Ярослав Москаленко: Приєднання Коцюбинського до Києва було б розумним рішенням

0

Оскільки між Києвом та Київською областю триває діалог щодо розширення меж столиці, зокрема йдеться і про приєднання селища Коцюбинське до Києва, то редакція Сайту громади селища вирішила взяти ексклюзивне інтерв’ю в народного депутата Ярослава Москаленка.

До того, як Ярослав Москаленко виграв вибори за мажоритарною системою в сусідньому для Ірпінського регіону 96 окрузі, він був першим заступником голови КОДА Анатолія Присяжнюка та очолював групу, що вивчала питання меж столиці та області.

У Верховній Раді член “Партії регіонів” послідовно згуртував довкола себе народних депутатів, які обрані мешканцями області й очолив у Верховній Раді, міжфракційну групу “Київщина”.

Він також увійшов до міжфракційного об’єднання “За збереження Біличанського лісу”, яке очолює народний депутат Вячеслав Кутовий, обраний у 95 окрузі за мажоритарною системою від ВО “Батьківщина”.

Редакція: Як екс-заступник голови КОДА та очільник групи, що обговорювала питання меж й вивчала ці питання, оцінює ситуацію що склалась з відведенням у приватну власність ділянок у Біличанському лісі на депутатів селищної ради Коцюбинського, їхніх родичів та підставних осіб?

Москаленко: Я коментуватиму це питання як народний депутат. Сьогодні, за моєю інформацією, по цьому питанню активно працює прокуратура. Там уже заявлено 426 позовів про скасування рішень Коцюбинської селищної ради та визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки у Біличанському лісі. Ще 75позовів вже підготовлені і заявлені до суду. Якщо і були порушення, то вирішувати і оцінювати це виключно у компетенції правоохоронців.

Редакція: Яка площа селища Коцюбинське?

Москаленко: Є облікова картка Коцюбинського на сайті Верховної Ради, там чорним по білому вказано – 87 гектарів.

Редакція: Чи є з Вашої точки зору доцільним приєднати селище Коцюбинське до столиці? Чому?

Москаленко: Для перспектив розвитку столиці, думаю, якраз приєднання Коцюбинського до Києва було б розумним рішенням. Від цього виграли б і мешканці селища. Ми нікуди не дінемося від того, що рано чи пізно з Коцюбинським має стати теж саме, що і з колишніми селами-супутниками – Воскресенкою, Троєщиною, Берковцями тощо.

Однозначно, необхідно знати думку Коцюбинського. Хоча лише недалека людина може вважати, що інтересами столиці держави, перспективами розвитку міста-серця країни можна знехтувати заради перспектив розвитку одного із супутніх селищ. Втім, проведення місцевого референдуму не вимагається. Крім того, провести його немає можливості через відсутність нормативно-правової бази: чинним на сьогоднішній день є Закон України “Про всеукраїнський референдум”, що не регламентує порядку проведення місцевих референдумів.

Нагадаю, закон про всеукраїнський та місцеві референдуми втратив чинність у листопаді минулого року. Я стою на тому, що саме рішення про приєднання Коцюбинського до Києва має бути витримане у правовій площині. А для цього є один законний шлях у три етапи.

По-перше, затвердити Проект землеустрою міста Києва рішенням Київської міської ради (що, до речі, Київська міськрада і зробила своїм рішенням).

Далі – отримати погодження відповідних рад у формі рішення: Коцюбинської селищної ради, Київської міської та Київської обласної рад (цей етап поки триває).

Останній – подання Київської міської ради до Верховної Ради. Тоді, я думаю, депутати підтримають і відповідне рішення парламенту буде оформлене Постановою “Про зміну і встановлення меж міста Київ та Києво-Святошинського району Київської області”.

Редакція: Як Ви оцінюєте рішення Київради про розширення меж столиці з огляду на те, що ви свого часу входили до групи, яка обговорювала й мала б узгодити ці питання між КОДА та КМДА?

Москаленко: Cвоїм рішенням Київська міська рада фактично зробила перший крок у напрямі реалізації плану перспективного розвитку столиці України. Хоча, суто в етичній площині, трошки поспішно. Адже ще тривав дворічний переговорний процес. Працювала робоча група Київської обласної адміністрації та м. Києва. І скажу, досить успішно.

У нас було 39 неузгоджених питань. За час, коли я очолював цю групу від КОДА, ми практично всі узгодили. Залишилося лише кілька питань допрацювати. Тому несподіване рішення Київради було сприйняте учасниками переговорів від області, а зокрема місцевою владою п’яти районів, з нерозумінням, як тиск “старшого брата на молодшого”.

Але час пройшов, усі видихнули, тож треба рухатися далі і завершити другий етап – погодження відповідних рад. Рішення може бути погоджене лише при спільній згоді усіх землекористувачів. На сьогодні ще залишилися невраховані інтереси Обухівської, Бориспільської, Васильківської, Вишгородської рад.

Як приклад м. Вишгород. Місто не заперечує, щоб територіально приналежний йому острів Великий відійшов до Києва. Але є пропозиція, щоб натомість лісопаркова зона,що тягнеться від Водогону до Вишгорода (площею 400 га) відійшла до Вишгорода для перспективи його розвитку.

Редакція: Що на Вашу думку має бути з Біличанським лісом? Чому?

Москаленко: Збереження рекреаційної зони і статусу “легенів столиці”. Це позиція людей і це правильно. А у якій формі – чи природно-заповідний фонд, чи Національний парк, чи приєднання до Голосіївського національного природного парку – немає різниці.

Редакція: Що може бути зроблено, щоб захистити рекреаційний ресурс держави – Біличанський ліс від дерибану?

Москаленко: Наскільки мені відомо це питання уже перебуває на контролі у Президента. Глава держави став на підтримку потужної громади. Відповідні доручення місцевій владі уже дані. Треба втратити здоровий глузд, щоб не зважати на позицію Президента. Зі свого боку, ми як народні депутати, максимально сприятимемо виконанню доручення Президента та волі виборців. Є позиція зберегти унікальний ліс – ми забезпечимо це.

Абсолютно підтримує позицію громади і губернатор Київської області. У мене було кілька розмов з Анатолієм Йосиповичем і він чітко стоїть на позиції захисту лісу. Як голова міжфракційногодепутатського об’єднання “Київщина” обіцяю надавати максимальне сприяння позитивному вирішенню цього питання. У нашій групі об’єдналися депутати з різних політичних фракцій, які обиралися чи є вихідцями з нашого регіону,тут проживають у тому числі і наші діти, тож ми зацікавлені також, щоб ліс був.

Наша група буде активно взаємодіяти з іншим міжфракційним депутатським об’єднанням “За збереження Біличанського лісу!”.

Редакція: Яким чином Ви бачите в подальшому адміністративно-територіальний поділ столиці України Києва та Київської області?

Москаленко: Збільшення меж Києва для розвитку столиці виключно за умови успішного завершення переговорного процесу із областю. Тобто це повне узгодження решти проблемних питань, а також спільне ухвалення відповідних рішень усіма землекористувачами. Це реально, тим паче я знаю, що є розуміння з обох сторін.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539