Прокуратура взялася за дерибанників Бучанського лісу

1

Прокуратура Київської області порушила кримінальне провадження та розслідує дерибан цінних земель та лісів в Бучі. За дерибаном стоять очільник місцевої міськради Анатолій Федорук та його кум – голова Ірпінської міськради Володимир Карплюк. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Про відкрите кримінальне провадження стало відомо з офіційної відповіді прокурора Київської області Євгена Бондаренко народному депутату Єгору Соболєву:

“за результатами розгляду звернення внесено відомості до ЄРДР за №42015110000000391 за фактом зловживання службовим становищем службовими особами Бучанської міської ради при вилученні земель лісового фонду та зміни їх цільового призначення загальною площею 890 га з метою одержання неправомірної вигоди в інтересах служби, яке спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, свободам та інтересам держави та розпочато досудове розслідування, яке на даний час триває”.

Без імені

Із відповідною заявою про злочин до Генпрокуратури зверталися і громадські антикорупційні організації. Проте, у Генпрокуратурі їх звернення перенаправили до Прокуратури Київської області, звідти – до Прокуратури міста Ірпеня. У свою чергу заступник прокурора міста Ірпеня спрямував заяву до Ірпінського міськвідділу міліції.

Аналогічним чином вчинили посадовці фіскальної служби, які переслали заяву в місцеву міліцію.

У своїй заяві активісти вимагають притягнення до відповідальності не тільки мера Ірпеня Володимира Карплюка та мера Бучі екс-регіонала Анатолія Федорука, але й колишнього заступника прокурора Київської області Анатолія Матвійця, який зараз є професором кафедри у Національній академії прокуратури України.

“У 2007 році цей прокурор на підставі рішення Бучанської міськради за підписом Федорука отримав в подарунок трикімнатну квартиру в Бучі. Як виявилось, не просто так. За кілька тижнів до цього прокурор у відповідь на депутатське звернення, повідомив, що не бачить жодних порушень земельного законодавства та ознак злочину в діях Федорука. Ми обурені цими фактами, тому вимагаємо від ГПУ покарання Матвійця та його колишньої дружини-нотаріуса, яка легалізовувала всі земельні оборудки Федорука”, – пояснює Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції.

“Прокуратура Київської області, всупереч Кримінального кодексу, після нашої заяви про злочин не внесла відомості про отримання хабара своїм колишнім прокурором до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Печерський суд розглядатиме нашу скаргу”, – додає Шабунін.

Нагадаємо, активісти звернулися із заявою про злочин щодо колишнього заступника прокурора Київської області Анатолія Матвійця до заступника Генерального прокурора України Давіда Сакварелідзе.

Старший прокурор першого наглядового відділу за додержанням законів при провадженні досудового розслідування та підтриманням державного обвинувачення Олександр Ковтуненко  переправив заяву до прокуратури Київської області. Виконувач обов’язків начальника слідчого управління прокуратури Київської області О.Жила в листі від 12.08.2015 року повідомив, що у заяві відсутні ознаки злочину.

“29 липня цього року Вищий спеціалізований суд України установив, що рішення Бучанської селищної ради від 2002 року про переведення земель Лісового фонду в Бучі загальною площею 890 га прийнято з порушеннями законодавчих та нормативних актів держави та скасував його. Але за цей тривалий час землі систематично дерибанилися і знищувалися ліси внаслідок чого державі заподіяні збитки в особливо великих розмірах. Таким чином, судом установлено порушення Законів України, які вчинялися не десантом марсіян з космосу, а конкретними посадовими особами Бучанської ради, які і повинні нести кримінальну відповідальність. Зокрема, це голова Бучанської ради Анатолій Федорук, тодішній начальник юридичного відділу Ігор Бартків, головний архітектор – Валентина Ткаченко та секретарка ради Марія Крижова,” – наголошує активіст Віктор Бархоленко, який веде боротьбу із дерибанниками і на якого нещодавно невідомі особи скоїли напад.

1 Comment

  1. Олександр Антипець 21 Вересня 2015 at 10:46

    кримінальне провадження… головне вирок суду

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539