти час розгляду тестових завдань.

Що шокувало в школі селища, так це те, що коли зайшли гості на відкритий урок учні сиділи й грали в карти. Карти попросили сховати й для ознайомлення роздали зошити із завданнями.

Найтиповіші помилки, через що найчастіше подаються школярами та батьками апеляції, за словами фахівців, це неправильне маркування у листку-відповіді номеру власного зошита.

Іноді, наприклад, замість хрестика під номером 12 учень ставить два хрестики поряд під номером 1 і 2. Комп’ютер зчитує помилкову інформацію й бали за тестування можуть не відповідати дійсності.

Ті, хто вже не раз складали ЗНО, радять добре харчуватися й відпочивати, вміло планувати свій час, слухати в дорозі аудіокниги задля економії часу, більше доби нічого не повторювати перед тестуванням й заходити в аудиторію за кілька хвилин до початку, аби нервова атмосфера вірусувала учня мінімально.

До початку тестування викладачі рекомендують ознайомитися із зразками зошитів, правилами оформлення, щоб свідомість під час інструктажу не працювала посилено над новим обсягом інформації.

У самому зошиті можна писати й робити помітки, але з листком відповідей треба поводитися вкрай обережно. Оскільки його перевірятиме комп’ютер. Якщо ж введена неправильна відповідь, то слід заштрихувати квадрат, й новим хрестиком відзначити правильну.

Завдання із попередніх років у тестах 2011 року не буде, запевняють працівники Центру оцінювання якості освіти. Комп’ютерна програма наповнює тести за принципом ротації.

Для юних коцюбинчан викладачі майстер-класів підібрали низку сайтів, які можуть допомогти з on-line тестуванням .

Практики поділилися спостереженнями, що комп’ютер приблизно порівну розподіляє варіанти відповідей в усьому тесті. Тобто зазвичай виходить майже однакова кількість відповідей А, Б, В, Г.

Студенти свідчать, що бували випадки, коли на шпаргалки не реагували, але радять про такі порушення одразу повідомляти й не носити з собою те, через що більше нервуєш, ніж користаєшся.

З такими тренінгами волонтери від імені Української студентської спілки їздять школами й діляться досвідом.

Вони вже побували за підтримки посольства США в низці шкіл й продовжують свою непомітну, але таку потрібну для нашого суспільства роботу.

Кожен з них пояснює учням, що вступити чесно до найкращих закладів країни – можливо. Вони є тому безапеляційним доказом. Як не дивно, разом із ЗНО вступ без хабара став реальністю.

Студенти щоправда критикують нововведення 2011 року, які роблять результати ЗНО не єдиним показником для вступу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539