Водопілля в Гостомелі: вода з кладовища тече на городи й в озеро

0

Авторка: О. Жежера

Гостомельчани потерпають від великої води. Залило погреби, будинки та подвір’я. На вулиці Леніна Вірі Андріївні затопило все обійстя водою.

“Справа в тому, що якби не оці склади, які побудував місцевий підприємець Юрій Прилипко, ніколи б у нас такого не було. Я живу тут 50 років, ніколи в житті тут такого не було. На місці складів був великий ставок. Тала вода завжди накопичувалася там – і нашим городам не загрожувала. А відколи збудували ці склади, ми постійно у воді. Років 6 точно”, – розповідає Віра Андріївна.

Постраждала також каже, що місцеві мешканці ходили до депутата Ірпінської міської ради, мешканця Гостомеля, підприємця Юрія Прилипка з проханням вирішити проблему з підтопленням, але марно.

Цього року через природні аномалії талої води тут як ніколи.

“Склади повністю забетоновані, їхня територія сягає 6 га. На території відсутні система водовідводу. Натомість з паркану виведена стічна труба – на наші городи та кладовище, яке межує з моїм будинком та складами”, – додає Віра Андріївна.

Оскільки поряд цвинтар водопілля може бути не лише природним катаклізмом, але загрожує забрудненням води.

“Якщо всі могили в воді, то разом з водою до мого подвір’я та городу потрапив трупний трунок. Я вже не кажу про те, що за ніч я втратила усі свої запаси, які зберігала в погребі – його залило водою до останньої сходинки. Як тепер мені бути з городом, який фактично годував мене, пенсіонерку?”, – бідкається жінка.

По допомогу Віра Іванівна звернулась до селищного голови Анатолія Кириченка. У селищні раді їй пообіцяли найближчим часом допомогу, але пройшло 4 дні, а вода так і стояла в оселі.

Лише після звернення депутата Василя Вознюка, до жінки приїхали відкачувати воду.

“Працювали майже добу, але вода все одно прибуває. Фактично – це боротьба з вітряками. Ті, хто спорудив даний об’єкт (склади Прилипка – прим. авт.), не передбачили, куди буде діватися вода з тієї площі. Будь-який дощ чи сніг тепер призводить до паводку”, – пояснює депутат Гостомельсьвої селищної ради Вознюк.

Ця ситуація для Гостомеля непоодинока. Майже з кожного двору виходить шланг, з якого на дорогу з дворів тече вода.

Останнім часом у зв’язку з водопіллям селище, зокрема й кладовище, залите водою. Біля річки Рокач вода прорвала дамбу. Річка вийшла з берегів, затопивши людські городи та садиби.

З іншого боку селища розійшлася річка Ірпінь. Повиходили з берегів озера. Але багатьох з цих проблем можна було б уникнути, якби в селищі дотримувалися будівельні та екологічні норми.

“На жаль, зараз від паводку страждають багато населених пунктів України. Що стосується конкретно Гостомеля, то ситуація посилюється кількома несприятливими факторами: не працює меліоративна система, шлюзи зруйновані, на вулицях міста колись були канали відводу талої та дощової води, сьогодні вони засипані або захаращені відходами. Стосовно вулиць Леніна та Леонтовича, то, звичайно, однією з головних причин підтоплення є будівля за адресою Леніна 141 – складські приміщення. Припускаю, що ця територія була облаштована без дотримання с
cанітарно-технічних норм”, – коментує депутат Юрій Марчук.

У ситуації з паводком у Гостомелі та й у Приірпінні загалом системні заходи з попередження наслідків стихій не проводяться, МНС діють локально, в цілому, ситуацію, яка виникла в регіоні дії рятувальників не покращують.

Автор:

Олена Жежера

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539