Активісти й нардепи зустрілися з представниками Генпрокуратури

0

У вівторок зранку активісти з усього Приірпіння вийшли з мирним протестом під Генпрокуратуру.

Ми вимагаємо негайно пирягнути до відповідальності дерибанників зелених зон – тандем кумів Анатолія Федорука та Володимира Карплюка, депутата від Нових облич Павла Назарука, який заламав під час сесії руку селищній голові Ользі Матюшиній та інших депутатів селищної ради, які причетні до перевороту влади в селищі та виготовлені фальшивої печатки, зокрема Юлію Главацьку.

На той же час зійшлися і розпущені Верховною Радою депутати “Нових облич”, які так бояться втратити мандати депутатів назавжди, та їхні близькі.

Без імені

Окрім них був ще “десант” з Бучі – Іван Лисенко, який як кандидат Нових облич не виграв вибори й не потрапив до Бучанської ради. Лисенко, який колись звинувачував Карплюка у брехні. На фото Лисенко стоїть між Назаруком та братом Юлії Главацької.

Без імені

 

Підтримати Нові обличчя з Бучі в робочий час також приїхав секретар Бучанської ради від партії Нові обличчя – Василь Олексюк. Приїхав депутат не сам – у супроводі членів ГО Бучанська варта.

Oleksuk

 

Один з членів Бучанської варти Анатолій Кушнірчук, який невдало балотувався в Бучанську раду від партії Нові обличчя, фільмував події під ГПУ на телефон і підтримував Нові обличчя та зводив наклепи на активістів.

“Нові обличчя чомусь прийшли пікетувати під Генпрокуратуру народну депутатку Ольгу Червакову, яка відреагувала на вимогу віче № 1 – розпустити раду й разом з колегами підготувала проект постанови про розпуск ради. За два дні під цією вимогою зібрали понад 1000 підписів у селищі. Що може зробити ГПУ по відношенню до Червакової? Чи вона землю комусь роздавала й дерибанила? Хай займаються Карплюком чи Федоруком. А Червакова працює в парламенті й допомагає громаді. Абсурдно було дивитися. Особливо потішило те, що їм повидавали навіть не плакати, а дощечки. Я так розумію, що вони тепер будуть з тими плакатами не одну акцію організовувати проти Червакової,” – зазначає Олексій Кузьменко, який мешкав у Коцюбинського і після того, як повернувся з АТО, переїхав ближче до Ворзеля.

Без імені

“Робиться все, щоб нардепи не хотіли втручатися в конфлікт у Приірпінні, як це було роками до цього,” – додає Кузьменко.

Без імені

Червакова була не єдина народна депутатка на заході. Разом із нею підтримати громаду під ГПУ прийшов представник “Батьківщини” Ігор Луценко. Саме він писав раніше про безкарні побиття активістів в Ірпені. Пройшов майже рік й справи досі не зрушили з місця. І це так само питання, на яке має нардепам дати відповідь прокуратура.

Без імені

Частина активістів разом із нардепами Черваковою та Луценком пішла в приймальню громадян. Активісти подали заяви на ім’я генпрокурора щодо найбільш резонансних подій в Приірпінні.

Без імені

Після цього відбулася зустріч, де активісти роздали інформаційно-аналітичний бюлетень “Громада Коцюбинського”.

“Працівники ГПУ з цікавістю слухали як депутату Коцюбинської ради Владиславу Євстєфєєву, який за рік заробив менше 8 тисяч гривень, вдалося внести до статутного фонду підприємства майже 8 мільйонів гривень. Дивувалися, навіщо меру Ірпеня Володимиру Карплюку 67 квартир. Ми пояснили правоохоронцям, що такі статки дозволяє набути перебування в системі місцевого самоврядування. Зазначили і про дерибан у Бучі лісу, і про те, як на АТОвців виділяється земля в межах лісового фонду, а потім дарується дружині голови земельної комісії. І про те. Що після звернення активістів до правоохоронних органів у останніх з’являються земельні ділянки та квартири в Бучі та Прирпінні,” – розповідає журналістка Олена Жежера.
“Таке враження, що ми даємо правоохоронній системі докази для того, щоб вони не притягнули винних до відповідальності, а просто нажилися на цих справах і отримали нові квартири, ділянки і т д. Цю динаміку ми прийнаймні простежуємо,” – додає Жежера.

Тим часом активісти помітили, що поблизу ГПУ була припаркована автівка, яка, як твердять мешканці Ірпеня, належить громаді.

Водій авто відмовився відповідати на питання, що він робить у Києві в робочий час. Окрім комунального транспорту на антимітинг приїхав і голова комунального підприємства Ірпеня – водоканалу Олександр Маркушин. Цьому представнику КП краще б не по мітингам ходити, що він традиційно робить, а зайнятися питаннями якості води в Ірпені. 

Без імені

Під стінами ГПУ кричали не лише в мегафони, а й вила сирена.

Без імені

Коли активісти вийшли з приймальні громадян разом із народною депутаткою Ольгою Черваковою, депутати Нових облич та їхні родичі одразу прибігли на інший вхід.

Без імені

“Мати депутатки 7 скликання Катерини Корбут-Ющенко вдарила мене в грудну клітину. Це не перший випадок, коли родини Нових облич дозволяють собі піднімати руки. Її потім “Нові обличчя” прикривали твердими плакатами. Я викликала 102 й залишила заяву, як громадянин України. Катерина Корбут-Ющенко свою матір вигороджую. Це вже не перша акція, де жінка поводиться непристойно,” – розповідає журналістка Ірина Федорів.

Дійсно на попередньому зібранні мати Корбут-Ющенко поводила себе вкрай емоційно й показувала неоднозначні жести.

І послуговувалась доволі образливою лексикою.

Але попри це активісти налаштовані позитивно і хочуть змін в регіоні.

“Акція показала як багато людей з Приірпіння готові до змін. Люди активісти з Ірпеня, Бучі, Коцюбинського об’єднуються проти дерибанників і забудовників . Під ГПУ кожен відчував підтримку однодумців. Люди були вражені тим , що у нас такі прихильники НО, профі в підбурюванні, шукачі пригод, навчені пікетувальники і одні і ті ж самі обличчя. Не зрозуміло було чому пікет під ГПУ проти Червакової, які провадження є проти неї, що прокуратура нібито їх не розглядає? Дивним було і те що коли Ольга Червакова дає інтерв’ю й спілкується з виборцями НО біжать за нею зграєю і кричат , підставляють в камери плакати і радіють від того.  Роблять селфі на телефони. Футболки НО зняли , а от чохол з написом НО таки їх видав. Коли Червакова після інтерв’ю прийшла до них, бігом ховають рупор від її, не дають сказати слова і піднімають руки вгору з викриками провокатор… знімайте знімайте вона провокує нас…Цирк та й годі. То вони хочуть з нардепом спілкуватися, то кричать, щоб вона не підходила, бо провокатор,” – розказує про побачене Ніна Чижевська, мешканка селища Коцюбинське.

Ольга Червакова підсумувала результати зустрічі активістів у ГПУ.

Без імені

Я ж у цей час вже був у “Інтерфаксі” – інформаційній агенції, де Володимир Карплюк вирішив зібрати прес-конференцію, щоб розказати своє бачення того, що відбувається у підконтрольному йому регіоні. Володимир Карплюк поскаржився журналістам про політичний тиск на місцеве самоврядування (читай – партію “Нові обличчя”) з боку БПП, та особливо Ольги Червакової. Він звинуватив нардепа та Ірину федорів у “блокуванні правди по Коцюбинському у національних ЗМІ»”

Основні тези, які озвучив В. Карплюк.

  • Розпуск селищної ради є неконституційним – ВРУ перевищили свої повноваження (рішення суду немає, суд відмовив у задоволенні клопотання про забезпечення позову).
  • Ольга Матюшина – незаконно обрана голова селищної ради (сайт ЦВК цю тезу спростовує та й суди були виграні й вибір громади був визнаний).
  • Ольга Червакова та Ірина Федорів відстоюють інтереси київських забудовників, які їх фінансують (доказів тези немає, хоча вона лунає не перший місяць, більше того, низка депутатів, експертів та журналістів виступили на боці громади, а Червакова лише є тим нардепом, який найбільше працює з громадою й виконує вимоги віче, де вона була присутня).
  • Починаючи з 2012 року я робив заяву, що Біличанський ліс має бути нацпарком, а ті ділянки у лісі, які я купував, готовий передати їх до нацпарку (ось на фото паркан, який зняли тільки тому, коли почали активісти тиснути. На місці забудови постав дитячий майданчик і це заслуга не Карплюка. Якщо Карплюк “готовий” передати ділянку державі, то що заважало зробити це всі ці роки з моменту встановлення паркану? Не було перевиборів у селищі Коцюбинське й загрози втратити вплив – не було бажання передати ділянку громаді).

  • Ірпінська міськрада та прокуратура зробили набагато більше, ніж “псевдоактивісти” для повернення земельних ділянок громаді (Не знаю, скільки підписів зібрав Карплюк, а ми зібрали 15 тисяч і домоглися статусу нацпарку. Щодо повернення ділянок громаді, то в жодному суді я Карплюка чи депутатів НО не бачив з нами поряд. Не було їх і на пікетах Адміністрації президента. Юрист Денис Крайник, який представляв інтереси дерибанників зараз представляє інтереси Ірпінської міськради).
  • В приватних розмовах з редакторами ЗМІ, вони бояться ставити “альтернативну” думку з цього питання (жодного прикладу ЗМІ чи редактора Карплюк не назвав. Цікаво також, що мер Ірпеня визнає факт, що кулуарних спроб вплинути на ЗМІ. Це при тому, що журналісти мають бути незалежними й на подіях брати коментарі, а не проводити перед заходами чи після кулуарні домовленості).
  • Голова Коцюбинського Ольга Матюшина за пів року жодного разу не звернулася до “ресурсом для розвитку селища, які є в Ірпіні” (Матюшина твердить, що в умовах дефіциту бюджету, коли Ірпінь вирішив заощадити навіть на їжі для дітей в садках та школах, зробивши її платною, коли Ірпінь просить субвенції в області, вона з питаннями додаткового ресурсного забезпечення зверталася до області. Чого ж Ірпінь не міг сам прийняти рішення, якщо у нього три селища – хай розподіляє бюджет).
  • Главацька за місяць зробили більше ніж за 10 років – Закладений перший дитячий садочок (Де і коли, хотілося б знати, бо я, як мешканець Коцюбинського вперше дізнався, що у нас закладений з погодженнями дитсадок. Хто робив проект і хто виділить мільйони на будівництво. З якого бюджету? Щоб не було як з школою в Бучі, коли камінь заклали за часів Петра Мельника перед виборами, а школи нема і досі).
  • Біличанський ліс біля Коцюбинського – це шприци, наркомани та сміття (Для того, щоб він був інший депутати мають мобілізовувати громаду на толоки і самі брати в них участь не для передвиборчого піару, а на рівні з нами).
  • Біличанський ліс може стати парком, коли там будуть доріжки, лавочки та освітлення (Це вже нацпарк і став він нацпарком завдяки президента, а благоустрій залежить від зонування та подальшого фінансування. Нагально ставити не лавочки, а виносити межі в натуру).

Із цього роблю наступні висновки. Карплюк реально зацікавлений у земельному ресурсі Коцюбинського та має схеми подальшого дерибану та забудови лісу.

  • О. Матюшина із самого початку зовсім не влаштовувала місцевий клан забудовників як недоговірна в питаннях виділення землі та остаточного приєднання Коцюбинського до Ірпеня. Тому основна мета депутатів НО з самого початку була – максимально унеможливити діяльність голови, дискредитувати та висловити недовіру. Що в решті і відбулося.
  • Карплюк використовує методи гібридної інформаційної війни: звинувачує нардепів та активістім у тому, за що вони роками боролися у всі часи і всіма законними способами (за збереження 6 тисяч гектарів Біличанського лісу) та звинувачує керівництво країни у тому, що почалися реальні розслідування діяльності банди забудовників та їх виконавців, називають це «політичним замовленням».
  • Карплюк на його депутати безсовісно піаряться на темі Нацпарку, не зробивши жодного реального кроку у надскладній справі лобіювання указу президента у 2008-2014 рр.
  • Нацпарк зі слів голови Ірпеня – це лавочки, доріжки та ліхтарі. За законом нацпарк  – це природоохоронна зона, де НІЯКА економічна діяльність не ведеться.
  • Судові позви та рішення прокуратури стали можливими тільки завдяки діям громади, яка добилася підписання Указу та підтримувала прокуратуру у цих справах.
  • Карплюк нарікає на упередженість поліції у справі захоплення селищної ради, але воліє мовчати про чисельні побиття активістів у Приірпінні, які вже рік не розслідуються місцевою міліціїю. Сьогодні на мітингу біля ГПУ депутат він НО Олійник сміявся з плакатів побитих активістів та говорив що вони самі себе побили. Поваги від депутатів НО до членів територіальної громади немає.
  • Проблема санітарних рубок у лісі вірна, але вона стосується ситуації по всій Україні. Жодного разу представники НО, маючи більшість в раді не дізналися про реальний стан із санітарними вирубками у лісі, та не виїхали на місце з’ясувати документи у лісників. Максимум – це пости з фото у соцмережах. Тепер же всі мовчать, коли рубають дерева у парку.
  • Перед виборами Карплюк і ко активно ведуть діяльність у Коцюбинському ЗА гроші громади. Це при тому, що гроші виділяються рішенням колегіального органу – ради, до якої входять всі партії. Як і перед попередніми виборами Карплюк ці кошти виділяє з бюджету з метою купити голоси виборців. Чомусь жодного проекту до часу призначення позачергових виборів Карплюк та НО не реалізовували у селищі.

Наслідки передбачити нескладно – якщо депутати з НО знову візьмуть більшість – ключовими питаннями на порядку денному знову стануть приєднання до Ірпеня та реалізація планів попередньої каденції – зонування та забудова щонайменше 400 гектарів нацпарку. І це лише початок.

Без іменіАвтор: Андрій Скіпальський – коцюбинчанин, експерт Реанімаційного пакету реформ, голова правління ГО “Життя”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539