Таємна сесія в Коцюбинському: Матюшина говорить про розпуск ради

0

Секретарка селищної ради Юлія Главацька вирішила займатися самоуправством. Вона вирішила скликати псевдосесію, аби подолати вето голови на недемократичний регламент, який утискає права громади, та на рішення про створення комісій ради, які сформовані з порушенням закону – не дотриманням пропорційного представництва фракцій в комісіях.

“Секретар ради не має права скликати сесію, якщо немає немотивованої відмови голови на офіційне звернення третини депутатів провести сесію. Про це йдеться в 46 статті закону України “Про місцеве самоврядування”. Якщо це відбувається, то це не що інше, як самоуправство. Системне самоуправство дає підстави для відкриття кримінального провадження,” – наголошує експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

У селищній раді Коцюбинського твердять, що офіційного звернення за підписом третини депутатів Коцюбинської селищної ради не надходило. Громада належним чином не була ознайомлена ні з проектами рішень, ні з порядком денним. Своє розпорядження Главацька подала о 16:57 наприкінці робочого дня в понеділок.

Без імені

“Я особисто заходила на сайт селищної ради близько 20:00 11 січня та о 8:00 12 січня, день, коли депутати незаконно зібралися в раді. Повідомлення про скликання сесії в робочий час ні 11, ні 12 січня не було.

Без імені

Так відбувалося і за часів екс-регіоналів Садовського та Ковтача, послідовниками яких є “Нові обличчя”. Коли скликали сесію про приєднання до Ірпеня, то не знала ні громада, ні я, як неугодний депутат, який міг попередити активістів. А про деякі сесії повідомлення з’являлися на псевдоофіційному сайті о 22:17. Це уявіть, якими треба бути людьми, щоб так плювати в очі своїм сусідам. Це ж не депутати парламенту, яких після цього ти не перестрінеш на вулиці і не подивишся в очі,” – наголошує екс-депутатка Коцюбинської селищної ради  і журналістка Ірина Федорів.

Представники фракцій “Сила людей” та “Солідарність” обурені порушенням закону.

“Мені увечері зателефонувала Юлія Главацька. Це було вже у позаробочий час. Повідомила про те, що наступного дня у робочий час буде сесія, яку скликає вона особисто. На моє питання, а який буде порядок денний, то вона відповіла, що такий, як був – подолання вето на регламент та формування комісій,” – розповідає депутатка Пилипенко, фракція БПП.

“Всі знали про вето ще до нового року. Чого було тягнути до останнього дня? Під час розмови з Главацькою жодних інших питань, як то приєднання до Ірпеня взагалі не стояло. Я наголосила, що ми не працюємо за викликом. Порушені не лише мої права, а й права моїх виборців, яких я не можу належним чином попередити. Це не що інше, як самоуправство,” – наголошує Пилипенко.

Зранку активісти завезли звернення голови щодо самоуправства до прокуратури області. Також був повідомлений нардеп-голова підкомітету ВРУ з питань місцевого самоврядування. Депутат облради Ігор Домбровський, який був у цей день на сесії облради, зареєстрував аналогічні звернення на голову облради та Київської облдержадміністрації.

О 14:00 депутати від “Нових облич” з тими депутатами-самовисуванцями, які голосують завжди з ними синхронно, проривалися до Будинку культури. Прості мешканці селища на ці збори не прийшли, бо про них де-факто знало дуже обмежене коло осіб.

Депутати вирішили не голосувати на сцені а сісти у залі ліворуч, де зазвичай сидить група підтримки Нових облич. Все, що відбувалося задокументоване для правоохоронців на камеру.

“Перед фейковим пленарним засіданням я телефонував Главацькій. Попереджав про кримінальну відповідальність. Вона кинула трубку. Коли вони зайшли в будинок культури й почали так зване засідання, що по суті було порушенням законодавством, я телефонував в міліцію. МВС перекинула мій виклик на Постоловського, який перетелефонував мені й просто запропонував написати заяву. І все. Ні про яке запобігання злочину мови не йшло. От так працюють правоохоронці. Від правоохоронців я чекав запобігання злочину. Тепер буду писати вище,” – наголошує голова фракції “Сила людей” Микола Єременко, який воював в АТО.

Тим часом в раді з голосу дерибанник Владислав Євстєфєєв, який за рівнем доходів увійшов до найзлиденніших депутатів ради при тому, що з слів прокурора мав майже 100 ділянок, вирішив внести два питання, одне з яких про приєднання до Ірпеня.

Другим же питанням, яке вніс Євстєфєєв, він запропонував зобов’язати селищного голову Ольгу Матюшину написати доручення, знідно з яким у судах селищну раду, тобто інтереси громади, має представляти юрист Євстєфєєва.

“Я не встиг на це зібговисько, бо був на сесії в облраді. Приїхав тоді, коли всі вже розходилися. Питав пані Главацьку на якій підставі вона головує на сесії. Я так зрозумів, у неї немає письмової відмови голови про скликання сесії, як і нема письмового звернення від третини депутатів ради, які вимагають скликати цю сесію. Про ситуацію, що склалася, я інформуватиму зокрема і членів регламентної комісії облради. Права громадян та депутатів знати про час і місце засідання заздалегідь, як і права кожного громадянина ознайомитися у передбачені законом строки з проектами рішень однозначно порушені,” – наголошує депутат облради Домбровський.

Селищна голова Ольга Матюшина у звіті за свою роботу, який вона публікує за кожен день роботи, наголосила зокрема і про те, що є підстави звертатися до парламенту щодо розпуску ради.

Без імені

Спеціально для коцюбинчан “Громада Приірпіння” розмістила опитування на головній сторінці сайту з одним питанням: “Чи слід розпустити Коцюбинську раду?” Опитування проводиться на незалежній від редакції платформі. Опитування просто вмонтовується віджетом на сайт. Просимо поставитися до опитування сумлінно. У голосуванні брати участь виключно, якщо проживаєте у селищі Коцюбинське.

Після псевдосесії у групі “Громада Коцюбинського” точилася жвава дискусія. Найбільше людей обурювало “голосування” за приєднання до Ірпеня.

Без імені

“Ми зараз збираємо доказову базу. Так що, якщо у когось є будь-яка інформація: фото, відео, свідчення – повідомляйте нам. І ми докладемо всіх зусиль, щоб притягнути винуватців до передбаченої законом відповідальності,” – наголошує коцюбинчанка Наталія Коломієць, яка на волонтерських засадах допомагає громаді як юрист.

Зважаючи на волю громади активісти вирішили підготувати до друку черговий інформаційно-аналітичний бюлетень. Кожен може допомогти проінформувати сусідів. Для цього створена спеціальна картка Приватбанк 5168742349662738 оформлені на надійну активістку Олександру Валеріївну Куцан. Звіт про кошти, які нададуть громадяни, та витрати – будуть оприлюднені після друку. Кожна гривня – це дві газети. Допоможіть сусідам дізнатися правду, щоб не помилитися на виборах знову.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539