Як від ворогів громади ми захищаємо табір “Дружба”

0

12 лютого до мене зателефонували наші активісти з табору “Дружба” і повідомили, що забудовники почали ставити паркан.

Було очікувано, що вони не здадуться. Про такий розвиток подій я писав  напередодні на своїй сторінці в Фейсбук.  Забудовник Віталій Ліневич почав встановлювати  паркан.

Мене зранку покликали місцеві мешканці і сказали, що там приїхала якась автовишка.  Я підійшов до водія автовишки і спитав, що він збирається робити? Він мені повідомив, що приїхав на прохання мешканців приватного будинку спиляти аварійне дерево.

Я як депутат Ірпінської ради пояснив йому ситуацію. Попросив, якщо будуть пропонувати гроші за надання вишки для зрізання корабельних сосен в “Дружбі”, цього не робити. Він сказав мені, що ні за які гроші не погодився б зрізати живі дерева. Я йому подякував за його позицію.

Після подій, які розгорталися навколо табору “Дружба” тиждень тому, про що я вже писав на сайті “Громади Приірпіння”, ми підготували звернення та скаргу до ДАБІ та прокуратуру Київської області стосовно дій забудовника, які я і всі активісти  вважаємо незаконним.

1

В цих скаргах до ДАБІ ми просили скасувати декларацію на початкові роботи по так званій реконструкції будівель, які розташовані на території табору “Дружба”.

Хочу зазначити, що у нас дуже багато питань до договору оренди земельної ділянки. Землю у ТОВ “Розбудова”, за наявною в мене інформацією, ще минулого літа перекупив забудовник Ліневич і дав за неї аванс, розміром 15 мільйонів гривень. Окрім цього, біля “Дружби” постійно присутні прораби Ліневича – зокрема, Наталія Дащенко та інші, прізвища яких я не знаю, вони захищають дії забудовника і саме вони показували дозволи на зведення паркану та зняття дерев.

Насправді, ТОВ “Розбудова” землю в оренду надали для ОБСЛУГОВУВАННЯ  будівель, які знаходяться на території колишнього табору “Дружба”. Не зрозуміло, хто і коли змінив цільове призначення землі з рекреації на забудову. Рішення про це ніде немає, якщо воно взагалі існує в природі.

Є лише рішення про оренду цієї ділянки.

1

По-друге, якби у них були в порядку документи на землі, то чого ж вони подавали декларацію про початкові будівельні роботи на реконструкцію? А це ось легко можна пояснити.

Тому, що відповідно до п. 7 Постанови КМУ від 13 квітня 2011 р. № 466 про “Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт” – “Реконструкція, реставрація або капітальний ремонт об’єктів будівництва без зміни зовнішніх геометричних розмірів їхніх фундаментів у плані, … можуть здійснюватися за відсутності документа, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою”.

Тобто, це говорить тільки про те, що немає у них законних прав навіть на користування, а не те що забудову ділянки. Бо якби були, то вони б не вигадували тут усілякі схеми, аби протягнути це питання!!! Напевно думали, що вони такі розумні, що у них це “пролізе” по-тихому, а ми настільки дурні, що не знаємо, що таке реконструкція і не знаємо законів.

Ні, хлопці, ми знаємо і в черговий раз попереджаємо вас не вчиняти злочин! Ви будете відповідати і за незаконну порубку лісу передбачену ст. 246 Кримінального кодексу України, і за подачу завідомо недостовірної інформації до ДАБІ.

Я вирішив повідомити заступника мера Ірпеня Дмитра Христюка про встановлення паркану і подивитися на його реакцію на проханням допомоги зупинити незаконне зняття дерев та будівництво без дозволів. Але так сталося, що я зустрів в холі мерії особисто Володимира Карплюка, до якого й звернувся з цим питанням.

Коли я йому повідомив про встановлення паркану, обізнаний у ситуації мер сказав, що забудовники мають на це право, бо в них є декларація і це дає їм право на встановлення паркану. На що я заперечив сказавши, що у них є декларація на реконструкцію! Це не дає їм право зрізати живі дерева і встановлювати паркан.

1

Зрозуміло, що моя позиція Карплюка не влаштовувала і ми почали сперечатися з цього приводу. Щоб не вирачати час на пусту перепалку, я запитав у Карплюка чи влада надасть їм містобудівні умови і обмеження та чи змінить цільове призначення землі.

Володимир Карплюк мені сказав, що ні, влада їм не дасть цих умов і не змінить цільове призначення! На, що тоді розраховує Ліневич, починаючи незаконне будівництво?! Я сподіваюсь, що Карплюк сказав правду, а не лукавив, як це часто з ним буває!

У мене є таке припущення, що влада на чолі з мером, використовують активістів і наше протистояння, аби тиснути на забудовника Ліневича, для того, щоб зробити його більш лояльним, аби відкусити в нього частину земельної ділянки для своїх забудовників чи отримати якісь відкати грошима чи квадратним  метрами. Це частково підтверджуєтеся тим, що голова КП “Благоустрій” Євгенія Алексєєва дала забудовникам припис “усунути недоліки”, а саме – прибрати сміття і УВАГА встановити паркан!

Це якійсь нісенітниця! Влада “бореться” з забудовником, фактично примушуючи його встановити цей паркан!!!  На підставі чого голова “Благоустрою” винесла цей припис?  На підставі декларації на реконструкцію??? Так вона не дає на це право! Нехай почитає зазначену вище постанову КМУ. Такі її дії можна розцінити, як корупційні дії, які визначені в ЗУ “Про запобігання корупції”. Сподіваюсь вона грає на руку забудовники через необізнаність в законодавстві, а не свідомо.

Після цієї розмови я одразу поїхав до “Дружби”. З часу, як мені подзвонили пройшло не більше 15 хвилин, але я був в шоці, якщо не сказати більше.

Робітники забудовника встановили більшу частину паркану вздовж вулиці Толстого!

1

На місці було багато робітників, які встановлювали паркан і не простий паркан, а зварений з заліза у формі трикутника, який залізними кілками забивали у ґрунт.

1

Іншими словами такий собі антивандальний паркан, щоб його не можна було повалити. Тобто, вони знали, що буде протистояння і готувалися до цього!  Такий паркан практично нереально поламати. І ставили вони його нахабно залізши на територію вулиці! Забігаючи наперед хочу сказати, що вони все ж таки потім були змушені переставити паркан з захопленої частини вулиці за паркан, яким був огороджений табір!

Також на місці були активісти і представники сфери благоустрою, які вимагали від представника забудовника пред’явити дозвільні документи. За їхніми словами забудовник повинен був надати їм документи протягом 5 діб, і сьогодні цей строк спливає. Але забудовник у приписі побачив тільки те, що йому потрібно, а саме встановити паркан. На цей припис він і посилався коли казав, що паркан встановлюється “законно”! Що тут сказати, коли навіть працівники владних установ та депутати не можуть отримати документи!

Біля паркану зібралися місцеві мешканці та активісти.

1

Я запропонував їм піти до робітників і сказати їм не робити незаконних дій. На моє питання чи викликали поліцію, мені повідомили, що викликали, але ніхто не їде. Добре працює поліція у Приірпінні. Через деякий час приїхали працівники поліції, але вони повідомили, що приїхали на виклик стосовно розбитого скла у автівки, а не стосовно встановлення паркану. Як виявилося, один з мешканців виїжджав з подвір’я по своїм справам, але роботяги взяли і заштовхали його автівку назад у подвір’я, коли водій вийшов з автівки спитати, що вони роблять, то представник забудовника УВАГА взяв і розбив рукою йому лобове скло!!!

Цього “героя” звати Павло, ось що про нього написав в соціальній мережі атовець Олексій Кузьменко, який разом з активістами протистояв забудові.

1

Це, що за свавілля?!

Ці тварюки, що вирішили, що вони небожителі і можуть робити все, що їм заманеться? Так у них машини набагато коштовніши і якщо ми почнемо їм бити скло у машинах так їм буде мало місця!!! Як потім він пояснив представникам поліції він просто ПОСЛИЗНУВСЯ!

 

Коли я дізнався від поліціянтів, що вони приїхали не на виклик про встановлення паркану, а на цей виклик ніхто не їде, я зателефонував до поліції на 102 і одразу начальнику Ірпінського відділку поліції Ігорю Падюку і повідомив, що на виклик людей ніхто не реагує, він мені сказав, що тільки від мене він дізнався, що у “Дружбі” встановлюють паркан і пообіцяв, що поліція зараз виїде. І дійсно хвилин через 10 приїхала слідчо-оперативна група. Так як я був заявником, то вони почали мене опитувати.

Тим часом заробітчани, не зважаючи ні на поліцію, ні на спротив Громади, продовжували встановлювати паркан! Почалося заворушення.

Частина активістів почали розбирати паркан і викидати його залізні частини. Частина активу не давати його далі встановлювати.

1

Через хвилин 30, як я приїхав на цю вакханалію забудовників, приїхав і всім відомий слідчий Сергій Власенко!

І знов він, як і минулі рази почав виступати не як посадова особа правоохоронних органів, а як адвокат забудовників. Він включив стару платівку, що там все законно, що у них є декларацію і т.і. Я в черговий раз сказав йому, що через його саботаж, забудовники порушують закон і якщо почнеться кровопролиття, то це буде на його совісті.

Поліції у заяві я вказав, що ми вважаємо дії забудовника  НЕЗАКОННИМИ, у нього є декларація на реконструкцію, а не на будівництво. А реконструкція – це ремонт, відновлення і т.і. в існуючих  межах будівель.

Воно аж ніяк не дає право на зрізання живих дерев і встановлення паркану.

1

Нехай собі забираються до своїх будівель, під обслуговування яких їм дали цю землі і реконструюють їх. Землю на будівництво їм ніхто не давав! Це комунальна земля, тобто наша з вами! А вони хочуть її забудувати знищівши при цьому сотні 100-річних корабельних сосен і повісивши на наші гнилі комунікації ще з десяток багатоповерхівок.

Також під час того, як я писав заяву, я звернув увагу поліціянтів на те, щоб вони перевірили документи цих робітників. Хто вони взагалі такі, чи мають реєстрацію, та на підставі яких документів працюють?

Коли представник поліції звернувся до них, то частина повтікала, а частина почала казати, що вони не носять з собою документи. А їм треба з собою їх носити. Вони прекрасно знали, що це проблемна земля і що люди тут за нею боряться і до них виникнуть питання. Робітники почали грубити поліціянту і він сказав, що якщо немає документів то він їх забирає до відділку для встановлення особистості. Це право поліції і це передбачено законом.

Один з прорабів Ліневича на фото – в центрі, в синій куртці та синій шапці, давав пояснення поліції з приводу робітників, які встановлювали паркан. Він сказав поліції, щоб ті не забирали робітникі у відділок і що він зараз привезе їхні паспорти.

1

В ході протистояння травмували активіста Євгена Мельничука. Він стояв на паркані видно не давав його встановлювати, а хтось різко його перекинув і Євген впав і сильно травмував коліно.

Забудовники скоро дограються.

Вони напевно не бачили, яка була бійка з забудовниками у 2013 році на Райдужному масиві в Києві, коли доведені до відчаю активісти, почали ламати бетонний паркан і громити будівельні вагончики і будівельну техніку та ганятися за гасторбайтерами по всьому району!

Я не закликаю людей до насильницьких дій, а лише попереджаю забудовників, не доводьте людей до крайньої міри. Ми не хочемо крові, але і знищіти унікальну рекреаційну зону площею більше 3.3 га. вам НЕ ДАМО!!!

В суботу, я думаю, вони почнуть встановлювати другу частину паркану на дорозі з боку Лермонтова, тому прошу всіх людей, хто має бажання і можливість, приходьте завтра до табору “Дружба”. Зараз нам треба всім допомогти активістам з цієї зеленої зони, аби ці тварюки не прийшли в інші! Приєднуйтеся!

БезымянныйАвтор: Лаврентій Кухалейшвілі, голова ГР “Захист зелених зон”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539