Безсилля Карплюка й Федорука: чоловіки просять захисту в Асоціації міст

0

На комісію облради з питань регламенту надійшов лист від мерів міст та селищ, членів громадської організації “Асоціація міст України”. Мери просять припинити брудну кампанію, направлену, на їхню думку, на дискредитацію мерів двох міст – забудовників та екс-регіоналів Анатолія Федорука та Володимира Карплюка.

Зокрема, у зверненні мова йде про те, що нардепи нібито втручаються у роботу органів місцевого самоврядування. У листі політики акцентують увагу на зверненні Антикорупційної платформи БПП щодо причетності Карплюка та Федорука до дерибану Біличанського та Бучанського межигір’я.

Куми звертаються не лише до регламентної комісії облради, а й до президента, голів парламентських фракцій, прокуратури та Київської облдержадміністрації.

“Я добре знаю, що Асоціація міст України завжди була близька до ірпінських можновладців, яку довгий час опікує такий собі виконавчий директор Київського Регіонального відділення Асоціації міст України, в минулому міський голова Ірпеня Гаррі Мартін. Мартін завжди був великим другом та захисником одіозних родин  Мельників, Скаржинських і Федоруків. А діяльність АМУ не може мати нічого спільного з бізнес інтересами будь-кого з високопосадовців у місцевих владах”, – розповідає депутат Київської облради “свободівець” Ігор Домбровський.

“Цей лист – виключно спроба тиску на правоохоронні органи, які останнім часом нарешті взялись за розслідування корупційної діяльності очільників місцевого самоврядування в Приірпінні! Цікаво, що хоча звернення подається від Київське регіональне відділення АМУ, підпису керівника Київського регіонального відділення я не побачив. Можливо, Мартін таки зрозумів, що не варто робити популістичні заяви на противагу висновкам правоохоронців. А до заявників хочу донести наступну пропозицію, якщо мери-забудовники Карплюк та Федорук мають факти щодо бажання їх опонентів отримати незаконний доступ до земельних ресурсів Ірпінського регіону, прошу надати конкретну інформацію і я обіцяю швидке реагування нашої антикорупційної комісії та фаховий супровід антикорупційного бюро на всіх етапах розслідування. Адже хто як не досвідчені мери – забудовники знають як працює будівельний бізнес в Ірпінському регіоні?” – Риторично запитує Домбровський.

Текст звернення “Громада Приірпіння” наводить для читачів у повному обсязі.

1

3

2

І хоча під зверненням стоять прізвища мерів міст, як з’ясувалося, деякі підписанти про існування цього листа навіть не знають.

“Я про це звернення чую вперше і не був на зустрічі. Я чув про якісь скандали щодо Карплюка та Федорука, але жодного звернення не підписував і навіть не читав. Моє імя використали, це досить дивно, тому що я маю добрі стосунки з Асоціацією й регулярно сплачую внески в цю громадську організацію”, – дивується зверненню міський голова Вишгорода Олексій Момот.

Того ж дня у Верховній раді Тарута роздавав глянцевий каталог з назвою “Відродження Ірпеня”, яке ніби сталося за часів Карплюка.

1

Селищна голова Коцюбинського Ольга Матюшина, яка була на засіданні Асоціації міст, на своїй сторінці в соцмережі ФБ написала, що не підтримала рішення Федорука та Карплюка щодо цього звернення.

“Скаржився очільник міста Ірпеня на нардепа Ольгу Червакову, яка домоглась порушення кримінальної справи за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Ірпінської міської ради та її виконавчого комітету при виділенні земельних ділянок в Ірпені. Найголовніше, що намагався донести Карплюк назагал, що Червакова не має ніякого права робити звернення в ЗМІ на його адресу. Останній випуск СтопКору запропонували всім подивитись. Такі репортажі Володимир Андрійович вважає політичним тиском”, – пише Матюшина.

Матюшина наголосила на засіданні Асоціації міст на тому, що Червакова каже правду і що Карплюк особисто брав участь в дерибані Біличанського лісу.

1

“Це дуже екзотична вимога – покарати депутатів за політичну заяву. Це можуть робити тільки правові невігласи, якими виставили себе підписанти цього документу. Тим більше, що в заяві Антикорупційної платформи БПП не міститься жодної “погрози розправи з боку правоохоронних органів”. Наші депутати вимагали від ГПУ і Антикорупційного бюро вивчити факти і покарати винних. Очевидно, у страха дуже великі очі, і, очевидно, є чого боятися”, – говорить нардеп Ольга Червакова. яка вже не перший рік відстоює справедливість у Приірпінні.

“За результатами мого депутатського запиту Генпрокуратурою порушено кримінальне провадження. Цей запит підписав і Юрій Луценко, до якого звертаються по допомогу місцеві очільники. Це означає, що ми все правильно зробили, розворушивши це кубло і винісши на світло всі темні справи, які робилися в Приірпінському регіоні. Тепер ці люди – в істериці, тому заздалегідь намагаються представити розслідування як “розправу” і “політичні переслідування”. Не дивно, що вони наслідують риторику Януковича, адже серед підписантів – чимало колишніх регіоналів, їхні дружини, колишні заступники, куми тощо”, – додає Червакова.

На думку Червакової, причиною цього звернення могло бути кримінальне провадження, яке відкрили по факту перевищення службових повноважень посадовими особами Ірпінської ради при виділенні землі.

1

Одразу після відкриття провадження на Червакову посипалися замовні матеріали на різних сумнівних сайтах про те, що вона захищає Біличанський ліс тому, що їй пообіцяли 10 га лісу.

Безымянный

Незабаром вийшло спростування цього матеріалу і матеріал було видалено з сайту Власті.нет.

“Саме істерикою я пояснюю і замовлену проти мене Карплюком кампанію в ЗМІ із розповсюдження брехні. Я писала спростування на Фейсбуці, і багато з тих сайтів, що передрукували фейк, тепер вибачилися і опублікували спростування. Отже, Карплюк за свої гроші має зворотній ефект – статті під заголовком “Ольга Червакова розповіла про дерибан лісу під Ірпенем”, і ще більше поширення відомостей про його зловживання”, – розповідає Червакова про розгорнуту проти неї брудну кампанію в ЗМІ.

Нагадаємо, що аналогічну чорнуху на сайтах зливних бачках розміщували про журналісток Ірину Федорів та Олену Жежеру. Потім ці статті були передруковані на сайтах Карплюка та оприлюднені в газеті його однопартійців.

Журналістка Світлана Остапа, вивчивши всі замовні матеріали, констатує, що всі вони мають спільного автора:

“Матеріали, які оприлюднені проти народного депутата Ольги Червакової, за стилем написання дуже схожі на “викривальні” статті проти Ірини Федорів чи Олени Жежери, які з’явилися раніше. Крім того, вони з’явилися практично в тих самих інтернет-виданнях, частину яких в журналістській спільноті називають “зливними бачками”. Характерними ознаками матеріалів є або вигадані, або перекручені факти, зміщення акцентів. Це коли факт справді мав місце (як фото Ірини Федорів з колишнім президентом Януковичем), але його інтерпретація – за межею добра і зла. Ірина на тій зустрічі з президентом домагалася захисту Біличанського лісу, а в чорнушній публікації подано це як “зраду Майдану”.  Ще однією характерною ознакою таких матеріалів є брехня, до того ж, чим вона більша, тим краще. “Ось ми вигадаємо щось, обіллємо брудом, а вона нехай спробує потім відмитися, а піпл сховає, у нас же у всьому винні депутати…”, – так собі мислять автори цих публікацій, які, до речі, непогано на такому бізнесі заробляють.”

“Чому не треба довіряти таким “розслідуванням”? Та хоча б тому, що вони або не підписані, або підписані вигаданими прізвищами. Ви не знаєте, хто за цим стоїть. Справжні журналістські розслідування, які зараз можна побачити не тільки на телебаченні (“Слідство інфо”, “Схеми”), а й в інтернет-виданнях, завжди підписані справжніми прізвищами, тому що ці журналісти не виконують чиєсь брудне замовлення, несуть відповідальність за кожне своє слово. Їх можна знайти, і за бажання до них можна звернутися. Ще одна технологія, використана у випадку з чорнухою проти Ольги Червакової, – це вірусне поширення брехливого матеріалу. Його ставлять на одному сайті, а потім через «зливні бачки» масово поширюють. А в нашому випадку цей матеріал ще й поширив супутниковий канал, не намагаючись перевірити факти. А це основа основ журналістики”, – додає Остапа.

Ігор Домбровський на засідання регламентної комісії облради, яка зокрема покликана боротися з корупцією, розповів детально про ситуацію у Приірпінні і зазначив, що звернення нардепів та активістів до правоохоронних органів не є політичними порахунками.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539