Обшук в Главацької, виїмка в раді і напад “Нових облич” на людей

0

П’ятниця 13. Саме на цю дату ми запросили тренерів та представників різних партій, щоб провели активістам тренінг щодо виборчого процесу. Ми розробляли стратегію, щоб вчасно виявляти підкуп виборців, мертві душі у списках виборців і т. д. Всі мають бути зацікавлені в тому, щоб передвиборчий процес і самі вибори пройшли чесно й прозоро.

Спершу було приміщення на “Теплозвукоізоляції”. Але з огляду на те, що в Матюшиної з “Теплозвукоізоляцією” доволі напружені стосунки, то нас звідти попросили. Відповідно, шукали приміщення для тренінгу і знайшли на Доківській 10. Тренінг безпартійним активістам погодився вичитати експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай. Я вже була на його тренінгу раніше. Він дійсно розповідає практичні речі, які треба застосовувати, щоб вибудувати структуру влади, яка працюватиме для громади.

Безымянный

Окрім Олександра Солонтая, на тренінгу були присутні депутати різних рівнів, які представляють різні політичні сили: БПП, Самопоміч, Свобода, Сила людей. І я дуже рада, що всі розуміють, що цінність і в активістів, і в різних партій має бути спільна – чесна передвиборча кампанія в результаті якої у селищі буде влада, що працюватиме не в інтересах якихось фінансових мішків, а в інтересах громади.

Безымянный

Раптом у дверях з’явився Петро Щербина. Медіа-Консультант Сандея Аделаджі, як про нього повдомляли ЗМІ. Він також є 2 номером у списку Нових облич. Представитися хто він Щербина не захотів нам. Я його спершу не впізнала. Хто це такий мені сказала Ірина Федорів. Щербина почав вимагати, щоб народна депутатка Ольга Червакова прийшла до селищної ради, бо там б’ють людей.

Він навіть сказав, що обіцяє, що гарантує їй безпеку. Разом з ним стояв і це все фільмував на відео Юрій Денисенко – секретар Ірпінської міської ради.

“Що там під радою відбувається нам було незрозуміло. Ми тільки закінчили тренінг. Яку безпеку можуть гарантувати двоє безсилих чоловіків, які прийшли у вечірній час просити малознайомих їм жінок про допомогу? Нагадати їм, представникам партії “Нові обличчя”, як вони не заступилися тоді, коли публічно застосували насильство і дали своїм партійцям зелене світло з таким рівнем політичної культури?” – Запитує Ірина Федорів.

Потім Щербина сказав Черваковій про те, що все, що відбувається в селищній раді курує мало не сама Червакова, яка була з нами на тренінгу й, як і ми, про те, що відбувається під радою знати не могла.

Що ж відбувалося у селищній раді?

Як з’ясувалося пізніше, Щербина написав пост і затежив двох нардепів від Блоку Петра Порошенка – колег Ольги Червакової. На джерела член партії “Нові обличчя” не посилається і пише: “Говорять, що “заказ” порвати дала нардеп Ольга Червакова. Слідчі б’ють Главацьку по обличчю. До Главацької не допускають депутатів селищної ради та лікарів. Вона втратила свідомість. Це демократія?”

Безымянный

З жахом думаєш про те, що ж там відбувалося у селищній раді, поки ми всі разом з експертами та представниками громадського сектору проводили тренінг. На щастя, один з активістів Юрій Устиновський, який пішов з тренінгу раніше, проходив в цей час повз селищну раду. І тепер ми маємо інформацію від 100 % перевіреного джерела і можемо спростувати те, що писав член партії “Нові обличчя” Петро Щербина.

Устиновський був не сам, з ним понятим був депутат Коцюбинської селищної ради 7 скликання Віктор Анісімов.

“Особливо голосно й неадекватно кричав пан Слюсаренко (депутат Ірпінської ради від Нових облич – прим. авт.) Почувши таке пані Главацька ще більше змарніла в обличчі та сказала, що вона хоче піти і обшук та вилучення слідчі хай роблять без неї. Потім підвелася і побігла до вхідних дверей, які були зачинені. Там стояли озброєні поліцейські, що не дозволили покинути їй приміщення,” – пише Устиновський у “Громаді Коцюбинського”.

“Коли істерика минула, пані Главацька заспокоїлася і стала розказувати через скло вхідних дверей депутатам від НО які там зібралися, що її начебто побила жінка слідчий, чого не було насправді і чому я був свідком. раптом пан Назарук, який несподівано з’явився біля дверей ударом кулака розбив скло на дверях. За деякий час під дверима КСР з’явився сам пан Карплюк. Він вимагав пустити його всередину Слідчі вирішили піти на зустріч масовці яку наскоро зібрали НО і яка волала щось на кшталт “Юлі волю” і відпустити перелякану та пригнічену пані Главацьку, натомість запросити ще кілька понятих від НО в якості яких виступили пан Карплюк, пан Слюсаренко, пан Назарук, та два невідомі мені пани які приїхали разом з ними, також дозволили присутність оператору Карплюк ТБ (ірпінь ТБ). Пан Карплюк був вкрай збуджений, постійно перебивав слідчого вигукам “тихенько”, “стоп” и т.і. тиснув на нього та намагався завадити проведенню слідства,” – додає Устиновський, якому заборонили знімати.

Безымянный

Це єдине відео, яке активісту пощастило відзняти в середині.

Спершу Главацька дуже довго виглядала у вікно своїх однопартійців. Сподівалася, ймовірно, що вони зможуть зайти в раду, щоб вона мала більшу групу підтримки.

Безымянный

У соцмережах з’явилося фото, як згодом заплаканою самопроголошеною головою, яку підозрюють у виготовленні документів із підробними печатками ради.

Безымянный

Під радою тим часом нецензурно висловлювалися прихильники та родичі “Нових облич”.

Традиційно жінки щодо Матюшиної та опонентів вживали образливу лексику. Називали “шалавами”.

На місті дійсно був голова Ірпінської міської ради Володимир Карплюк, який щоразу, коли приїздить в Коцюбинське – починається конфлікт і протистояння: силове приєднання селища до Ірпеня, дебати Ольгою Матюшиної з Сергієм Данішем і от тепер під селищною радою під час обшуку.

Інші активісти, які поверталися додому після тренінгу, зустріли родичів депутатів.

“Я йшла додому через селищну раду близько 22 години. До мене підскочила мама Ющенко-Корбут, тріпала мене за рукав, погрожувала,” – розповідає Людмила Буток, мешканка Залізничної.

У раді, як з’ясували ми пізніше, працювали представники не Ірпінської, а обласної поліції. Вилучення документів було пов’язане з тим, що самопроголошена голова селища Юлія Главацька виготовила нову печатку.

Безымянный

Оскільки місцева поліція в Ірпені прикривала дії Нових облич і перед виборами працівників правоохоронних органів бачили як сторожів бордів Нових облич, то, видно, те, що правоохоронці зрештою взялися виконувати свій обов’язок – притягнути винних у перевороті до відповідальності, дуже шокувало родичів депутатів та їх самих. Нагадаю, що віче в селищі постановило, що винні у перевороті мають бути притягнуті до відповідальності, згідно з законом України.

Як Нові обличчя, мами депутатів та молодики спортивної статури підняли піврайону на вуха

За лічені хвилини до секретаря Ірпіснької ради Юрія Денисенка та колишнього медіа-консультанта Сандея Аделаджі Петра Щербини на підмогу прибігли молодики спортивної статури. Чоловіки теж запрошували нас, жінок, іти під раду, бо там нібито б’ють Главацьку правоохоронці.

“Я не можу зрозуміти одного. Темна пора доби. Чоловіки підходять до незнайомих їм жінок і вимагають, щоб ми з ними кудись ішли і вірили їм на слово. На мої питання, чому я маю вірити, що вони можуть гарантувати нам всім безпеку, якщо вони як чоловіки не можуть захистити там нічого і впоратися самі мені ніхто нічого конкретного не відповів. Питали мене, чому не приїхало СТБ. Куди приїхало? Я була на тренінгу і взагалі мало уявляла, що від нас хочуть всі ці люди. Просто повідомила їм, що з січня місяця 2015 року я на СТБ не працюю й тому я не володію інформацією, де зараз знімальні групи телеканалу. Я майже півтора роки є координатором регіональної мережі ЧЕСНО і зробила заяву, що я не балотуюся і не беру участі у виборчому процесі,” – наголошує Федорів.

Хоча такі дужі на перший погляд чоловіки як Щербина та Денисенко разом з невідомими нам молодиками спортивної статури виявилися абсолютно безпорадними, я запропонувала їм посильну допомогу. Викликала 102 і попросила Юрія Денисенка повідомити мені деталі, які я маю розказати правоохоронцям. Денисенко вперто мовчав і знімав все на телефон. Я так розумію, що ресурсу в Ірпеня вже геть нема. Карплюк – понятий, Денисенко оператор. Обслуговуюсий персонал партії не витримав випробування Коцюбинським.

Далі з’явилися депутатські мами та невідомі мені жіночки. Одну з них я впізнала, бо вона сиділа на одній із сесій поряд з мамою пані Главацької та крутила мені непристойні конфігурації з пальців. Була і депутатака 7 скликання Людмила Узерчук, яка ну просто криком кричала разом з тими мамами.

Мешканцям “Атланту”, як і нам, непоталанило. Вони виявилися невільними слухачами голосових зв’язок прихильників Нових облич. Хтось навіть вилив воду з балкону, щоб прибрати з-під вікон цей бедлам. А хтось вийшов, щоб подивитися, що відбувається.

Безымянный

В арці Доківської, 10 зібралося чимало молодиків і вже підійшов депутат Ірпінської ради Ігор Домбровський.

“У натовпі навпроти Домбровського стояв депутат Ірпінської ради Олексій Олійник. Той самий Олійник, який зневажливо ставиться до АТОвців. Нагадаю, що Домбрвоський був в АТО і пішов туди добровільно. Він допомагав комбату Драпатому, коли той виводив людей з котла. І тут Олійник просто б’є по нозі Домбровського. Просто в коліно! І я чудово розумію, навіщо це робиться. Як Матюшину били на сцені по ногах, провокуючи її подальші дії, які легко буде зняти камерами згори. Олійник далі провокував і казав, що треба відійти, щоб розібратися без камер. Я пішла за ними. Стала між ними і просто унеможливила ймовірну сутичку. Олійник почав казати в очі Домбровському, що він не воював і пішов на фронт тільки, щоб забирати допомогу волонтерів. І було стільки нецензурної лайки. Я чудово розуміла, що це технологія, відточена в Нових облич. Вони провокують, щоб опонент сказав або зробив щось у відповідь,” – говорить активістка Ірина Федорів.

І дійсно, коли проходили арку Олійник штовхнув у спинку Федорів, коли йшов за нею. Вона розвернулася і відкинула його руки від себе. Ну це вже переходить всі межі здорового глузду. Коли ж ми пішли давати заяви в поліцію на те, що ми бачили й чули, то прибіг Олійник і повідомив поліції, що він зняв відео, як в парку йшла Федорів з Домбровським. Що, на його думку, Федорів не вміє ходити на підборах і він це відео викладе в Інтернеті. І це був ще один доказ того, що і Устиновського, і Домборовського, і Федорів вони намагалися за однією й тією ж схемою вивести на лихе слово чи дію.

Травили одного натовпом по 5 – 10 людей. Один дідусь вдарив мене в груди і навіть сам це визнав, але потім, коли прийшов поліцейський просто втік. Я теж написала заяву в поліцію.

“У цей час на мене напосіла також група прихильників Нових облич. Другий номер партії Петро Щербина говорив ну просто непристойні речі, які мене як жінку мали б вивести з себе. Мене коцюбинчці питають, чи зможемо ми це все витримати і не зірватися, не зламатися. Я твердо всім кажу. Будь-що будемо терпіти і доведемо екс-регіоналам, які й далі хочуть тримати регіон завдяки депутатам без гідності й поваги до людей, що влада від народу дана народом буде забрана. Я розумію, що кожного з нас випробовують. Навіть такі ниці речі не змусять нас опуститися до Вашого рівня, панове. Після цього Щербина сказав, що Карплюк хоче провести перемовини у суботу. Жодних тіньових перемовин у мене ні з ким не буде. Діалог веду лише з тим, хто вміє в першу чергу поважати себе і своє слово. З людьми, які самі не поважають свого слова діалог вести безглуздо”.

Близько півночі всі розійшлися.

Активістка Наталія Коломієць переконувала всіх, що треба просто не відповідати на провокації:

“Ви зрозумійте, з ними немає сенсу дискутувати. Відповідати на їхньому низькому рівні у нас всіх просто немає досвіду, а вести дискусію на нашому рівні вони просто не зможуть. На жаль, ніколи.”

І тут важко не погодитися. Таке я бачила вперше в житті. Сподіваюся, що в останнє.

Безымянный

Зранку невідомі прихильники Нових облич розписали паркан навпроти мого будинку, чим пошкодили комунальне майно.

Безымянный

Зранку правоохоронці продовжили роботу.  Людей біля ради не було.

Безымянный

Ми готуємо спецвипуск про події, які відбуваються в селищі. Всім, хто хоче допомогти з друком “Громади Коцюбинського” перерахувати гроші на картку Приватбанк 5168742349662738. Отримувач я – Олександра Валеріївна Куцан. Звіт про кошти, які нададуть громадяни, та витрати – будуть оприлюднені традиційно після друку. Кожна гривня – це дві газети. Допоможіть сусідам дізнатися правду, щоб не помилитися на виборах знову.

БезымянныйАвторка: Олександра Куцан, коцюбинчанка

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539