Кадрові війни у санаторії “Україна”

0

Санаторій “Україна” – це 200 робочих місць для Приірпіння і один із найбільших платників податків Ворзеля.

Землі санаторію – власності громади, яка перебуває в користуванні, що теж приносить місцевому бюджету дохід.

Юридична ж особа оздоровниці – це дочірнє підприємство приватного акціонерного товариства “Укрпрофоздоровниця” й тому жодного погодження від громади на зміну керівника тут нікому не треба. По суті кадрова політика – це приватна справа власника.

Але від того, хто і як управлятиме санаторієм залежить наповнення бюджету та долі кількох сотень людей.

Нещодавно у Ворзелі вже був земельний скандал, коли стало відомо, що син заступника генпрокурора Даниленка має тут майже 5 га лісу.

У випадку з санаторієм “Україною” тутешньої землі у зеленій зоні поблизу столиці аж 11 га. А це мільйони гривень і ласий шмат для забудовників.

Безымянный

Попри те, що це підприємство (юрособа) – приватна власність, землі належить громаді, а держава тут є основним замовником послуг для лікування та реабілітації “сердечників” та сплачує ДП “Санаторій “Україна” кошти за пацієнтів, які тут лікуються. За ці надходження відповідає Фонд соцстраху Мінсоцполітики.

Коли держава цього року не давала коштів й санаторій був на межі виживання, під загрозою було вимкнення енергопостачання.

За ініціативи головного лікаря Андрія Липовецького, влаштовували пікети, запрошував телеканали й перекривали дорогу.

І якщо протягом року з фінансуванням були проблеми, то наприкінці року санаторій “Україна” мав отримати майже 800 тисяч гривень для вирішення питань, що за рік накопичились. На це були зосереджені всі зусилля.

Адже, аби отримати ці кошти за послуги надані Мінсоцполітики за обслуговування хворих людей Липовецький змушений був збирати пікет біля траси Київ-Ковель. Сюди ж прийшов селищний голова Ворзеля – Олександр Венгрик. Але зарадити проблемам він не міг ані тоді, ані тепер.

І попри скруту й брак коштів тут ще й надали прихисток вимушеним переселенцям. Ось які відгуки в Інтернеті залишають після того, як відвідали заклад.

Безымянный

У листопаді чинного головного лікаря Андрія Липовецького повідомили, що в нього закінчується контракт.

Після 33 років роботи в санаторії йому спершу запропонували посаду заступника. На новостворену посаду директора спочатку призначили “амосівця”, хірурга Каландара Бабаджанова. Але за кілька днів – з 14 листопада до 17-го кандидатуру змінили – директором санаторію призначають Марію Гуртавцову.

У кабінеті головного лікаря новопризначеному керівництву довелося зламувати замок.

З наказів власника санаторію – ПрАТ “Укрпрофоздоровниця” стало зрозуміло, що Липовецького взагалі не бачать тут як керівника і працівника, за наказом виконуючого обов’язки Голови Правління ПрАТ “ Укрпрофоздоровниця ” Олександра Троценка – головного лікаря розрахували і звільнили з займаної посади.

Тепер, згідно наказів Олександра Троценка, який за інформацією сайту ПрАТ “Укрпрофоздоровниця” є бухгалтером: заступником директора призначено колишнього заступника з господарчих (!) питань Івана Булеца, з яким таку кадрову ротацію не обговорювали.

Представник керівництва приватного акціонерного товариства наголошує, що абсолютно законно приймає рішення про кадри у своєму дочірньому підприємстві.

“У Липовецького п’ятирічний контракт закінчився і в зв’язку з незадовільними показниками з ним контракт вирішили не подовжувати і призначили кваліфікованого менеджера – Марію Гуртавцову. З метою виключно – розвитку. В неї був досвід керівництва таким підприємством в Криму. Просто не пригадую назву, то є вже кадрове, а не юридичне питання,” – стверджує керівник юридичного відділу ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Євген Форосенко.

Попри роз’яснення юриста приватного акціонерного товариства працівники санаторію у зміні керівництва вбачають рейдерство.

“По-перше, такого ще ніколи не було – щоб керівники такого великого підприємства замінювалися через зламування замків до кабінету, а по-друге, ми бачили нового керівника в особі пані, яка знищила сусідній санаторій “Зірка”, – переконує керівник місцевої профспілки Елеонора Радчук.

Новопризначена Марія Гуртавцова від таких закидів відхрещується:

“Я навпаки, зберігала санаторій від подальшого руйнування та шукала спосіб зберегти землі санаторію “Зірка” від розкрадання!”

Три місяці тому на погоджувальній раді перед сесією селищний голова Венгрик хотів поставити питання зміни цільового призначення рекреаційної зони (понад 7,5 га) санаторію “Зірка”.

Безымянный

Ось які питання тоді ставили селищному голові-лобісту:

“Чи є підтвердження легітимності та існування суб’єкту в інтересах якого змінюється цільове призначення, чи є матеріали цієї “справи” для ознайомлення депутатів, мешканців та журналістів?”

Венгрик відповів, що не зобов’язаний надавати такі відомості без запиту…Присутні тільки розвели руки, адже – ми саме те і робили, що запитували – просили надати відомості про суб’єкт, якому так раптово захотіли віддати шматок дорогоцінної ворзельської рекреаційної землі із зміною цільового призначення.

sam

Пан селищний голова, можливо, якось по іншому розумів саму функцію “погоджувальної наради”… Тому, наступного дня депутати не схвалили таке рішення.

Той, хто буде керувати санаторієм “Україна” – матиме можливість управляти майном, яке коштує мільйони й лобіювати земельне питання цих 11 га.

От що пишуть у своєму зверненні працівники Президенту Петру Порошенко, депутатам Верховної Ради Михайлові Гаврилюку (Народний фронт) та Ірині Сисоєнко (Самопоміч):

“За період з 2001 по 2014 роки зроблено капітальних інвестицій на суму більше 12 млн. грн, збільшено кількість реабілітаційних ліжок, частково оновлено лікувальну базу, впроваджено нові лікувальні методики. Було повністю переоснащено два спальних корпуси, проводилася значна робота по зниженню енерговитратності підприємства: замінювалося обладнання у котельнях, утеплювалися окремо стоячі корпуси санаторію.”

Народна депутатка Ірина Сисоєнко на звернення відреагувала. Приїхала у минулу п’ятницю й пообіцяла залучити до розгляду конфліктної ситуації фахівців-юристів, що розглянуть питання з точки зору інтересів власника підприємства та працівниками санаторію, які мешкають переважно у Ворзелі.

У ситуації має детально розібратися помічник нардепа Сисоєнко у Ворзелі – Ігор Гавриленко, який ворзельчанам відомий тим, що захищає зелені зони Ворзеля й дбає про те, аби у Ворзеля був статус курорту національного значення.

Місцеву владу проблеми одного з найбільших платників податків – санаторію “України” – напередодні затвердження річного бюджету селища не турбують.

“В селищній раді цим просто нікому займатися…” – повідомила телефоном керуюча справами Ворзельскої селищної ради Лариса Федорук членам конфліктної комісії, що була створена наприкінці листопада.

Це при тому, що Венгрик не раз всіх запевняв, що селищна рада працює над залученням інвестицій, аби оздоровниці нарешті виконували свої прямі функції.

Для розуміння, санаторій “Україна” – це земля поблизу столиці та будівлі лікувальних корпусів та ще раз наголошую 200 робочих місць й наповнення бюджету.

Тому в громади виникає цілком логічне питання: хто хоче стати наступником Липовецького і як керуватиме цим майном?

PS (З 2011-го року питання роботи ворзельських оздоровниць вивчали активісти, зокрема і Ігор Домбровський, який зараз у зоні АТО.

Колишні піонерські табори та бази відпочинку або вже викупили, або перебувають в довгостроковій оренді. Домбровського тоді цікавило питання, чому місцева влада не керує цим процесом належним чином. За три роки питання так і залишилось не вирішеним. Більше того, те що є може бути зруйнованим через такі кадрові війни).

БезымянныйАвтор: Віталій Іщенко, журналіст

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539