Щербина відхрестився від лузера Жаркова та Прямої дії

6

Автор: Віктор Бархоленко

Після матеріалу про місцеву пресу, яка виходить перед виборами й впливає на виборців, до редакції “Сайту громади Приірпіння” надіслав коментар Петро Щербина.

Саме він був медіа-консультантом скандального Сандея Аделаджі та, на думку журналістів, аналогічні функції виконував у кампанії кандидата на міського голову селища Коцюбинське Володимира Жаркова у 2010-му році та у цій кампанії кандидата на посаду народного депутата Анатолія Федорука.

Кандидата Федорука піарили під час агітаційного періоду зокрема і у виданні “Рідна Київщина”, яке видає ТОВ “Media Brand”.

Політтехнолог Щербина нарікає на те, що публікація про місцеву пресу на “Сайті громади Приірпіння” йде без зазначення автора:

“Попри стандарти журналістики, не вказано автора даної публікації і не зазначено, чи цей матеріал є редакційним або що він може не відображати думку редакції”.

Офіційне ж друковане видання ТОВ “Media Brand” не зазначає своїх авторів. Як так?

sam

А на додачу пан Щербина не вміє ще й уважно читати, бо редакція таки зазначила, що це її аналіз преси:

“Оскільки до місцевих перегонів залишилося менше року, то “Сайт громади Приірпіння” узявся проаналізувати безкоштовну “пресу”, якою закидують наші поштові скриньки.”

Щербина стверджує, що до “Прямої дії” і Жаркова не мав жодного відношення і наводить, на його думку, кричущі приклади брехні у матеріалі, що стало, на переконання Щербини, для сайту громади вже традицією.

Ось цитата з коментаря Щербини, яку він надіслав у форматі картинки:

sam

Відхрестився “політтехнолог та медіа-консультант” Щербина і від співпраці з Володимиром Жарковим, і наголосив, що він та “Media Brand” не супроводжували кампанію  цього політика та політичної партії “Пряма дія”.

Ось фото, яке засвідчує, що Щербина був на зборах, що орагінзував Жарков перед виборами. І прийшов він разом з Іваном Слободяником. Про це писала “Українська правда”.

А згідно з інформацією на сайті Madia Brand, Слободяник та Щербина – у той час були партнерами по бізнесу й займалися політичним консалтингом.

Безымянный

Щоправда, з того часу дизайн сайту товариства змінився. І хоча у ЗМІ інформація про співпрацю з “Прямою дією” публікувалась і в 2010-му, і в  2011-му році, Щербина вирішив заперечити це офіційно чомусь лише у 2014-му.

Але є і джерела інфомрації, і свідки-журналісти, які підтвержджують таку співпрацю. На “Телекритиці” вийшла колонка Максима Савчука “Як мене не пустили в “Уніан”.

“Я прекрасно пам’ятаю, як саме Петро Щербина не пускав мене у прес-центр УНІАНУ, де виступав Володимир Жарков. Це було і я це стверджую,” – наголошує Максим Савчук.

Знаково, що Савчук знав про те, що Жарков, який на прес-конференції говорив про необхідність створення Нацонального заповідника, сам отримав у Біличанському лісі разом із іншими членами “Прямої дії” ділянку й міг задати незручні запитання.

Але є й інші докази того, що Щербина покращував і імідж Жаркова, і імідж Прямої дії.

Про те, чим займався Петро Щербина, який у Wiki позиціонує себе як політтехнолог и медіа-консультант, у 2010-му році знає – Wikipedia, де зберігаються історія редагування, яка свідчить про коло інтересів користувача.

Безымянный

Сторінка Wiki про Коцюбинське свідчить, що користувач Petroshcherbyna системно видаляв згадку партії “Пряма дія” поряд із дерибаном Біличанського лісу. При цьому Щербина каже, що “Пряма дія” не була його клієнтом.

Безымянный

І це не поодинокі правки користувача, а доволі системні.

Безымянный

І от Petroscherbyna додає позитиву для іміджу Володимира Жаркова, хоча не раз відхрестився від медіа-супроводу кандидата-лузера.

Безымянный

Фактично керівник товариства не мав кому довірити просту роботу з формування таких піарсторінок у Wiki й на всі заходи до “поважних” селищних клієнтів їздив особисто.

При цьому Petroscherbyna не забував і про сторінку Петра Щербини у Wikipedia.Сторінка у Wiki – стратегічно важлива, бо у пошуковику майже завжди вибивається чи не першою.

І саме з цієї сторінки систематично користувач Petroscherbyna прибирав згадку про те, що Петро Щербина працював на Аделаджу.

Безымянный

Більше того, у публікації, на яку посилалась Wiki, йшлось про те, що журналиста Щербина, який нібито обстоює журналістські цінності, намагався залякати перед інтерв’ю з Аделаджею. 

Ще один інформаційний блок, який не хотів залишати на сторінці Петра Щербини користувач Petroscherbyna – це той, де йшлося про його клієнтів. Зокрема у цьому блоці йдеться про те, що у 2004-му році, коли відбулась помаранчева революція, Щербина працював у штабі Януковича.

Безымянный

У своєму блозі на “Українській правді” журналістка Ірина Федорів зазначала, що подібні дії на Wiki-сторінках спричинили протистояння з боку адмінів.

І дійсно подібну діяльність дописувачів, які пишуть та редагують статті самі про себе чи про тих, хто є їхнім клієтом, у Wiki адміни не схвалюють.

“Загалом Вікіпедію може редагувати будь-хто, в тому числі й незареєстровані і всі користувачі мають однакові права. Однак, якщо у користувача є конфлікт інтересів, то йому не рекомендується редагувати статті про себе та дотичні до власної діяльності,” – наголошує адміністратор Wikipedia Yakudza у інтерв’ю “Сайту громади Приірпіння”.

Олександр Солонтай – експерт Інституту політичної освіти – таку діяльність політтехнологів вважає вимушеною. Бути поруч у ЗМІ з такими клієнтами як Жарков та “Пряма дія”, на думку експерта, означає серйозні репутаційні втрати, які нікому не потрібні:

“Знаю цих політтехнологів багато років. Мабуть Петро та його команда не зрозуміли, в яку аферу насправді влазять та що мають справу з живою громадою. Думаю, загалом вони знали, що ці люди не чисті на руку, але політтехнологів це, зазвичай, мало обходить, оскільки в Україні навіть місцева політика перетворилася на джерело збагачення та прибутків. А тепер вони дають задню.”.

“Після Євромайдану навіть в представників таких цинічних професій, як політтехнологи може прийти переосмислення всього, що робилося раніше. Сьогодні нікому не хочеться стояти поруч з такою “Прямою дією”, яка є прямою спробую збагатитися за рахунок громади Приірпіння. Факт особистого редагування сторінок Вікіпедії легко простежується. Енциклопедія спеціально так написана, щоб кожен читач міг дізнатися звідки взявся запис, хто і коли його відредагував, щоб можна було зрозуміти мотиви, подивитися час, коли це сталося,” – додає Солонтай.

Судячи з переліку проектів, в яких брав участь Щербина, не дивно, що саме його послугами скористалися куми-забудовники Карплюк та Федорук. І те, що майже всі його проекти були провальними, говорить про рівень його фаховості.

Чи не єдиним його успіхом став Карплюк. Але, думаю, його перемога стала можливою завдяки тому, що дві лідируючі на парламентських виборах партії, БПП та Народний фронт, офіційно не підтримали жодного кандидата на посаду мера Ірпеня.

Переконаний, що у Карплюка мали місце й домовленості з забудовниками. Не дарма ті, одразу після виборів, почали нещадно рубати ліс в Ірпені.

Ще одним доказом домовленості є рішення, прийняте нещодавно на виконкомі – про знищення лісу та забудову парку Покровського.

виконком

Ну, і звісно, видимість бурхливої діяльності Карплюка в регіоні та його газетки, журнали, в яких вихваляли Карплюка, зробили свою справу з зомбування громади.

Сторінки політиків у Wiki завдяки технологам-редакторам будуть з’являтись для користувачів із найбезпечнішою інформацією про кандидатів.

Такою є сторіка у екс-“регіоналки” депутатки облради Наталії Семко, яка допомагала Петрові Мельнику провадити його передвиборчу кампанію у 2012-му році. Але, як зауважують адміни Wiki, будь-хто з громади може відредагувати сторінку політиків та технологів у Wiki й надати на підтвердження правдивої інформації посилання.

samАвтор: Віктор Бархоленко, бучанець

6 коментарів

  1. Бучанець 25 Листопада 2014 at 19:06

    Даааа, а ЩЕРБина таки від слова уЩЕРБний.

    • Точно – Щербина 28 Листопада 2014 at 14:21

      Та він обмежена людина, той Щербина! І тільки обмежена людина може його найняти на роботу!

      Ви правильно написали – ущербний! Щербатий і надщерблений той Щербина!

      Тролі понабігали… То ніхто не писав про Щербину на сайті у коментарях – то уже мало не попереду всіх… І чого це Бархоленко, який увесь час пише про Федорука, не може написати про його технолога Щербину? Кампанію провалили і тепер не можуть змиритися? Так тут доказів ого-го! Це Вам не вікіпедія. Не витрете тепер. І будете через пошуковики шукатись краще.

  2. Точно 25 Листопада 2014 at 21:15

    Бархоленко – ручний інструмент в руках Федорів.
    Він ніколи не писав на цю тему, а тут один в один скопіював текст статті Федорів і заговорив її словами.
    Продажний став “Сайт громади Коцюбинського”, продажний…

    • Ирпень 29 Листопада 2014 at 15:55

      Кто кому продался? Бархоленко Федорив или Федорив Бархоленко? Я не нашел в нете подобного от Федорив с Вики-принтами и т д. Дайте линк, плиз.

  3. Марина 26 Листопада 2014 at 19:25

    Вам, Виктор, отдохнуть надобно – проспаться, чайку попить травяного, попытаться хорошие, добрые книги почитать, тк налицо явная патология мышления – пустое многословие, рассуждательство с отсутствием конкретных идей и целенаправленности мыслительного процесса, неадекватная тенденция к оценочным суждениям. А не то, гляди, врачи не помогут. Добра Вам и выздоровления!

  4. Микола 4 Грудня 2014 at 20:12

    Не плутайте політтехнолога та однодумця – це різні речі, пане Барахоленко. Політтехнологи працюють не за ідею – це бізнес, професія, і дивно, якщо для вас це відкриття в такому віці. Он на Ляшка працюють політтехнологи Яника, у Юльки – масковскіє, і нічо. Так шкода, але весь цей висєр не вартий був ваших потуг, пане Барахоленко…

    І визначтеся, взагалі, а то у вас Щербина то провальний, то “зомбує”, і якщо провальний – то це добре, чи погано? нє пойму.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539