Активісти таранять паркан: забудовник рубає сосни “Дружби”

0

На території табору “Дружний” в Ірпені почалася вирубка зелених сосен. Це попри те, що забудовник обіцяв не починати рубку до з’ясування депутатами Ірпінської ради всіх обставин.

На місце події приїхали активісти, які спробували протистояти вирубці. Вони викликали міліцію, щоб ті з’ясувати на підставі яких документів ведеться вирубка в рекреаційній зоні.

“На підставі яких документів відбулася порубка живих дерев? Це питання я хотів би поставити міському голові Ірпеня Володимиру Карплюку та його заступнику Христюку. Я вважаю, що це корупційна схема вирубки дерев – спочатку вони отримують розпорядження міського голови на зняття сухостою та аварійних дерев, дозвіл надає виконком. Далі забудовники разом з сухими деревами зрізають верхівки сосен, залишаюи високі пеньки, які не можна назвати деревами. Потім ці дерева описуються працівниками КП “Зеленбуд”, директор якого депутатка Ольга Олійни, як аварійні. Потім вони погоджують відновну вартість, яка є фактичною ціною “договорняку”. Потім приймається ще одне рішення на виконкомі, про знесення кронованих дерев”, – розповідає активіст Євген Мельничук.

Ось ця земельна ділянка, повністю вкрита соснами, площею 3,3 га.

1

Депутат Ірпінської ради Лаврентій Кухалейшвілі переконаний, що будувати на території санаторію збирається забудовник не хто інший, як Віталій Ліневич.

“Земля перебуває в оренді ТОВ “Розбудова”. В документі про оренду чітко написано, що земля надається в для обслуговування об’єктів рекреації! Яким чином земля в кадастрі змінилася з рекреаційної зони на житлову забудову поки не відомо, але я більш ніж впевнений, що зробили це незаконно! Будувати там хоче Віталій Ліневіч. Він якраз добудовує будинки-монстри на вул. Українській і як сарана вже облюбовав собі нову площу для забудови! А там території 3,3 га!!! Тільки уявіть скільки там можна набудувати! Цілий мікрорайон”, – зазначає депутат.

Територія санаторію, числиться як комунальна власність, щоправда, з поміткою – зона радіоактивно забрудненої території.

1Про те, що ділянка забруднена, розповідає й Кухалейшвілі.

“Для збереження лісу на території табору “Дружба” місцеві створили  ініціативну групу майжне рік тому на початку літа 2015р. До групи увійшли десь біля 150 місцевих мешканців з прилеглих вулиць. Вже тоді була інформація, що там хоче будувати Ліневич, про якого кажуть, що він будує за гроші сина Азарова. Я думаю напевно за ті кошти, що ті не встигли вивезти за кордон. Колись ця зелена зона була зоною рекреації! Потім табір закрили через те, що після Чорнобильської катастрофи там раптом підвищився радіаційний фон. Потім приміщення продали, а землю дали в оренду ТОВ “Розбудова” у 2008 році для обслуговування об’єктів рекреації!!”

“Незрозуміло, як але цільове призначення було змінено з рекреації на житловий комплекс. Коли хто і як перевів цю землю незрозуміло, але відповідно до ст. 21 Земельного кодексу України наслідки порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель, порушення порядку встановлення та зміни цільового призначення земель є підставою для:

а) визнання недійсними рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування про надання (передачу) земельних ділянок громадянам та юридичним особам;

б) визнання недійсними угод щодо земельних ділянок;

в) відмови в державній реєстрації земельних ділянок або визнання реєстрації недійсною;

г) притягнення до відповідальності відповідно до закону громадян та юридичних осіб, винних у порушенні порядку встановлення та зміни цільового призначення земель,” – переконаний Кухалейшвілі.

За словами “Зеленбуду” працівники перед зняттям дерев мають помітити їх, але цього зроблено не було.

За час протистояння з активістами було знищено 12 сосен. Частину дерев було варварськи кроновано.

1

 

На захист забудовника від активістів стали молоді чоловіки спортивної зовнішності.

Міліцію, яка приїхала на виклик активістів, представники забудовника вдмовилися пускати за паркан.

Поки міліція чекала, за словами Мельничука, працівники спиляли 6 дерев.

“Я вирішив піти на таран, розігнав свою машину і заїхав у будівельний  паркан. І лише після цього міліцію впустили всередину. Завдяки таким нашим діям, рукбку припинили”, – говорить Мельничук.

1

“Але через півгодини забудовник почав знову різати. Ми зателефонували начальнику міліції Ігорю Падюку, він направив повторно бригаду. Міліція сказала, що опломбує машину і техніку підприємства ПП “Севастьянов”, яке здійснювало рубку дерев, і лише після цього вони припинили свою діяльність,” – додає Мельничук.

Паркан виявився додатково укріпленим і навіть автівка не змогла його протаранити. Активісти Приірпіння стежать за ситуацією на цьому будівництві.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539