Жежера: У Польщі вивчаємо всі “за” і “проти” децентралізації

0

Шість незалежних журналістів-розслідувачів поїхали на тижневе стажування до Польщі. З-поміж них і журналістка “Громади Приірпіння” Олена Жежера.

“В Україні адміністративна реформа – об’єднання територіальних громад та децентралізація – по суті втілюється тими ж людьми, які до останнього часу вірно служили режиму Януковича та успішно розкрадали нашу державу. У Польщі також свого часу відбулася адмінреформа. Тому під час стажування було б цікаво співставити, як це відбувалося в них і як це відбувається у нас, коли люди приносять під раду шини,” – розповідає Олена Жежера.

“Моя думка, з того, що я встигла вже побачити, така: спершу треба подолати корупцію в Україні, а вже потім впроваджувати такі серйозні реформи. До того ж не всі в Польщі задоволені реформуванням. Є Гміни багаті, яким реформа на користь, а є бідні, в яких закриваються школи, садочки і т.д. І в Польщі на це нарікають. Детально про досвід Польщі з проекцією для нашої громади я напишу найближчим часом,” – додає журналістка.

Учасників обрали з-поміж 25 авторів найкращих робіт, які подавалися на Польсько-український конкурс журналістської майстерності впродовж 2012-2014 років. Окрім Олени Жежери для поїздки відбрали журналістку Ірину Федорів, але вона не змогла взяти участь у програмі через те, що відлетіла до Вашингтону (США).

“Тут відбувається табір прозорості, який організовує фундація Санлайт. Ми говоримо, зокрема, і про Приірпіння. У нас проблеми з доступом до інформації. Ми не можемо отримати дані про відвідуваність депутатами сесій та комісій Ірпінської ради. Ну і 67 квартир Володимира Карплюка – у Вашингтоні це вже мем. На жаль, я не змогла прийняти запрошення польських колег, але я більш ніж переконана, що Олена Жежера розбереться з проблематикою децентралізації. Ми ж поглиблюємо співпрацю з колегами з США, зокрема, і щодо подолання корупції на місцевому рівні,” – зазначає Ірина Федорів.

До відбіркової комісії конкурсу увійшли представники НМПУ, Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Асоціація польських журналістів.

Учасники програми стажування зустрінуться з журналістами та редакторами провідних польських видань, обговорять питання професійної етики, особливостей розслідувальної журналістики в Польщі. Чимало часу в програмі учасникам виділено для збору матеріалів та підготовки власного розслідування.

По завершенню стажування його учасники проведуть журналістське розслідування, пов’язане із українсько-польською тематикою, а також по два майстер-класи для студентів факультетів журналістики українських університетів. Крім того, у лютому 2016 року в Києві планується провести підсумкову конференцію для обміну досвідом серед стипендіатів та представників ЗМІ, для обговорення результатів та здобутків даного проекту.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539