Нью-Васюки чи Bionic Hill для 35 тисяч ІТ-шників у лісі?

1

Депутати Київради проголосували за затвердження детального плану території забудови екс-військової частини, що розташована посеред Біличанського лісу.Тут має бути національний проект – Технопарк.

Такий крок черговий раз привернув увагу до долі цього лісового масиву, який таки почнуть рубати: до цього об’єкту за наші податки мають прокласти дорогу, що обійдеться в 15 мільйонів гривень.

Насторожує той факт, що під час голосування з-поміж стосу проектів рішень Київради в тисячі сторінок не було детального плану забудови території парку Bionic Hill. Депутати не бачили, за що голосували.

Питання: чому?

Проект плану забудови території під Технопарк не обговорювався із громадськістю, не говорячи вже про незалежну екологічну експертизу та невідворотний техногенний вплив цього будівництва та екосистему.

І основне: за документами, які попали в руки громадськості, на території 147 гектарів, оточеній Біличанським лісом, планується розмістити 47 тисяч людей – 35 тисяч працівників та 12 тисяч жителів.Це тотожне кількості населення міста Бориспіль.

Детальний план території забудови

Можете навести мені приклади вдалих мегапроектів, реалізованих владою різних кольорів за часи незалежності України? Я таких не знаю. А подібних проектів і у світі небагато.

Чи хтось вірить, що на одну територію можна буде заманити всіх виробників програмного забезпечення, велика частина яких непогано почувається зараз виключно за умови поміркованого регулювання цього сектору економіки та відсутності, поки що, ідей у влади, як їх усіх прибрати до рук?

Можливо, це буде першим проривом України, а можливо черговим “разводняком”. І після будівництва дороги там може розпочатись будівництво чергового “раю” багатоповерхівок.

Карта-схема місця розташування Bionic Hill відносно станції метро “Академмістечко”

Для побудови справжнього Технопарку потрібно, як мінімум, відсторонити наших від управління цим проектом та найняти менеджерів зі Стенфорду та Оксфорду. Запровадити наджорсткий – знову ж таки унікальний – контроль над використанням коштів інвесторів та цільовим призначенням території.

За інформацією ЗМІ, за цим проектом стоїть відомий бізнесмен Хмельницький. Не факт, що завтра він не втратить віру в цей проект та не здасть цю землю під будівництво котеджів.

Єдиною надією є згадування іменитих брендів серед інвесторів проекту, а також високі цілі проекту, що їх задекларовано в спільних із владою програмних документах. Для здійснення небажаного сценарію банальної забудови все має залишитися так, як є.

Потрібно віддати належне представникам інвесторів, які пояснювали нам усю привабливість проекту не тільки для Києва, а й для всієї України. Це тисячі робочих місць, це унікальні сучасні технології, це збереження найкращого робочого потенціалу від виїзду за кордон та сотні тисяч гривень сплачених податків.

Хто ж може бути проти?

У мене особиста навіть зацікавленість, бо син моєї дружини вчиться в університеті на програміста.

Представники інвесторів закликають до патріотизму та кращого майбутнього. Це мало б більше віри в суспільстві, якщо б не тягар обману, безладу та корупції, а в результаті зневіри, якою обтяжені всі ми, знаючи, що всі забудови робляться, нехтуючи інтереси громади й виключно задля власного збагачення інвесторів.

А тепер про головне. Що ж буде з Біличанським лісом – територією в понад 6 тисяч гектарів столиці, яку продовжують шматувати з усіх сторін влада й опозиція?

Нагадаю, що єдиним порятунком цього лісового масиву може бути Указ президента України про надання йому статусу національного природного парку. Такий указ розрубає вузол юридичних суперечок та припинить намагання місцевих князьків спекулювати на темі лісу та його належності до тієї чи іншої громади – а фактично, до того чи іншого бізнес-угрупування.

Рішення президента може принести нарешті спокій у регіон, а також надію для громади Києва та області, що їхні діти та онуки ще побачать справжній ліс біля столиці.

Єдине, чого не принесе рішення про підписання указу – це грошей до чиєїсь кишені.

За інформацією джерел із КМДА, саме проект Bionic Hill гальмував проходження проекту указу в Адміністраціюї президента.

За умови надання Біличанському лісу високого природоохоронного статусу, до вчорашньої події, інвесторам справді знадобилося б більше зусиль для будівництва дороги до Технопарку, адже господарська діяльність на території природного парку буде заборонена.

Тепер справу зроблено – уся документація погоджена й будівництво дороги та об’єкту почнеться цього літа. Представники інвестора кажуть, що вони перші зацікавлені в збереженні лісу, оскільки це додає вартості та привабливості ідеї.

Отож, або в найближчий час президент підпише указ про збереження Біличанського лісу, оскільки єдиний відомий та значимий стримуючий фактор усунутий.

Або це стане початком загального дерибану та забудови лісу.

Карта-схема Біличанського лісу, який знаходиться під загрозою знищення

18 квітня міжфракційне депутатське об’єднання ВР “За збереження природного комплексу “Біличанський ліс” надіслало депутатський запит від імені 48 народних депутатів – членів об’єднання, на ім’я президента щодо опублікування проекту указу про надання Біличанському лісу статусу національного природного парку та вимогою поінформувати громадськість про перспективи підписання указу найближчим часом.

Андрій Скіпальський, Центр громадянського представництва “Життя”, спеціально для УП

1 Comment

  1. ЖЛОБ 27 Квітня 2013 at 12:53

    Меня интерисует.как активисты относятся к тому .что бюджетное финансирование выделяется под проект,который будет строиться на земле,которая не принадлежит государству?Господин Скипальский не видите ли Вы признаков коррупции в этих действвиях?

    IP:195.5.126.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539