Віче постановило: Матюшина – селищна голова, депутатів – геть!

0

Майже півтисячі коцюбинчан за добу зібралися на віче. Люди проголосували за те, що Ольга Матюшина залишається селищною головою. Громада підтримала звернення до ВРУ щодо розпуску депутатів Коцюбинської селищної ради, а також звернення до правоохоронців щодо притягнення ГКЧП-істів до відповідальності.

А тепер про все по порядку. Після того, як депутатська більшість з порушенням закону і процедур подумала, що вона усунула голову, у вихідний день сотворила собі печатку, змінила замок на дверях селищної ради, активісти зібралися на нараду.

На нараді було схвалено одноголосно невідкладно провести віче, оповістити громаду про те, що відбувся незаконний переворот влади й у вихідні в раді штампуються невідомо які рішення. Я зголосилася бути ініціатором віче.

Оголошення про віче ми надрукували понад 1000. Всі оголошення системно і методично зривали ті, хто чудово розуміє, що вже давно не має підтримки громади. Але волонтери друкували листівки і передавали з рук в руки. Я вірила, що якщо вдасться мобілізувати 100 – 150 людей за такий короткий проміжок часу – це перемога. Прийшло близько півтисячі. І це була перемога громади і повне фіаско “Нових облич”.

Місцеві перед віче помітили кілька автобусів правоохоронців.

Безымянный

Їх не було біля сцени. Поліція стояла за людьми і не втручалася.

Я вперше в житті скликала віче.

Депутатську більшість “Нових облич” приїхали традиційно підтримати секретар Ірпінської міської ради Юрій Денисенко, який позував і посміхався поряд з Владиславом Євстєфєєвим, який,за словами прокурора, володіє майже 100 ділянками в Біличанському лісі.

1

 

Окрім секретаря Ірпінської ради приїхав секретар Бучанської ради Василь Олексюк.

Безымянный

“Олексюк спочатку нормально сприйняв ситуацію з усуненням Матюшиної. Але коли я його спитала, як би він реагував, коли б депутати більшістю відправили у відставку Федорука і навіщо тоді взагалі вибори голови, він таки погодився, що Нові обличчя в Коцюбинському перестаралися”, – розповідає Жежера.

Також був традиційно представник з Гостомеля – Віктор Небога, який невдало кандидувався від “Нових облич”. На віче приїхав в спорткостюмі і туфлях.

Безымянный

 

Кілька жіночок з плакатами “проти Матюшиної” стояли осторонь. Мешканці Ірпеня впізнали в них своїх землячок.

1

Я розумію, що те, що в Коцюбинському формується влада нової генерації і іншої природи – це пряма загроза і для мера Ірпеня Володимира Карплюка, і для його кума екс-регіонала Анатолія Федорука, який очолює Бучу. Ми даємо активістам надію, що екс-ригів з регіону можна вибити. Це не просто мрійливий план – це для них вже болюча реальність.

Безымянный

Підключитися до живлення Будинку культури не вийшло. Але у нас з собою був свій генератор. Зауважте, що “Нові обличчя” заходили в Будинок культури без проблем коли хотіли й їм ніхто жодного спротиву для організації псевдосесій не чинив.

На підтримку Ольги Матюшиної приїхаал і Мирослава Свистович, яку свого часу так само змели в Ірпені, коли громада обрала її міською головою.

Безымянный

Біля будинку культури я людям повідомила, що депутатська більшість, що складається з представників “Нових облич”, вкрала в мене мій голос і ще голоси кількох тисяч коцюбинчан, не запитавши їхню думку.

Депутат облради Ігор Домбровський, АТОвець, наголосив, що Ольга Матюшина запровадила демократичні стандарти відкритих сесій для громади у позаробочий час і владу треба контролювати.

На віче приїхав голова облдержадміністрації Максим Мельничук. Він попросив слово і повідомив громаду, що приїхав сюди, щоб дізнатися думку громади.

“Дуже приємно бачити організований громадський рух. Те, що відбулося нагадує в певній мірі захват влади,” – каже голова ОДА. Люди ці слова зустріли аплодисментами.

Безымянный

“Це виглядає в певній мірі таким п’ятничним свавіллям перед вихідними. Тому що вносити з голосу такі кардинальні рішення, яке впливає на життя громади, на мою думку і на моє переконання не відповідає законності. Тому я прибув сьогодні особисто сюди, щоб почути вас, побачити ваш настрій, зрозуміти громадянську позицію цих людей, які представляють Коцюбинське, для того, щоб ми сформували своє рішення, яке відповідає закону. ”

Слово давали всім охочим.

Попросився після голови облрдержадміністрації виступити депутат Богдан Слюсаренко. його обрали в окрузі, де я проживаю. Звісно, ми йому надали слово. Це ж віче . Висловитися може кожен, хто прийшов.

Я представила Богдана Слюсаренка, як депутата мого округу, який мені неодноразово відмовляється звітувати за свою роботу, звинувачує бездоказово в тому, що я нібито отримала хабар. Сказала виборцям єдине, про що під час зустрічі з виборцями повідомив депутат Богдан Слюсаренко: що він в Ірпінській раді голосував за те, щоб харчування закладах освіти стало платним. Це все, що я знала і знаю про його депутатську роботу. Нічого іншого він мені не повідомляв як виборцю. Я передала йому мікрофон.

Богдана Слюсаренка учасники віче зустріли дуже емоційно. Крики “ганьба”. “банду геть”.

“Скажіть, будь ласка, ми хочемо жити в демократії чи “банду геть”? – спитав непідзвітний виборцям депутат.

Хочу сказати панові Слюсаренку, що коцюбинчани говорили з ним саме мовою демократії. Це їхня воля казати депутату, який нехтує громаду: “ганьба” і вимагали зійти зі сцени. І це і є демократичний процес. Якийсь чоловік не витримав і вийшов сам на сцену:

“Я хочу сказати, що кіборгом можна бути не тільки на фронті. Подивіться на цю тендітну жінку. От таке мале, а яку має силу волі? Я дякую всім людям за те, що ви теж до цього маєте відношення. Ви тоже такі самі кіборги!”

Слюсаренко сказав, що проти Матюшиної порушено 2 чи 3 кримінальні справи. Сказати точно скільки депутат Ірпінської ради не брався і документів на віче не приніс. Матюшина вимагала вкотре від депутат “Нових облич” документи, але той їх не надав.

“Депутати проти громадського аудиту. Аудит був проведений. корупційні схеми були оприлюднені. Депутати звернулися до правоохоронних органів. Порушили кримінальну справу на Матюшину за проведення громадського аудиту. Я вимагаю того, щоб депутатський корпус був розпущений. Депутатів на дострокові перевибори. Дуже прошу виборців зважати на те, за його вони голосують. І пам’ятайте, що депутати мають не просто бути хорошими людьми, а мати відповідні компетенції, щоб розвивати селище,” – наголошує Матюшина.

На віче я поставила на голосування питання, хто підтримуєте, що головою в селищі Коцюбинське є Ольга Матюшина. Люди одноголосно підняли руки та співали гімн. Камери знімали панораму сотень піднятих рук.

Безымянный

Далі на віче громада проголосувала за те, щоб подати звернення до ВРУ, облради та правоохоронців. ГКЧП-істи мають сісти.

Слюсаренка, якого на віче прийшла підтримати мама, засвистали. Я щиро хочу вірити, що депутат зрозумів свою помилку й тепер звітуватиме на вимогу кожного виборця.

Слюсаренко виступав недержавною мовою. Люди просили перейти й виступати українською, але виборців він традиційно не чув.

Безымянный

Ми назбирали близько 400 підписів. Ось частина з них.

Безымянный

Хтось побіг за ручками й закупив десь штук 10. Я дуже дякую цьому невідомому чоловіку. Ми не знайшли його, щоб віддати ручки. Тому повідомляю добродію, що віддала їх членові ТВК Лесі Петрик-Єльниковій, яка наголосила, що ручки ТВК дуже треба. А всі ж сподіваються на перевибори. Сейф ТВК так і не передавало з моменту виборів, бо через звернення депутатів до ЦВК, що вони так і не стали депутатами, треба було готуватися одразу до перевиборів.

Нардепи переконували громаду, що про ситуацію в селищі знає кожен народний депутат і що найближчим часом буде постанова про перевибори Коцюбинської селищної ради на розгляді парламенту.

Я вважаю, що ті депутати Коцюбинської ради, які брали участь у путчі і навіть не стали на віче перед громадою, щоб пояснити свої дії не мають права більше балотуватися від цієї громади. А найбільше мене обурює відсутність на віче Юлії Главацької. Якщо вона вирішила, що хоче представляти громаду, то могла б стати і глянути громаді у вічі. За неї віддали голоси 70 сусідів, а вона зібралася керувати тисячами.

“Яку низьку правову свідомість мають депутати від “Нових облич”, якщо творять безчинство навіть на очах нардепів та загальнонаціональних ЗМІ, а на віче навіть не стали перед людьми, хоча була можливість, щоб пояснити, чому нікого не запитали. Громада їх не цікавить,” – каже голова фракції БПП в Ірпінській раді Марія Шевченко.

Люди не розходилися аж до сутінків і жваво обговрювали почуте. Дорогою додому люди з Лісової, округу, де інтереси представляє депутатка Людмила Узерчук, обговорювали плакат, який тримав в руках її чоловік.

Безымянный

“Депутати Коцюбинське розвивайте, на психічно хворих не зважайте”.

Одну з мешканок Лісової це дуже зачепило:

“Що він хотів цим сказати? Що ми всі психічно хворі? Більшість у Коцюбинському, а депутати здорові?”

Я ж, побачивши Узерчука в ролі оператора та тримача такого плакату зрозуміла одне: в “Нових облич” кепські справи. Ресурсу навіть нема на те, щоб хтось знімав, а хтось тримав плакат. І як завжди підтримка заїжджа або підтримка родичів.

За Матюшиною -громада. І це було чітко видно з голосування на віче. Рішення депутатів має бути скасоване в судовому порядку як незаконне.

У понеділок о 8:00 селищна голова Ольга Матюшина буде йти на роботу. Прийдіть і проконтролюйте, щоб ГКЧП-істи поводилися чемно.

1Авторка: Ірина Федорів, журналістка і мешканка селища Коцюбинське

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539