Бучанське межигір’я: комуністичний слід Калєтніка

1

Журналісти СТБ з’ясували, хто є власником скандальної ділянки, яку обнесли 8-метровим парканом. Цей паркан настільки високий, що заступив людям небо.

“Оце ми зутра встаєм і дивимся. Що ми бачим? Що бачать мої діти за вікном? Будь ласка, – забор! Саме головне, що ми не маємо куди з дітьми подітися,” – бідкається бучанка Ірина Григорівна.

Колись з цього вікна було видно ліс, але вже рік тут стоїть оцей паркан. Про те, хто власник, – місцеві і не здогадуються.

“Ходили туди по ягоди, по гриби, мали куди відвести дітей.

Тепер… забрали в нас світло, до нас нема під’їзду до хати, ні швидка допомога, ні таксі… а не даж Бог пожар – будемо горіти дві минути,” – говорить інша бучанка Ірина Долгова.

Ірина Долгова – корінна мешканка Бучі. Стоїть у черзі на ділянку з 1962 року. Уже 2014-й а їй не дали ані сотки землі, у той час, як комусь перепало аж 15 гектарів лісу.

Ці 15 гектарів лісу поблизу столиці коштують близько 15 мільйонів доларів. Як розповіли журналістам будівельники – лише на паркан витратили 6 мільйонів гривень. Той, хто має гроші на ділянку й на паркан, як виявилось, не платить віднедавна сторожам зарплати.

Місцевий активіст та колишній депутат Бучанської ради  розповідає, як кілька років тому ліс незаконно перевели в категорію земель під житлову забудову. А далі ділянки розійшлись за дуже простою схемою, притаманною для всього Приірпіння.

Цю велику ділянку розділили між 50-ма людьми, які нібито чекали в черзі й хотіли скористатись своїм конституційним правом – отримати землю.

“Як правило, ця земля оформлюється на підставних осіб. Далі ці особи за суто символічну ціну передають право користування цими земельними ділянками іншим особам,” – розповідає деталі схеми Бархоленко.

Журналістам вдалося відшукати список людей, на яких оформлювали ділянки – по 10 соток на душу. З-поміж них виявилась і місцева безробітна бучанка Тамара.

Вона розповідає, як їй запропонували аж 100 доларів, щоб вона на папері оформила на себе пай землі, а тоді передала його невідомій особі.

“Нам дали бумажки, ми подписали, що ми продали свою землю, якої де-факто у нас і не було. І таких було людей до фіга і трошки,” – запевняє Тамара.

У цій схемі майже ніхто навіть не писав заяви власноруч, як того вимагає закон.

“Була можливість заробити гроші. Типу, якимось чином на мене записують ділянку, а я її потім дарую,” – розповідає аналогічну історію інший безробітний бучанин – Богдан.

Оформленням ділянок у цьому квадраті, за словами ошуканих бучан, займався місцевий депутат від БЮТ Олег Квашук.

Мапа місцини

У телефонній розмові депутат квашук підтвердив, що оформлював кілька ділянок, від іншого – відхрестився.

Тут же ділянки отримував скандальний нардеп Олег Ляшко та члени його Радикальної партії.

У цьому ж квадраті, який згодом перейшов до рук одного власника отримав ділянку розміром 40 соток і знаний співак Святослав Вакарчук. 15 соток оформили для будівництва, а 25 для  сільського господарства. За адресою Рози Люксимбург 20. Таке рішення Бучанська рада ухвалила 2004 року.

vakarchuk

Про те, що тут ділянки скуповуватиме один небідний власник дізнався раніше всіх депутат облради екс-“регіонал” Сергій Ареф’єв, який, за інформацією джерел у місцевій раді Бучі, причетний до створення мисливського товариства “Хитрий лис”, власники якого у сусідніх для Бучі населених пунктах – Бородянці, Клавдієвому та Бабинцях – загородили парканом 1,6 га лісу.

“Ареф’єв напевно знав, що ту ділянку на Рози Люксембург хоче викупити певна особа й оформив на себе кілька ділянок (всього 6 ділянок, які купив у, очеквидно, підсавних 4-х луганчан і 2-ох в киян – прим. ред.), щоб потім їх продати і таким чином заробити. Стосовно причетності Ареф’єва до мисливського товариства “Хитрий лис” – він стояв біля витоків його створення і безпосередньо займався його оформленням”, – розповідає джерело в Бучанській міській раді.

Тут ділянку отримала і дружина Ареф’єва за адресою Рози Люксембург 26-б.

Але чим вирізнився дерибан у Бучі по вулиці Рози Люксембург з-поміж усього Приірпіння, так це тим, що тут роздерибанили навіть проїжджі вулиці. Їх було 5-ть.  Зроблено було все, аби утворити для майбутнього господаря одну цільну ділянку.

Щойно журналісти програми “Вікна-Новини” з’явилися у кабінеті головного архітектора міста Буча, аби з’ясувати, де ж поділись вулиці,  у неї різко впав цукор в крові:

“Про вулиці?.. Да! Щас розкажу… (пауза – прим. ред.) Кошмар… Щось в мене такого давно не було… ”

“Коли людина скупила абсолютно всі ділянки, ну, звичайно, у неї з’являється можливість об’єднати дані земельні ділянки. То вона відповідно, так, я і дозволено законодавством, звернулася до Бучанської міської ради про те, що дані вулиці не мають резону.  Щоб вона зодила по своїй земельній ділянці,” – розповідає, насилу оговтавшись Валентина Ткаченко.

Виникає закономірне питання: хто зумів загарбати стільки землі у громади, що йому перепали не лише ділянки, але й 5 вулиць?

“Наскільки мені відомо, вона оформлена на одного дідуся, якому вже понад 90 років,” – розповідає, що вдалося з’ясувати Віктор Бархоленко.

Журналісти самі з’ясували, хто це.

Цю інформацію підтвердив медійникам міський глова Бучі – Анатолій Федорук:

“Прізвище Кирган. Учасник великої вітчизняної війни. Герой Радянського союзу. Генерал-лейтенант у відставці.Але я вам скажу інше, не можна сказати, що підставна особа”

У журналістів виникло закономірне питання, звідки у пенсіонера, який, як виявилось, мешкає на Вінничинні, взялися такі статки та земельні амбіції на 90-му році життя у іншій області України.

Приїхавши до Ямпіля, де і мешкає Василь Устимович Кирган, знімальна група “Вікна-Новини”, побачила доволі скромний 2-поверховий багатоквартирний будинок. Тут і досі немає опалення. Взимку гріються дровами.

Аскетизм людини, що загородила 8-ми метровим парканом небо для бучан видається більш ніж дивним.

“Меня залечили. Два голубца съел,” – звітує медику, який приїхав з журналістами власник мільйонних статків Василь Кирган.

На війні Кирган мав 5-ть бойових поранень. Але у свої 92 роки самостійно ходить і досі пам’ятає бойові нагороди.

“Вот орден Великой Отечественной войны первой степени. И этот – первой степени. Очень много газет про мене писали кругом,” – пригадує Василь Устимович.

Медсестра, що доглядає старого,розповідає, що два роки тому дідусеві влаштували повне обстеження у дуже дорогій приватній клініці.

“Він казав, що за три дні було заплачено 15 тисяч гривень. Він казав, що це внук заплатив. А внук його Ігор Калетник. А він… Ну, ви самі знаєте, хто це,” – каже сімейна лікарка Галина Романюк.

От так і розкрилась таємниця, хто ж стоїть за бучанським межигір’ям! Ігор Калєтнік – нардеп-комуніст, колишній перший віце-спікер Верховної Ради.

Василь Устимович Кирган навіть має сімейне фото:

“Игорь с семъей. Вот внучка с мужем. Приезжала с какой-то командой на стадион для игры агитационной. Звонит: Дедушка, никак не могу зайти!”

Ще одна внучка – також народна депутатка – Оксана Калєтнік. Щоб не сумувати за правнучкою та внуком, Василь Устимович дивиться регулярно засідання парламенту. Саме в той день, коли його відвідали журналісти СТБ, його правнучка Наталя Калєтнік накинулась з кулаками на “свободівця”.

вчинок онуки дідусь не коментує. Вдає, що не чує.

Василь Устимович каже, що його внук Калєтнік кудись подався.  (На той час його у ВРУ тривалий час дійсно не було).

Сусіди кажуть, Калєтнік вичікував за кордоном:

“Я питала його сина, а де Ігор. Каже – за граніцой. Питаю, а йому є де остановиться. Каже – є”.

Дізнавшись, хто є онуком Василя Устимовича, журналісти запитують нарешті про ділянку.

Дідусь, який все пам’ятає про нагороди й війну, про землю не знає, як виявилось, анічогісінько. При згадці про землю він починає помітно нервувати.

Сусіди Василя Устимовича кажуть, що на ньому вже числиться не один гектар землі.

Нещодавно онук Катєтник повернувся до сесійної зали. І якщо дід Василь удає, що не знає про те, що є власником дорогоцінної землі під столицею, нардеп цей факт визнає і його це ажніяк не бентежить.

Калєтніка навіть трохи образило, що журналісти цікавляться якимись дрібними земельними питаннями:

“А у нас що заборонено? Головне, щоб ти її придбав законно, заплатив податки. Є по 200, по 300, по 500 тисяч тисяч гектарів землі. Що таке сьогодні 15 гектарів землі?” – Запитує, дивуючись, нардеп Калєтнік.

Тому й не дивно, що буквально через дорогу від Калетника ділянки отримали і члени Апарату ВРУ. Зокрема й голова Апарату парламенту – Валентин Зайчук.

“Менше, ніж через рік  після мого звернення про дерибан у Бучі, яке я адресував до парламенту, з’явилась заява пана Зайчука до голови Бучі – Федорука. Там Зайчук просить 3,5 гектари. Він замість того, щоб відреагувати і спричинити дерибан в Бучі, усвідомив, що тут можна поживитись землею й сам написав заяву,” – розповідає екс-депутат Бучі Віктор Бархоленко.

Два тижні журналісти СТБ намарно просили Зайчука прокоментувати, як так сталось, що він та його сім’я отримали ділянки в лісі.

До Калетника з питанням дерибану лісу в Бучі місцевий активіст Бархоленко теж звертався.

kaletnik

Тим часом у прокуратурі Ірпеня обіцяють розібратись у ситуації, що склалась:

“На даний час нами перевіряється законність отримання цих земельних ділянок ”.

А тим часом за парканом стоять мисливські вежі та годівниці для звірів.

godivnytsa

Охоронець сказав, що ці вежі та годівниці належать товариству “Хитрий лис”.

vezhi

Про діяльність цього товариства редакція “Сайту громади Приірпіння” згодом підготує повномасштабне розслідування.

За матеріалами “Вікна-Новини”.

1 Comment

  1. Танцюра Леонід 26 Квітня 2014 at 22:37

    Шахрайство і у Африці шахрайство. А якщо без жартів, то поведінка всіх фігурантів названих у матеріалі, більш ніж цинічна. Всім давно відомо які схеми працюють у земельній сфері. Дивує, що нардепи не спромоглися на щось нове. Не здатні, а тому за обман виборців або покладіть мандат або відмотайте все до первинного стану.

    77.52.117.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539